Kinamadan Aksiyona: "Filistin Için Insanlik Kongresi"

Müslümanlarin ilk kiblesi hüviyetini tasiyan Mescid-i Aksa son günlerde tarifi güç bir zulümle karsi karsiya...
Kinamadan Aksiyona:
Sinan BAYKENT
Sinan BAYKENT
Eklenme Tarihi : 12.05.2021
Okunma Sayısı : 1394

Müslümanlarin ilk kiblesi hüviyetini tasiyan Mescid-i Aksa son günlerde tarifi güç bir zulümle karsi karsiya.

Bölgeden gelen görüntüler tüyler ürpertici bir boyutta seyreden Israil devlet terörünü açikça ortaya koyuyor.

Süphe götürmez bir yalinlikla tespit edilebilen kanun tanimazliga ve gaddarlik pratigine ragmen dünya devletleri utangaç kinama mesajlariyla yetinmeyi yegliyor.

Ümmet varliginin siyasî "omurgasini" teskil eden, daha dogrusu teskil ettigi iddia edilen Müslüman devletler ise adeta felçli bir hâlde.

En siddetli tepkiler her seye ragmen Türkiye'den geldi.

Ne var ki bu tepkiler - içerik bakimindan istedigi kadar keskin olursa olsun - artik sahada tecrübe edilen vahsete derman olmaya kâfi gelmiyor.

Israil'i telin etmek artik yeterli degil.

Dahasi, bilhassa her mübarek Ramazan ayinda arsizca yine, yeniden tekrarlanan sahneler Müslümanlarin aralarindaki dagilmisliktan ve bölünmüslükten, kendi içindeki sinmislikten cesaret aldigi asikârdir.

Bugün mazlum Filistinlilerin dillerindeki "Allah-u Ekber" nidalarindan ve ellerindeki taslardan baska hiçbir seyleri yok.

Hoparlörlerden yükselen biçâre "Yâ Rabbi! Selahaddin nerede? Bize Selahaddin'ini gönder!" yakarislar Filistinlilerin yirtmaya çalistiklari yalnizlik kusatmasini çok sarsici bir biçimde anlatiyor.

Gerçekçi olmak lazim: Islâm âlemi, mevcut siyasî yapisi ve dokusuyla, Filistin'in ve dahi Filistinlilerin yardim çagrilarina mukabele edebilecek suura, iradeye ve/veya kapasiteye sahip olmanin çok ama çok uzagindadir.

Zihinleri sömürgelesmis, gözleri, elleri ve dilleri baglanmis, tutsak hayaletler misâli boslukta gezinen o "çok Müslüman" devletlerin insafina ve inisiyatifine birakilan bir Filistin meselesinin basariya ulasma sansi sifirdir.

Buna karsin dünyada Filistin'in feryatlarinin yankilandigi bir insanlik vicdanindan pekâlâ söz edilebilir.

Muhtelif mezheplerden Müslüman uluslarin (halklarin) yani sira anti-Siyonist Yahudilerden tutun da yine farkli mezheplerden Hristiyanlara ve ideolojik yelpazenin bütün desenlerine uzanan müthis bir uluslararasi, bazen de "uluslar-üstü" kalabaligin kendiliginden bir tarzda temsilini üstlendigi bir "insanlik vicdani" mevzubahistir.

Iste Filistin meselesinin hakkaniyetli çözümü de bu vicdana hitap etmekten, hitap edebilmekten geçiyor.

Bu yolu yürümek isteyen Müslümanlarin baska ufuklardan gelmelerine karsin mazlumun hakkini en az kendileri kadar gözetenleri yanlarina almalari elzemdir.

Türk milleti devletin himâyesinde bu istikamette kurgulanacak bir "bir araya gelisin" öncülük sorumlulugunu sirtlayabilir.

Filistin'e, Filistinlilere destegin "nasil"ina dair istisareler yürütecek, meseleye iliskin uluslararasi kamuoyunu olusturacak ve organize edecek, Israil üzerinde kurulacak insanlik baskisini yönetecek bir Kongre'nin, örnegin "Filistin için Insanlik Kongresi"nin Istanbul'da toplanmasi düsünülebilir.

Yeryüzündeki bütün uluslarin Hz. Hüseyin'in (r.a) tanimiyla "hiç degilse dünyalarinda özgür insanlar olabilenlerine" yönelik genel bir davet uygun olacaktir.

Türkiye'de faaliyet gösteren ve bu ise gönüllü olan siyasî partilerin, sivil toplum kuruluslarinin, meslek örgütlerinin istiraki ve koordinasyonuyla birlikte Anadolu topraklarindan fiskiran kadim insancil birikimin Filistin meselesi özelinde uluslararasi bir kurumsallasmaya tâbi tutulmasi muazzam bir enerji açiga çikarir.

"Haci Bektâs-i Velî Yili" ilân edilen 2021 yilinda topyekûn insanlik ailesini "sistemli nefret" simgesine dönüsen Siyonist zulüm dislilerine karsi birlestirme girisiminden daha anlamli ne olabilir ki?

Bu Kongre girisiminin somutlasabilmesi için ideolojik köken ayrismasi gözetmeksizin anti-emperyalist, adil ve özgür kuvvetlerin - ister Islâmî motifli ister Türk milliyetçisi isterse de sosyalist karakterli olsun - dünyanin geri kalanina örnek olacak nitelikte bir ortaklasma sergilemeleri beklenir.

Meyve verir mi yahut gerçeklesir mi meçhul.

Ancak Filistin artik elimiz kolumuz bagli bir sekilde beklemeyi kaldiramayacak derecede çaresizdir.

Bugün Filistinlilerin izzetinin muhafazasi hem Müslümanlarin hem de insanligin izzetinin muhafazasidir.

Bugün Filistin siyasetten zerrece anlamayan basit bir insanin sadece "ben insanim!" farkindaligina erismesiyle bile çakan bir kivilcimdir. Öyle olmak zorundadir.

Üstün ve evrensel bir ahlâk siyaseti güdülecekse, iste firsat.

Hakiki manada millî bir siyaset izlenecekse, iste yol.

Ulusun kadim degerlerinin tüm dünyaya yayilmasi siyaseti yapilacaksa, iste gaye.

Not Bu yazi 10.05.2021 tarihinde independent türkçe sitesinden alintilanmistir, yazinin orijinali için asagidaki linki tiklayiniz.

https://www.indyturk.com/node/357356/t%C3%BCrki%CC%87yeden-sesler/k%C4%B1namadan-aksiyona-filistin-i%C3%A7in-i%CC%87nsanl%C4%B1k-kongresi

görsel: AP

YORUMLAR
YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!