Aşure mi? Âşûrâ mı?

Arapçada 10 gün manasindaki âsûrâ Islamiyet'ten sonra yerini Arapçaya birakmis olan Âramice kökenli bir kelimedir...
Aşure mi? Âşûrâ mı?
Cesim ZEYDANLI
Cesim ZEYDANLI
Eklenme Tarihi : 8.08.2022
Okunma Sayısı : 1796

Aşure mi? Âşûrâ mı? 

“Rahmân ve Rahîm olan Allah’in adiyla”
Hamd yalniz âlemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur.
Arapçada 10 gün manasindaki âsûrâ Islamiyet'ten sonra yerini Arapçaya birakmis olan Âramice kökenli bir kelimedir.
Insanlik tarihini alakadar eden mühim hadiselerin gerçeklestigi Asûra günü, bütün Sâmî dinlerde (Musevilik, Hiristiyanlik ve Islam’da) önem arz etmektedir.
Kelimenin dogru yazilisi ''ÂSÛRÂ''dir .
Günümüzde bugüne atfedilen bir yiyecek, tatli olan ASURE degildir.
    
Ne yazik ki Âsûrâ günü de kaybedilip unutturulup yerine yeni kavramlar yerlestirilen diger birçok degerlerimiz gibi bir yiyecek olan Asure gününe dönüstürülmüstür.
Âsûrâ günü hicri yilin ilk ayi olan Muharrem ayinin 10. gününe denk geldigi için bu ismi almistir.

Bugüne Asûra isminin verilmesinin bir sebebi de, Allah-ü Teâlâ’nin on peygamberine on çesit ikramda bulunmasi oldugu rivayet edilmektedir.
Resûlullah (s.a.v.) münâdîler çikararak âsûrâ orucunu halka duyurmus, geceleyin oruca niyet etmeyenlerin günün yarisinda haberdar olsalar dahi o andan itibaren oruca baslamalarini emretmis (1)

Âsûrâda oruç tutmanin fazileti konusunda sahih hadislerin bulunmasina karsilik .o gün yikanmak, gözlere sürme çekmek, süslenmek, kina yakmak, bayramlasmak, hububat karisimi as (asure) pisirmek, sadaka vermek, mescidleri ziyaret etmek, kurban kesmek gibi fiiller hakkinda sahih bir rivayete rastlanmamistir.

Hadis oldugu öne sürülen metinlerin birçogunun gerçekte hadis olmayip Câhiliye âdetlerine ve yahudi geleneklerine dayanmasi kuvvetle muhtemeldir. Zira bu âdetleri Resûlullah’in (s.a.v.) ve ashabinin yaptigina dair herhangi bir kayit yoktur.

Meselâ, “Âsûrâ günü sürme çeken helâk olmaz”“Âsûrâ günü gusleden o yil hasta olmaz” tarzindaki rivayetler son devir kitaplarinda yer almis ve Ibn Teymiyye’nin ifadesine göre bu gibi hususlar Ehl-i beyt’e bugzeden Nâsibîler (Ehl-i Beyt düsmani Emevi taraftarlarinca ) uydurulmustur (2)

Âsûra’nin Islam tarihindeki önemi:
Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) mübarek torunu, Cennet gençlerinin iki efendisinden biri olan Hz. Hüseyin (r.a) ve 72 Ehl-i Beyt mensubunun Yezîd’in emriyle sehid edildigi gün olmasidir.
Yezid’in zâlim saltanatinin karsisinda duran Hz. Hüseyin (r.a) ve beraberinde bulunan 72 Ehl-i Beyt , 10 Muharrem Hicri 61 yilinda (Miladi 10 Ekim 680’de) Asûra günü gaddarca ve merhametsizce Kerbelâ’da sehid edilmislerdir.

Kaderi ilahi, bugün 10 Muharrem de  Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) evlatlari  ve Onun davasinin davacisi olan Ehl-i Beyt olanlara yasadiklari ve müdafaa ettikleri bu hakikatler ugruna ve bu ugurda taviz vermeden severek canlari ve evlatlarini gözlerini kirpmadan sehid vererek dünya saltanatina bedel uhrevî sultanligi münasip görmüstür.
Bu faciayla dünyaya küsen Ehl-i Beyti de manevi karanliklari dagitan Kur'ân’in bayraktarlari kilmakla her asirda ümmete manevi sultanlar yapmistir.
Her yil 10 Muharrem geldigi zaman hatirlanan ve Tüm Müslümanlarin özellikle vurguladiklari Ehl-i Beyt sevgisi nasil bir sevgidir ve nasil olmalidir?

Gerçek Ehl-i Beyt sevgisinden bahs edebilmemiz için:
~Hz. Ali (r.a.) Hz. Fatima (r.a.),Hz. Hasan (r.a.),Hz Hüseyin (r.a.),gibi Islam yasanmadan Ehl-i Beyt sevgisinden bahsedilemez.
~Ehl-i Beyt le davranislarini aynilestirmeyen bir sevgi sahte ve köksüzdür.
~Zira Ehl-i Beyt hem bir sekil ,hem ruh, hem de asktir.
~Ehl-i Beyt sevgisi tüm zamanda hakkin temsilcisi olmaktir.
~Ehl-i Beyt ayni zamanda tüm zaman ve mekanlarda hakkin hukukun tesisine çalismaktir.
~Dünya beseri sistemine yerlesip kojüktürel gündemle Asure tatlisi yiyerek Ehl-i Beyte sevgiyi konusmak abesle istigaldir.

Rabimizden yüksek sehadete mazhar ettigi Kerbelâ sehidlerine rahmet diliyoruz
Bu yüce Ruhlara verdig ecir ve sevaplardan bize de nasip etmesini niyaz ediyoruz.

Salât ve selâm Allah’in Rasûlüne ve O’nun pâk Âl-i Âbasina, Ehl-i Beyti,Ashâbi ve Ehl-i Beyt Muhibbanlari üzerine olsun.

“Rabbim! Beni ve zürriyetimi namazi dosdogru kilanlardan eyle! Rabbimiz dualarimizi kabul buyur (3)
''Rabbimiz! Hesap kurulacagi gün beni, anami, babami ve müminleri bagisla.”
Ey Rabbi-miz bunu bizden kabul buyur;Kuskusuz sen,her seyi isiten ve her seyi bilen'sin.


Cesim ZEYDANI 10 Muharrem 2022  ANKARA


Dipnot:
1-(Buhârî, “Ṣavm” 69)
2-(Mecmûʿu fetâvâ, II, 302).
3-(Ibrahim Suresi/40)
4-(Ibrahim Suresi/41)
5-(TDV Islâm Ansiklopedisi cilt 4.sf. 24-26)

(Bu yazida yer alan fikirler yazara aittir. Hikmet Akademisi’nin bakis açisini yansitmayabilir.)

YORUMLAR
YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!