Gençlik Niçin Islam'a Mesafelidir? (Enes Kara ve benzer durumlar üzerine)

Son zamanlarda tartisilan konulardan biri de gençlerin ateizm, deizm, agnostisizm gibi felsefi akimlari benimseyerek Islam dinine karsi mesafeli olmalaridir...
Gençlik Niçin Islam'a Mesafelidir? (Enes Kara ve benzer durumlar üzerine)
Beşir İSLAMOĞLU
Beşir İSLAMOĞLU
Eklenme Tarihi : 25.01.2022
Okunma Sayısı : 1337

Son zamanlarda tartisilan konulardan biri de gençlerin ateizm, deizm, agnostisizm gibi felsefi akimlari benimseyerek Islam dinine karsi mesafeli olmalaridir. Konunun temel nedenleri üzerinde durmadan önce, gençlerin nasil bir kimlige sahip olduklarini belirtmek gerekir.

Bilindigi gibi gençlik, dinamizmi, yeniligi, degisimi, bilimi, arastirmayi,  sorgulamayi, tartismayi, aykiriligi, özgürlügü seven bir kesimdir. Günümüz bilim ve teknoloji çaginda telefon, internet, video benzeri araçlarla her türlü bilgiye kolayca ulasabilmektedirler. Bilim-kurgu, sanat, edebiyat, felsefe, spor, film, müzik, bilisim, kisisel gelisim ve mizah türü eserler onlarin ilgisini daha çok çekmektedir.

Zaman zaman gençlerle ilgi yapilan arastirmalarda, gençlerin kimlikleri itibariyle bir savrulma içerisinde olduklari, dinî ve ahlaki degerlerden uzaklastiklari rahatlikla görülmektedir.  Bazilarinin kendilerini ateist, bazilarinin deist, bazilarinin agnostik, bazilarinin nihilist, bazilarinin hedonist olarak tanimladigi görülmektedir.

Evet, yapilan arastirmalarda, bir kisim gençlerin Islam’a karsi tavir aldiklari, karsit söylemlerde bulundugu, Tanri ve ahiret inancini ret ettigi, ölümden sonra bir hayati kabul etmedikleri görülmektedir. Onlara göre hayatin amaci haz ve mutluluktur ve bu dünyadan ibarettir.

Gençler, sahip olduklari psikolojik, sosyolojik, politik ve felsefi nedenlerle geleneksel dini ret etmekte, onun yerine akli, bilimi, özgürlügü esas almaktadirlar. Bilgi kaynaklari sadece gözlem, deney ve rasyonel düsüncedir. Onlara göre algilanabilenler disinda fizik ötesi varliklar yoktur. “Vahiy, test edilemedigi için bilgi kaynagi olarak görülemez. Dinler mitolojik döneme ait birer inançtir. Modern dönemde insanin tüm ihtiyaçlarini bilim karsilamakta, o da yeterli ve geçerli tek unsurdur” demektedirler.

Gençlerin Islam dinine karsi mesafeli olmalarinin temel nedenlerinin basinda okuduklari kaynaklar ve edindikleri arkadasliklar gelmektedir. Bugün gençlerin inanç dünyasini ve hayatlarini etkileyen temel faktör, internet aracidir. Gençlerin, internet ve basili yayinlarla baslayan okumalari, arastirma, sorgulama ve egilimleri, zamanla onlari farkli inanislara götürmektedir.

Diger taraftan, çagin hizla ilerleyen ve sürekli degisen dinamikleri karsisinda gençlere “din” olarak sunulan bilgilerin önemli kismi, vahye ve akla aykiri, hurafelerden ve mitolojiden olusan hikayelerdir. Bu yanlis din ögretisinin yani sira, bir de dindarlarin yasakçi tutumlari, adaletsizlikleri, ahlaki sorunlari ve dini istismarlari, maalesef topluma kaos, istikrarsizlik ve zulüm getirmis; ayrica ateizm ve deizm gibi din karsitligi inanislarin yayilmasina zemin hazirlamistir. Vahiy, akil, hikmet ve basiret merkeze alinmayinca, gençler dinden fersah fersah uzaklasmaya baslamistir.

Bir kisim medyanin, sahte Müslümanlarin sahte inanislarini, hak ve adalet konusunda hassas olmamalarini, kadina karsi yanlis tutumlarini, siddet ve terörden yana olduklarini dile getirerek hayatlarini örnek olarak sunmasi, gençlerin zihinlerini bulandirmakta, sonra da gerçek din olan Islam’dan da sogutmaktadir.  

Evet, gençlere Islam dini dogru anlatilmazsa, vahiyden kopuk, israiliyat, hurafe, kesif, keramet, rüya gibi mitolojilere dayandirilmis batil bir din anlatilirsa, gençler hakli olarak o batil dine karsi çikacak, bu tarz bir din anlayisini akildisi, özgürlügü kisitlayici, baskici, sikici ve çagdisi (geleneksel) bularak ret edeceklerdir.

