Sünnetin Gerekliligi -4-5-

Allah'in vahyi ve risaleti için uygun görülen ve kendisine rahmet kapilari açilarak peygamberlik mührü verilen,...
Sünnetin Gerekliligi -4-5-
Emin YÜCETAŞ
Emin YÜCETAŞ
Eklenme Tarihi : 14.04.2022
Okunma Sayısı : 720

Allah'in vahyi ve risaleti için uygun görülen ve kendisine rahmet kapilari açilarak peygamberlik mührü verilen, bütün mahlukata üstün kilinan, adi bu dünyada sehadet kelimesinde ve namazdaki tahiyyatta Allah'in adiyla anilan, en mükemmel ahlakin kendisinde toplandigi, peygamberlerin sonuncusu, Allah'in kulu ve elçisi Muhammed sallallahu aleyhi ve selleme salât ü selam ederiz.

Allah, bizleri çesitli tehlikelerden, onun gayretiyle kurtarmistir.

Din ve dünyamiz ile ilgili , gizli - açik zevklendigimiz her nimetin yolunu gösteren, her türlü kötülükleri,  bizden uzaklastirici tedbirler ve kurallar koyarak bizlere sunan odur.

Bütün bu güzelliklerle bezenmis, tüm mücadelesi ve gayreti, genelde insanligin, özelde ise ümmetinin kurtulusu için, dünya ve ahiretlerini imar etmeleri için ölüm saatine kadar soluksuz gayret etmis, cihad etmis yüce Resul'ün, elbette ki yasayisi, sözleri, tavsiyeleri, emir ve yasaklari, sahih bir sekilde bize ulastigi her hususu, bizim uygulama sahasina koyacagimiz en saglam yoldur.

O'nun ümmeti olmakla seref buluruz. O'nun izinden gitmekle yolumuzdan sapmayiz, kimseyi de saptirmayiz...

Allah, ona kitabini indirmistir. Hakkinda Kur'an'da nass bulunmayan ya da bulunan nassla birlikte o nassin içerigini açiklayarak bizlere rehberlik eden Peygamberimize, koydugu sünneti, ona ittiba ve itaat etmekle emrolundugumuz için, ona uymak zorundayiz.

Zira hakkinda nass bulunmayan konularda yahut ayetlerin mânalarini yorumlamada Hz. Muhammed sav'e uymak farz kilinmistir:

"Sana da(Ey Muhammed)  bu zikri(Kur'an'i)indirdik ki, kendileri için insanlara indirilen seyi bildirip aciklayasin.Olur ki iyice düsünürler." (Nahl 16/4)

Kuran'i anlamak için yalniz akil yeterli degildir. Çünkü Allah Celle Celalühü, insanlara indirdigi Kur'an'in teblig edilmesini (açiklanmasini) istemis(Maide 5/67) ve onun için de Resulüne hikmeti- sünneti ögretmistir. Resulullah'in da:

Biliniz ki , Allah bana Kur'an ile beraber onun bir mislini (uygulama açiklamasi olarak) vahyetmistir".(Ebu Davut 5/  4604 )

Nitekim yüce Allah'in razi oldugu ve tamamladigini bildirdigi Islam, Resul'ünün açiklama ve uygulamasiyla (hadis ve sünneti ile) yürürlüge konulmustur.

"Kim peygambere itaat ederse muhakkak ki Allah'a itaat etmis olur. Kim de (itaatten) yüz çevirirse, biz seni onlarin üzerine bir bekçi göndermedik."(Nisa4/80)

Hz Muhammed(sav), Allah'in gözetimi ve izni altindadir. Kur'an'in örnek uygulayicisi odur. Kendisinin buyruklari da, Kur'an'in ruhuna uygun olup, yalniz kendi zamani ile kayitli degil; bütün zamanlarda geçerlidir. Çünkü ona. Kur'an'i açiklama yetkisi verilmis ve Hikmet ögretilmistir.

