Zikri Ile Insan - 1

Gün Olur Insana Bedel ana temamiz ile uyumlu yazi serimizde, insanin zikrine dair üç adet yazi planlanmis oldu...
Zikri Ile Insan - 1
Ali YALÇIN
Ali YALÇIN
Eklenme Tarihi : 25.01.2022
Okunma Sayısı : 836

Gün Olur Insana Bedel ana temamiz ile uyumlu yazi serimizde, insanin zikrine dair üç adet yazi planlanmis oldu. Metot geregi, Kur’an kaynak olarak öncelenmistir.

Insan ve zikir mevzuu geçmisten günümüze çok yönlü ele alinmistir. Zikir kavrami üzerinden oldukça farkli yorumlar yapilmis ve bu yorumlar üzerinden de farkli konumlanmalar gündeme gelmistir.

Insan zikri ile örnegin meleklerin zikri arasinda benzerlikler veya   farkliliklar arastirilmis, zikir ile tesbih, hamd  veya takdis  gibi kullanimlar da konuya dahil edilince mesele farkli bir derinlik kazanmistir. Bazi durumlarda, misal,  agaçlarin gölgelerinin uzayip kisalmasi, gök cisimlerinin bir felekte/yörüngede akisi, kuslarin havada kalislari… ibadet kategorisinde degerlendirilmis, Allah’a yönelmis övgü ve sükür de  ifade eden “hamd”, sevgi anlami yüklenen bir tâzim olarak degerlendirilmis ve  sadece Allah Teala için kullanilmistir. Insanin zikrine gelince,  Allah’in insana verdigi nimetler hatirlatilarak , onun melekler basta olmak üzere, diger yaratilmislardan farkina vurgu yapilmis ve yüklendigi iradi sorumluluklar dahilinde,   özgür irade esliginden bir hal üzere olmasi istenmistir. Allah’in zikrinin en büyük oldugu belirtilerek insanin sanati ile zikir arasinda baglanti da kurulmustur. Insanin sanati ya da yaptiklari kendiliginden iradeyi çagristirdigindan, kodlanmislik olan “meleke” veya “meleklik” birinci ayrim noktasi olarak ortaya çikmaktadir. Meleke olan bir olus Ilahi Irade ile tayin edilmis ancak insani irade oldukça az dâhil edilmistir. Insanda istem disi oluslari belirleyen Otonom Sinir Sistemi meleke üzerinden olus icra ediyorken, Motor Sinir Sisteminde irade daha  belirleyicidir. Isin içine irade girince de sorumluluk yönü belirmeye baslamakta, hesap verilebilirlik ortaya çikmaktadir. Insanin iradesinin pek etkili olmadigi kimi organlarinin çalisma düzenegine insani irade dâhil degildir. Isitmenin, görmenin, hormonlarin ve bazi organlarin çalisma düzenegi, prensipleri en çok melekeler üzerinden ifade edilebilir. Ancak, misal, kandaki tiroid hormonunu arttiran kimi besin veya ilaçlarin alinmasina bagli olarak insanin sinirli olmasi ve öfke temelli yanlis eylemlerde bulunmasi da mümkündür. Kandaki normal veya tanimli düzeylerin disinda artan veya azalan hormonlar, insanin iradesine, yasam tarzina etki etmekte ancak insan, karacigerinin, böbreginin, bagirsaklarinin çalisma düzeni ve devasa kimyasal, fiziksel oluslara cani istediginde müdahale edememektedir. Insana denilse hem su alanda uzmanlas hem de organlarinin çalisma düzeninin hepsini de düzenle isin içinden çikamayan insan belki de helak olabilecektir.  Insanin basibos birakilmadigi   (Kiyamet,36) ortadadir. Sadece insan degil, tüm yaratilanlar belli bir kanun ve isleyis üzere fonksiyon icra etmektedirler.   Allah’in koydugu hesaplar, düzen,  mizan vs bir kisminda kendisinde asla degisiklik bulunmayan Sünnetullah çerçevesinde cereyan ettigi gibi, bir kismi da  “ Allah, göklerde ve yerde olanlarin tümünü   sizin için boyun egdirdi…” (Casiye,13) ilintili olarak insan müdahalesine açik durumda cereyan edebilmektedir. Insanin bu alanda da sorumlu davranmasi onun görevlerindendir.

Bu uzun giristen sonra adim adim ZIKIR kavraminin insan ile ilintili kismina geçebiliriz. Insan söz konusu olunca ZIKIR neye karsilik gelmektedir? Degisik bir ifade ile ne tür fiiller ortaya kondugunda Allah katinda dogru bir referansa karsilik gelmektedir?  Zikir için bir emel söz konusu mudur? Zira her olus için geçerli oldugu gibi  zikrin de temel bir dayanagi olmalidir. Böylece   zikrinin uygun olup olmadigi anlasilabilsin. Yine öyle bir dayanak temel olmalidir ki, kiyas ile insanin zikri ile insan disindaki varliklarin zikri ayirt edilebilsin. Dahasi dinde geçen veya net olarak  tanimlanmayan alanlarda ifrat ve tefrit boyutunda yaklasimlar sekillenmesin.          

Saglam ve tartismasiz bir kaynaga ihtiyacin varligi  zikri ile insan olana çok yönlü boyutlar kazandirabilecektir.             