Günümüzde Islam dininin (vahyin), çagin akil ve bilimiyle okunup yorumlanmasi, din dilinin ve dini düsüncenin güncellenmesi kaçinilmazdir. Artik, asirlar önceki akil ve konjonktürle yapilan yorumlar, güncel karsiligi olmayan basmakalip fetvalar, dar kaliplara sikistirilan ezberler, rüya yorumlari, akil disi hikayeler ve hurafe dolu anlatimlarin gençler tarafindan kabul görmesi beklenemez.

Islam dini (vahiy), mutlak anlamda insanliga huzur ve mutluluk sunmaktadir. Dolayisiyla, Islam’i gençlere dogru anlatma zarureti vardir. Maalesef her gün ekranlarda boy gösteren “hoca kisveli” hikayecilerin anlattiklari, dünya genelinde Müslümanlarin pek iç açici olmayan sosyo-ekonomik durumlari, Müslümanlarin terör eylemleriyle iliskilendirmeleri, cemaat ve mezhep kavgalari, öteki ile iliskileri, kadin algisi gibi durumlar, gençleri baska izmlere sevk etmistir.

Dini merkeze alan cemaatlerin, hak, adalet ve ahlak gibi degerlere yeterince önem vermemeleri, söyledikleriyle yasadiklari uyumlu olmamasi, kendilerinden olamayanlara tekfir edip hayat hakki tanimamalari, gizlilik içerisinde hareket etmeleri, gençleri dini sorgulamaya götürmüstür.

Özellikle Gülen cemaatinin, dini ve kendilerine güvenenleri istismar etmesi, örgütsel bir yapi/cemaat insa ederek devlet içinde haksiz kadrolasmasi ve nihayetinde silahli bir darbe girisiminde bulunmasi, dine ve dolayisiyla cemaatlere karsi güvensizlik meydana getirmis ve gençlerin dinden uzaklasmalarina neden olmustur.

Yine “dindar, muhafazakar” oldugunu söyleyen iktidarlarin ve/ya siyasi partilerin, adalet ve liyakat konusunda güven vermemesi de gençlerin dinden uzaklastirmalarina sebep olmustur.

Diger taraftan, bu modern/sekuler ve tüketim çaginda yogun is temposunun insani makinelestirmis olmasi, daha çok kazanma hirsi, bireysellesme temayülü, rahata düskünlük, cinsel içerikli yayinlarin yayginlasmasi, nikahsiz iliskilerin özendirilmesi, ensest iliskilerin siradanlastirilmasi ve modern kent yasaminin dinamikleri, gençleri dini düsünceye karsi olumsuz etkilemistir.

Peki, Islam diniyle sorunlari olan gençlere karsi ne yapilmalidir?

Öncelikle sorunlu olan gençlerin sorularini ve sorunlarini iyi anlamak lazimdir. Gençleri batil izmlere/inanislara götüren (yukarida bahsettigimiz) sebepleri masaya yatirmakla ise baslamak gerekir.

Her seyden önce, onlarin psikolojik ve sosyolojik yapisini ve egilimlerini dikkate alarak, Kur’an aydinliginda yetistirmek zorundayiz; zira bütün batil ve hastalikli inanç ve izmlerin ilaci Allah’in ayetleridir. Insanlari en iyi taniyan Allah, insanlarin nasil yasamasi gerektigi hususunda talimatname (Kur’an) göndermistir. Iste o talimatname dogru anlasilip dogru anlatilirsa, insanlarin batila kaymasi kolay olmayacaktir. Bunun için de öncelikle egitimcilerin Kur’an egitiminden geçmesi gerekir.

Ateizme ilgi duyan gençler bilmelidirler ki her eserin nasil ki bir ustasi varsa –kendiliginden meydana gelmiyorsa- kainattaki bütün varliklarin da bir ustasi/yapani vardir. Bunu görmezlikten gelmek, kendini inkar etmektir.

Yine bilmelidirler ki bir ülke, bir sehir, bir mahalle, bir okul, bir ev nasil sahipsiz olamiyorsa, koca kainat da sahipsiz olamaz. Nasil ki düzenli ve sistemli çalisan her müessesenin basinda bir yönetici varsa, kainattaki düzenin/sistemin de bir yöneticisi vardir. Bu durum gün gibi asikardir ve hiçbir saglikli akil inkar edemez. 

DEIZM’e ilgi duyan gençler bilmelidirler ki nasil ki her müessesenin saglikli islemesi için kanun ve yönetmeliklere ihtiyaç varsa ve o müessesede görevli olanlar da o kanun ve yönetmeliklere karsi sorumlu olmak zorundalarsa, Kainattaki sitemin ve sosyal hayatin saglikli islemesi için de kainat sahibinin kanun ve talimatnameleri (dini) vardir ve bu kanun ve talimatlardan bütün insanlar sorumludur. Bunu görmezlikten gelmek, akil tutulmasidir.

