O Isin Matematigi Var

Almanya 2. Dünya harbinde yikildi, dünyanin süper güçlerinin kisitladigi bir statü içinde ayaga kalkti,...
O Isin Matematigi Var
Ahmet TASGETIREN
Ahmet TASGETIREN
Eklenme Tarihi : 24.05.2022
Okunma Sayısı : 701

Almanya 2. Dünya harbinde yikildi, dünyanin süper güçlerinin kisitladigi bir statü içinde ayaga kalkti, Japonya, yine 2. Dünya savasinda yikildi, yine kisitlanmis bir küresel statü içinde ayaga kalkti… Bugün dünyanin en güçlü ekonomilerine sahip iki ülke…

Biz, Islam dünyasi ile birlikte Birinci Dünya Savasinda yikildik. Aradan 100 yil geçti, Almanya’nin – Japonya’nin ayaga kalkisini neden gerçeklestiremedik?

Soru bu degil mi?

“O is” dedigim sey, yani benim bir ara konferanslarimda koydugum baslikla “Ümmet nasil ayaga kalkar?” ya da “Islam dünyasi yeniden nasil bir güç merkezi haline gelir?” sorusunun cevabi nedir?

Bunu isterseniz Islam dünyasi diye bir kapsami hayalci bulanlar için “Islam dünyasi”ndan bagimsiz düsünüp Türkiye ölçeginde de cevaplandirabilirsiniz? “Türkiye Cumhuriyet’in 100’üncü yilinda böyle mi olmaliydi?”

“Böyle mi?” sorusunun pek çok problemi kapsadigini hepimiz biliyoruz. Iste “Türkiye’nin büyüyüp gelismesi ile Islam ve tabii Türk dünyasinin büyüyüp gelismesi arasinda önemli baglar vardir” noktasindan baktiginizda da “Islam dünyasi nasil ayaga kalkar?” sorusu sizin için de önemli hale gelir.

“Islamci çevreler” diyeyim, benim de içinde bulundugum bu camia, “Ümmet”i , “Islam dünyasi”ni önemserler. Türk dünyasini da bu çerçevede degerlendirirler. Bu camianin gündeminde Islam dünyasinin sorunlari vardir. Acilarina ilgi gösterirler, basarilarindan memnun olurlar. Ama bu dünyanin genel bir “mazlumiyet”i paylastiginin da, buna sebep olan küresel güç odaklarinin kötü hesaplarinin da farkindadirlar.

Sorun, bu “mazumiyet”in nasil asilacagi, Islam dünyasi geçmiste büyük bir medeniyet insa etmisse, bunun yeniden nasil insa edilecegi ve tabii bir baska planda Islam’in insanlik için nasil bir umut haline gelecegi sorunudur.

Yeniden askeri hesaplasmalarla mi, yeniden ekonomik savaslarla mi, yeniden güç mücadelelerine girmekle mi? Bazen bunlar mazlum Müslüman ülkelerin can ve özgürlük savunmasi biçiminde kaçinilmaz olarak yasaniyor. Ve maalesef bu hesaplasmalar, genelde Islam toplumlarinin can – kan kayiplari ile sonuçlaniyor. Çünkü hakim emperyalist güçler, Islam toplumlarini o alanda yakalayip imha etmeyi planliyorlar. Evet “Sehit oluyoruz” ama kurgusunu bizim yaptigimiz savaslarda degil.

O isin matematigi…

Ben “insana yatirim”i en basa yazdim.

Onun için Ak Parti, mesela, böyle bir dert tasiyorsa, “insana yatirim yapmali” dedim. Bunun için “Egitimi önemsemeli” dedim.

20 yillik bir iktidar, egitimle ilgili her toplantida “Egitimde gerekeni yapamadik’ diye söze baslamamali” dedim.

Kültür, aile, gençlik politikalari yerlerde sürünmemeliydi, mesela.

20 koca yil. 100 yillik Cumhuriyet tarihinin 5’te biri. Ve siz egitimi basaramiyorsunuz.

Iste Almanya’nin ve Japonya’nin basardiklarini basaramamis olmanin matematigi bu.

1 milyar 700 milyon nüfuslu ve Afrika’dan Çin’e kadar uzanan, Avrupa’nin önemli bir cografyasinda varligi hissedilen Islam dünyasinin “özgür agirligi”na bakmak gerekiyor asil.

Bizde ne oranda “Insana yatirim” diger Islam ülkelerinde ne oranda? En son IHA – SIHA gelistirdik, iste odur insana yatirimin kazandirdigi özgül agirlik.

Türkiye olarak egitim çagindaki nüfusumuza hangi ölçüde bir özgül agirlik kazandirabiliyoruz?

Ne kadar çocugumuz egitim kademelerinde iskartaya çikiyor?

Hani, ihraç ürünlerimizde “katma deger”i dikkate aliyoruz ya, insan kalitesinde katma deger duyarliligimiz hangi ölçüde?

ASDER – SADAT – ASSAM’in ASRIKA projesi, anayasa çalismasi vs… Bunlarin adini koymak o kadar kolay ki… Bir cazibesi de var kuskusuz mazlumiyet bogulmasi yasayan Islam topluluklari için…

Bu isin bir boyutunun askeri nitelik tasidigi izlenimi de veriliyor SADAT faaliyetleri ile… Türkiye ile de irtibat – iltisak bir sekilde saglandi danismanlik vs. statüleri ile.

Bunlarin matematigi var mi diye sormak isterim. Asker kisiler var ya isin merkezinde… Kurmay askerler stratejik güç degerlendirmeleri yaparlar ya… Bana hangi Islam dünyasi kumasindan nasil bir “ASRIKA” elbisesi çikacagini söyleyebilirler mi? Hangi ülkede hangi sistem, hangi insan unsuru ile kurulacak, bunlar hesaplandi mi? Adini “Islam” koyunca çarpik yapilar Islamilesiyor mu Allah askina? Ve Islami bir vizyonu askerî bir hüviyetle birlestirmek hangi stratejik akilla ilgili?

IZIN: Bir haftalik izin istiyorum. Yeniden bulusmak dilegi ile.

Bu yazida yer alan fikirler yazara aittir. Hikmet Akademisi’nin bakis açisini yansitmayabilir.

Bu yazi 22.05. 2022 tarihinde karar.com sitesinden alintilanmistir. Yazinin orijinali için linki tiklayiniz.

https://www.karar.com/yazarlar/ahmet-tasgetiren/o-isin-matematigi-var-1593092

YAZARA AİT BÜTÜN YAZILAR
YORUMLAR
YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!