"Hakikaten Allah, müminlere büyük bir lütufta bulundu da, kendi içlerinden, onlara ayetlerini okuyan, onlari (kötü huy ve günahlardan) temizleyen ve onlara Kitabi, Hikmeti ögreten bir Resul gönderdi. Hâlbuki onlar bundan önce hiç süphesiz açik bir sapiklik içinde idiler."(Al-i Imran 3/164)

Ayette geçen Hikmet, Allah'in; Resulüne indirdigi Kur'an'in hükümlerini, gizli ve ince manalarini anlama, onu yasama, onunla hükmetme ve onu uygulama ilmidir. Bunu da Resul (A S), sünneti ile ortaya koymustur. Biz de nasip olursa sünneti ile ortaya koydugu pek çok örnegini bundan sondaki yazimizda ele alacagiz insallah... Saglam kaynaklardan gelmis hadislerine itibar etmeyip. Yalniz Kur'an'a dayandigi iddiasiyla, peygamberi sadece bir araci(postaci) kabul etmek, kâfirligin ve dinsizligin bir köprüsüdür. Zira Islam, Allah'in bildirmesi ve Resul'ünün açiklamasi ve uygulamasi ile meydana gelmistir. Allah'a itaat ve sevgi. Resulüne onun sahih sünnetine uymakla gerçeklesir.

Kim,  O’na gönül rahatligi ile teslim olmazsa iman etmis sayilmaz...

5-PEYGAMBERIN SÜNNETI ALLAH'IN KITABINA TABIDIR SÜNNETINDEKI HER SEY ALLAH'IN KITABINDAKI HÜKÜMLER HAKKINDA BIR AÇIKLAMADIR.

Bu çerçeveden örneklerimize bakabiliriz:

Örnek1-

Maide 5/6. ayetinde, Abdestin alinis sekli açiklanmistir:

"Ey iman edenler namaza kalktigini zaman, yüzlerinizi (ve) dirseklere kadar ellerinizi yikayin. Baslarinizi meshedin ve her iki asik kemigi ile beraber ayaklarinizi yikayin. Eger cünüp iseniz tam temizlenin. Eger hasta yahut yolculukta iseniz veya sizden biri abdest bozmaktan gelmisse veya kadinlar ile temasta bulunursa, bu halde suda bulamamissaniz temiz bir topraga yönelin. Yüzlerinize ve ellerinize ondan sürün. Allah size bir güçlük çikartmayi istemez, fakat sükredesiniz diye sizi tertemiz yapmayi ve üzerinize (din ve dünyanizi ait) nimetini tamamlamayi ister."

Bu ayeti anlamca degerlendirdigimiz zaman:

A) Her namaza kalktigimiz zaman abdest almamiz gerekir.
B) Dirseklerden sonrasinin yikanmamasi gerekir.
C) Ayaklarin  meshi söz konusu olamaz!
D) Cünüplükten temizlenmek nasil olacagi belli degil!
E) "Kadinlarla temasta bulunmak" elin degmesi mi cinsi münasebet mi belli degil !
F) Temiz topraga yönelip yüze ve ellere sürmek nasil olacaktir
G) Allah'in bizi tertemiz yapmasi nasildir? Bedensel yönden mi, ruhsal yönden mi, maddi bir temizlik mi, manevî bir temizlik mi? Yoksa tamami mi?...

Nisa 3 / 43.ayetinde de:

Cünüp kisi ile ilgili açiklama yapilmis ve ayrica sarhos kisinin,  namaz kilmamasi ifade edilmistir:

Peygamberimiz(sav), taharet ile,(tuvaletle)ilgili, su yoksa temizligin, tas ile istincaya yani üç (3) tas ile temizlenmesini, cünüplükten nasil temizlenecegini, abdestteki yikama emrinin, en az bir defa  ve en fazla üç defa olacagini, kadina temasin ne oldugunu, teyemmümün nasil yapilacagini, abdest alirken, "dirsekler ve topuklara kadar" kismina dirsekleri ve topuklari da dahil ettigini, ayaklari yikamanin farz hükmünü ise, gerektiginde, abdestli iken mest giyen birinin mest üzerine mesh yapabilecegini sünnet ile açiklamistir.

"Her namaza kalktiginizda abdest aliniz,"  hükmünü; sünnet açiklamis olsaydi, her namaz vaktinde abdest almamiz gerekecegi hükmü anlasilirdi. Oysa peygamberimiz(sav), abdest bozulmadigi sürece abdestli sayilacagimizdan, her namaz için ayri ayri abdeste gerek kalmayacagini sünnetiyle açiklamistir.