Örnekleri daha fazla uzatmadan belirtmek isterim ki “gençlerin inanç sorunu” yanlis egitim ve ögretimden kaynaklanmaktadir. Köklü bir çözümü için, devlet önce Kur’an aydinliginda, akil ve bilim isiginda egitimciler yetistirmelidir. Bu egitimcilerin yetistirdigi gençlerin batil inanislara sapmasi kolay olmayacaktir; zira bir egitimci olan Resulullah as, insanlara Allah’in ayetlerini teblig ettiginde, ona yasli insanlardan ziyade öncelikle gençler kulak vermis ve ona inanmislardi.

Öyle ise, gençlerin “dindar” olmasi isteniyorsa, basta devlet yetkilileri olmak üzere her insan, sorumlulugunu yerine getirmelidir. Hashas ekmisseniz, pirinç bekleyemezsiniz.

Selam ve muhabbetlerimle…  BESIR ISLAMOGLU

(Bu yazida yer alan fikirler yazara aittir. Hikmet Akademisi’nin bakis açisini yansitmayabilir.)

 

YAZARA AİT BÜTÜN YAZILAR
1 Resu ve Kitap ile İlgili Bitmeyen Münakaşalar2 MÜSLÜMANLAR CEHENNEME GİRİP TEKRAR ÇIKACAK MI?3 ESKİ ÇAĞLARIN TASAVVURU İLE KUR’AN ANLAŞILMAZ4 KUR’AN’IN DOĞRU ANLAŞILMASINDA MECAZ, TEŞBİH VE TEMSİLİN ÖNEMİ5 Müslüman Geçinenler Nerelerde Yanlış Yaptı?6 Kitle Kültürü Manipülasyondur7 MUHAMMED AS’IN GERÇEK SÜNNETİNİ/YOLUNU, ANCAK KUR’AN’DAN ÖĞRENEBİLİRİZ8 Sorun Dindemi, Dini Yanlış Anlamadamı?9 ALLAH TASAVVURUMUZ, DİN ANLAYIŞIMIZI BELİRLER10 KUR’AN BEŞ TEMEL ÜZERİNE BİNA EDİLMEKTEDİR11 İNSAN OLMANIN ÖLÇÜSÜ,AHLAKTIR.12 GECEYI KADIR YAPAN KURANDIR13 INSAN OLMAK ISTIKAMET ÜZERE OLMAKTIR14 Hesap Vakti Yakindir; Ölümle Baslar15 Seytan Neyimiz Olur?16 Musa (as) Ile Bir Kul Yolculugunda Verilen Mesaj17 Harut Ve Marut Kissasinda Verilen Mesaj18 Cinlerin Mitlestirilmesi (5) 19 Cinlerin Insan Anlaminda Kullanilmasi (4)20 Ayetler Baglaminda Cin Kavrami (3)21 Cin Kavramini Hurafelerden Arindirmak (2)22 Ins ve Cin Terkibi Ne Demektir? (1)23 Tasavvuf Ilmi Ve Tarikat Dinciligi (2)24 Tasavvuf Ilmi Ve Tarikat Dinciligi (1)25 Insani Kölelestirmek En Agir Suçtur 26 Dua-Kader-Imtihan Iliskisi (Dua kaderi degistirir mi?) 27 Elestirilerde En Büyük Sorun, Ahlaksizliktir28 Kitap'i Dogru Tanimak29 Illet/Sebepler Degistiginde Hükümler De Degisir30 Kurban Sadakasinin Güncellenmesi Zorunludur31 Hac Ibadetini Güncellemek, Zarurettir Haccin Vakti (Hac Aylari)32 Hac Ibadetini Güncellemek, Zarurettir 33 Din Ögrenmede Kistas Nedir?34 Kur' an-i Reyi Ile Tefsir Edenler Kafir Olur Mu?35 Tenkit, Bir Tezin Dogrulugu Için Zaruridir; Ancak Cedele Dönüstürülmemelidir36 Dava, Hakka Riayet Etmekle Kazanilir37 Geceyi Kadir Yapan, Kur'an'dir38 Salatin, Namazla Iliskisi Üzerine?39 Kur'an'in Maksat ve Misyonu, Sorun Çözmektir40 Kur'an'da Ne Aradiniz Da Bulamadiniz? 41 Toplumda Allah'in Dini Yerine "Karma? Dinler Tercih Edilmektedir. Siz Hangi Dini Seçtiniz?42 "Kur'an Bize Yeter? Üzerine Yapilan Tartismalar43 Sirk Kosmanin Temel Nedeni, Allah'a Olan Güvensizliktir44 Imanlarina Zulüm Bulastirmayanlar Ancak Güvendedir 45 Haddini Bilmek, Insan Olmanin Temel Sartidir46 Hakikat, Batini Yollarla Ögrenilebilir Mi? 47 Din Üzerinden Yapilan Zulümler48 Zulüm Devam Ediyorsa, Tövbe ve Helallesme Anlamsizdir49 Gençlik Niçin Islam'a