Tartismasiz   kaynagin  Kur’an’ oldugunu ve   tartismasiz Zikrin  de Kur’an oldugu asagida verilen ayetlerle belli olmaktadir..           

“ Bu, Zikirdir. Süphesiz muttakiler için, elbette varilacak güzel bir yer vardir.(Sad,49)           

“Hiç süphesiz, Zikri  Biz indirdik, elbette  onu  muhafaza eden de Biziz.” ( Hicr,9)           

“ (Hud Peygamberden bahisle) Ben size Rabbimin risaletini   teblig ediyorum. Ve ben sizin için güvenilir bir ögüt vericiyim"  "Sizi uyarmak için aranizdan  bir adam araciligiyla, Rabbinizden size bir Zikrin  gelmesine mi sasirdiniz?   Nuh kavminden sonra sizi  halifeler kildigini ve sizin yaratilista gelisiminizi   arttirdigini  hatirlayiniz. Öyleyse Allah’in nimetlerini zikrediniz ki   kurtulus bulasiniz"  (A’raf,68-69)            

 Bunlari Biz Sana  ayetlerden ve hikmetli Zikirden tilavet ediyoruz/okuyoruz) “” (Al-i Imran,58)          

“Onlar ki,  gözleri perdelendiginden Zikrimi göremiyorlardi, Ve   dinlemeye asla tahammülkar degillerdi” ( Kehf,101)          

“Yoksa O’ndan baska   ilahlar mi edindiler? De ki:     burhaninizi /delilinizi getirin. Iste Benimle birlikte olanlarin   Zikri   ve Benden öncekilerin de Zikri budur.  Hayir, onlarin çogu hakki bilmiyorlar, bundan dolayi yüz çevirmektedirler.” (Enbiya,24)        

“Benim kullarimdan bir firka   “Rabbimiz,   iman ettik  , bizi bagisla , bize merhamet et,  Sen merhamet edenlerin en hayirlisisin” demekteydi. Siz onlari alay konusu edinmistiniz  ; öyle ki, alayli haliniz   size   Zikrimi  unutturmustu ve siz onlara gülüp duruyordunuz" ( Mu’minun 109-110)         

(Rabbin) Onlari  ve Allah’tan baska taptiklarini   bir araya getirip toplayacagi ve: "Su kullarimi siz mi saptirdiniz, yoksa kendileri mi yoldan saptilar?" diye (soracagi) gün   “Ey Rabbimiz! Sen Yücesin; (hâsâ) Senin disinda baska veliler edinmemiz bize yakismazdi, ancak onlari  ve atalarini Sen meta verip yararlandirdin,  öyle ki Zikri  unuttular ve böylece   yikima ugrayan bir kavim oldular” diyeceklerdir.” (Furkan,17-18)         

“Sen ancak, Zikre uyan ve gayb ile Rahman olan (Allah')a (karsi) içi titreyerek korku duyan kimseyi uyarirsin. Iste böylesini, bir bagislanma ve üstün bir ecirle müjdele.” (Yasin 11)         

Zikir   içimizden ona mi indirildi?" Hayir, onlar   Zikrimden bir kusku içindedirler. Hayir, onlar henüz Benim azabimi tatmamislardir.” (Sad,8)           

“Allah, kimin sadrini  Islam’a açmissa, artik o Rabbinden bir nur üzerine degil midir?   Fakat Allah’in Zikrinden   kalpleri katilasmis olanlarin ise vay haline! Iste onlar, apaçik bir sapkinlik içindedirler.” (Zümer,22)          

“Siz müsrif  bir kavimsiniz diye,   Zikri  sizden  kenara mi koyalim? ( Zuhruf,5)             

 Her kim Rahman’in Zikrinden yüz çevirirse  , Biz,  bir seytani ona musallat kilariz,  Artik seytan  onun yakini  olur”.( Zuhruf,36)           

“Dünya hayatindan baskasinin asla istemeyip  Zikrimizden öteye yönünü dönenden    yüz çevir.” (Necm,29)           

“Andolsun, Biz Kur’an’i zikir için  kolaylastirdik. zikreden yok mu?” (Kamer,17,40)           

“O küfreden inkarcilar Zikri   isittikleri zaman, Seni neredeyse gözleriyle devirecekler gibi bakiyorlardi.   (Senin için ) "O, kesinlikle delirmis mecnun bir insandir   diyorlardi. O, insanlar için   Zikir’den baska bir sey degildir.” (Kalem,51)           

Yukarida belirtilen ayetler isiginda  insanin zikrinin ne ile uyumlu olmasi kendiliginden ortaya çikmaktadir. Zikir olan Kuran’in referans alinmasi halinde  Kur’an’da zikir ile alakali ne kadar farkli ifade kullanimlari varsa hepsine yorumlar yapilabilir  ve en önemlisi de saglam dayanak esliginde insanin zikri ile insanin disindaki varliklarin zikri tanimlanabilir. Dahasi, insanin, meleklerden veya melekeli davranislardan farkli olan yönü saglam bir dayanak dahilinde irdelenebilir. Kimi iyi niyet veya kasitlar, çikarlar, zaaflar vs üzerinden   insanin melek gibi olmasini dayatan ritüeller, tavirlar, tutumlar da  ve anlayislar da tanimlanmis olur. Bir sonraki yazida bulusabilmek umuduyla…

YORUMLAR
YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!