Namazla ilgili belirli vakitlerin hangi zaman araliginda olacagini,  namazin kaç vakit oldugunu, diger nafile namazlarla ilgili hususlari, cenaze namazinin,   nasil ikame  edilecegini nasil edâ edilecegini,  rekat sayilarini bize  sünnettiyle bildirmistir.

"Tertemiz olma"ya kadinlarin, hayiz ve nifasdan temizlenmesi de dahil edilmistir. Çünkü Peygamberimiz sallallahu vesellem, soran bir kadina:

"Hayiz hali bitince guslet, namaz kil." buyurmustur ve yine hayizli ve nifasli kadinin namaz kilamayacagi, oruç tutamayacagi, hacda tavaf yapamayacagi Sünnetle bildirilmistir.

( Buhari,hacc 8/306)

"Hac ve umreyi Allah  için tam olarak yapin"..( Bakara2/196)

Hac zamanini ve Hac ve Umre menasiklerinin nasil yapilacagini binek, yol azigi,haccin mikatlari,telbiyenin nasil yapilacagini, ihramlinin nelerden sakinacagini .... Hacla ilgili mükellefiyetlerin hangi durumlarda kalkacagini, hangi durumlarda yerine getirilecegini.... sünnet  bildirmistir .

Zekatla ilgili gelen mücmel ayetlerden de ,zekatin; para, kiymetli madenler, hayvanlar,  ziraat mahsulleri gibi ilgili...nelerden  kimlerin ne kadar, nasil verecegini Hz Peygamberin Sünnetiyle ögreniyoruz.

Örnek 2- Kur'an, miras ve vasiyetle ilgili ayetleri bildirmistir: Bakara 2/180.Bu ayetteki vasiyet, Nisa Suresinin4/7-12 arasi ve176. ayetleriyle yeni bir hükme baglanmistir. (Konunun anlasilmasi için lütfen önce bu ayetleri okuyalim).

Hz Peygamber bu ayetlerden hareketle miras konusunda ana baba ile eslerin... bir kisminin murat edildigini, bir kisminin ise bu hükümlerden yararlanamayacagini hususilestirmis, netlestirmistir. Örnegin mirasçi baska dinden ise, yahut mirasçi, miras birakani kasten öldürmüs ise bu mirastan pay alamamasi, sünnetle belirlenmistir.

Ayrica kölenin mirasçi olamayacagi hususu Sünnetle bildirilmistir. Yine,  vasiyetin en fazla malinin  üçte birini geçemeyecegini ve borcu varsa, önce, borcunun alacakliya ödenmesinden sonra ancak vasiyet ve mirasin söz konusu olacagini sünnet kesinlestirmistir.

"Mirasçiya vasiyet yoktur."(Bütün hadis kitaplarinin el-Vesaya bölümlerine bakilabilir.)

Örnek 3-  Maide Suresi'nin 5/38. ayetinde  "Hirsizlik eden erkek ve kadinin kazandiklari (günahlari)na karsilik, Allah'tan (insanlara) ibret verici /caydirici bir ceza olarak ellerini kesin. Allah mutlak galiptir yegane hüküm ve hikmet sahibidir."

Hz Peygamber  bu hükmü agaçtaki meyvelerde  el kesme yoktur"(A.b.Hanbel, Musned, c. 3 s.463,464,Tirmizi ve Ebu Davud, el Hudud..)demis ve ayrica, bedeli

1/4 dinar ve daha etmeyen bir seyin fazlasini çalmayan kimsenin elinin kesilmeyecegini sünnetle bildirmistir. Ilk seferinde hirsizlik yapan kisinin de önce, yalnizca sag elinin kesilecegini Sünnetten ögreniyoruz. Burada ve benzeri hükümleri, Sünnet, konuyu hususilestirerek bize bildirmektedir.

Örneklerimiz devam edecektir.

EMIN YÜCETAS

(Bu yazida yer alan fikirler yazara aittir. Hikmet Akademisi’nin bakis açisini yansitmayabilir.)

YORUMLAR
YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!