Mesafelidir? (Enes Kara ve benzer durumlar üzerine)50 "Kabir Ehlinden Yardim Isteyiniz?! "Allah Ile Beraber Baska Bir Ilah! Öyle MI??51 Kimin Isigiyla Nurlaniyorsunuz?52 Hangi Unsurlar Sirke Götürür?53 Islam, Kisi Odakli Degil, Ilke Odakli Bir Sistemdir 54 Kur'an'in Dogru Anlasilmasina Yönelik Sorun, Zihniyet Sorunudur55 Erdemli Toplum Nasil Olusur?56 Islam’da Ilkeler Kadim ve Bakidir, Içtihat Ise Hadis ve Konjonktureldir57 Siyaseti Dinlestirmek ve Dini Siyasallastirmak Üzerine?58 Sünnete Kimler Daha Baglidir?59 Ehl-i Sünnet Bir Koalisyondur; Homojen Bir Yapi Degildir60 Aliya Izzetbegoviç’i Mütefekkir Kilan Faktörler61 Allah Hakkinda Delilsiz Konusmak, Ona Iftira Atmaktir62 Resulullah As’dan Sonra Yasanan Hadiseler, Onun Mesajini (Yolunu) Degistirmistir/Saptirmistir -2-63 Resulullah As’dan Sonra Yasanan Hadiseler, Onun Mesajini (Yolunu) Degistirmistir/Saptirmistir -1-64 Hak Gaspi, Ibadetlerin Kazancini Tüketir65 Ahlakin Sarti Kaçtir?66 Her Iyi Müslüman, Ayni Zamanda Iyi Insandir67 Kurban Ibadetini (Kurban Etmeden!) Dogru anlamak -2- 68 Hayvanlar Ihtiyaç Üzerine Kesilir; Gelenege Kurban Edilemez -1-69 Kur’an’in Hükümlerinde Tahrifat Yapmak, ?Dine Karsi Din? Uydurmaktir -6-70 Kur’an’in Hükümlerinde Tahrifat Yapmak, ?Dine Karsi Din? Uydurmaktir -5-71 Dinde Tahrifat Yapmak, Apaçik Bir Bühtandir -4-72 Dinde Tahrifat Yapmak, Apaçik Bir Günahtir -3-73 Dinleri Ile Ilgili Uydurduklari Kendilerini Aldatmisti -2-74 Dinleri Ile Ilgili Uydurduklari Kendilerini Aldatmisti -1-75 Insan Hayatinin Güvencesi Kisastir76 Insanca Yasamanin Ön Kosulu, Nesil Emniyetidir77 Er Kisi Niyetine78 Buhari’nin ?Camiu’s-Sahih? Adli Eserinin, Kur’an’la Esitlenmesi Çabalari Üzerine79 Akilla Temellendirilmeyen Iman, Koftur -2-80 Vahiy ve Akilla Temellendirilmeyen Iman, Koftur -1-81 Güçlünün Yaninda Yer Almak82 Mesafe, Maske ve Temizlik Sadece Coronavirüse Karsi Degil83 Müslümanlar Kimlik Krizi Mi Yasiyor; Yoksa Sahte Kimlik Mi Tasiyor?84 Ibn Rüsd Müktesebatinin Temeli Akildir85 Imam Gazali’yi Dogru Anlamak86 Bilim Gelistikçe Din Tasavvuru Da Degisir87 Dava Sahipleri Nerdesiniz? 88 Sahitlik, (Sehitlik), Hak ve Adaletin Gerçeklesmesi Içindir89 Görevimiz ?Iman Sorgulamak? Degil, Zulmü Sorgulamaktir90 Kaluu Bela Allah Ile Ahitlesmektir. Bakin Nasil!91 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (6)92 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (5)93 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (4)94 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (3)95 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (2)96 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (1)97 Dini 21. Asrin Akliyla Anlamak / Yorumlamak
YORUMLAR
Muammer Turan
30.1.2022 20:44
Mugenin programindaki xinakar kadinlarin kahir ekseriyeti basörtülü,neredeysr tüm Müslümanlar ciddi hatalar icerisinde,ozrllikle siyasetteki Müslümanlar. Arti egitim camiasindaki ilahiyatcilar Netice olarak toplumda örnek gösterilecek Müslümanlar yok gibi birsey. Usvei hasene insanlara muhtaciz

YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!