Insanin Tamamlanma Serüveni -I-

Insan, ilk olarak anne rahminde bir yumurta ve bir spermin birlesmesi ile birlikte kendini önce zigot, sonra embriyo ve nihayetinde bir bebek oluncaya kadar fiziksel olarak tamamlamaya çalisir...
Insanin Tamamlanma Serüveni -I-
Hikmet YILDIZ
Hikmet YILDIZ
Eklenme Tarihi : 18.07.2021
Okunma Sayısı : 906

Insan, ilk olarak anne rahminde bir yumurta ve bir spermin birlesmesi ile birlikte kendini önce zigot, sonra embriyo ve nihayetinde bir bebek oluncaya kadar fiziksel olarak tamamlamaya çalisir. Bebek dogduktan sonra kendini annesi ile birlikte tam ve güvende hisseder annenin olmayisi onda daima bir eksiklik hissi olusturur. Sonrasinda büyümeye devam ettikçe birey olmaya basladikça, özgür olmaya basladikça kendini her defasinda eksikligini hissettigini düsündügü yönde tamamlamaya çalisir.

Çalisir diyorum çünkü hiçbir zaman kendini tamamlanmis olarak hissetmeyecektir insan, sonrasinda asik olur ve buldum iste, der. Ask metaforunda Lacan ve Spinoza “seven sevilende bir sey görür ve sevilenden bir sey ister, öte yandan sevilen sevenin kendisinde gördügünü ve baskasinin gözünde kendisini çekici kilanin ne oldugunu bilmez. Sevilenin bu çikmazdan kurtulmasinin tek yolu sevene karsilik vermek yani sevenin durumunu anlamak ve böylece arzulayan özne eksigin öznesi olmaktir. Sahip olmadigi seyi bizatihi kendi eksigini bagislayarak verir.”(1)Seven de eksikligini hissettigi seyin ne oldugunu bilmez.

“Lacanci-Freudcu perspektiften ama yine de askin hakiki öznesi yani kendi içinde askin nedenini barindiran özne aslinda bastan kayiptir.(kendisi sevilecek tek nesne belki tanri olabilir).Askin içsel nedenini barindiran özne ile gerçeklikte hiçbir zaman karsilasilmaz. Sevdigimiz her sonlu nesne tesadüfi bir sekilde orijinal kayip nesnesini tasiyan bir kismi  bir benzerlik için sevilir. Gerçeklikte asla karsilasilmayan bu kayip nesne yine de bizim gerçekligin bir parçasi olan bir sonlu nesneyi sevmemizi mümkün kilar, bu da Lacanci objet petit a dir.

 Tanri disinda kimseyi kendisi için sevmeyiz kimi seversek sevelim onda kendisinden fazla olan bir sey oldugu için severiz”(2).

Bu tanimlanamayan eksikligi sair de siirinde:

“Bosluk

Sen gelmeden eksik oldugumu bilmedim/

Sen gitmeden eksikligin ne oldugunu bilmedim/

Sen gittikten sonra

Tamamlanmayi hiç bu kadar istemedim” diyerek bellirtir. (H.yildiz)

Tamamlanma süreci bir türlü bitmez, okul kazaninca, okul bitince, ise girince, evlenince, çocuk olunca, ev alinca, araba alinca… ca ca ca sonu gelmez bir doyumsuzluk demiyorum buna, bir türlü kendini tamamlayanin ne oldugunu bilmez de insanoglu ömrünü arayisla tüketir. Ondandir ki “gözünü toprak doyursun” derler bazi insanlar için. Oysa insan, nereden kopup geldigini bilirse, kendini tamamlayan tek seyin koptugu yer oldugunu bilmis olacak ve enerjisini dogru yere ve yöne dogru akitacakti, tamamlanmis hissedecegi kendi özüne. ”Allah bizi gönderdi ve biz yine ona döndürülecegiz.” KK

1-MonoKL -Lacan seçkisi sayfa 223
2-MonoKL-Lacan seçkisi sayfa 228

(Bu yazida yer alan fikirler yazara aittir. Hikmet Akademisi’nin bakis açisini yansitmayabilir.)

 

YORUMLAR
YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!