Tesettürü Tüm Ayrintilari Ile Anlama

Bugün tesettürü tüm ayrintilari ile anlamayi ve yasantimizda nasil uygulamamiz gerektigi üzerinde konusacagiz...
Tesettürü Tüm Ayrintilari Ile Anlama
Ayser ÇERI
Ayser ÇERI
Eklenme Tarihi : 3.01.2023
Okunma Sayısı : 961

Bugün tesettürü tüm ayrintilari ile anlamayi ve yasantimizda nasil uygulamamiz gerektigi üzerinde konusacagiz. 

Tesettür nedir?

Tesettür, setr yani örtmek kelimesinden türemis bir kelimedir. Islam’da kadinin veya erkegin ziynetlerini kapatmasi anlamina gelir. Genel olarak sadece giyim ile alakali gibi görünse de her konuda tesettüre uymaliyiz: konusurken adap ve edep ölçüsünde konusmaliyiz. Kötü laflarin agzimizdan çikmayacagina dikkat ederek incelik ve temiz bir dille konusmaliyiz, davranis konusunda da tesettüre uymaliyiz: nerede nasil davranacagimizi bilecegiz. Hal ve hareketlerimizi adabina uygun olacak sekilde olmalidir. Tesettür tüm yönleri ile her konuda kendimizi dis ve iç sartlarin kirlenmisliklerinden arinmak ve korumaktir.

Kapanirken neden tesettür ölçüsüne uygun giyinmeliyiz?

Tesettürlü olmak ile kapanmak ayni seyler degildir. Kadin için söylersek kapanmak sadece saçini örtmek ya da vücudunun bir kismini kapatmak olur. Fakat tesettür, ciddi anlamda Allah’in emir ve yasaklarina göre hareket etmek vücut hatlarini belli etmeyecek sekilde örtünmektir. Tesettür sadece kadin için degildir erkegin de tesettürü vardir ve erkegin tesettürünün en güzel örnegi göz kapaklaridir. Harama bakmayacak sekilde göz kapaklarina sahip çikmalidir. Bunun disinda vücut hatlarini belli etmeyecek genislikte kiyafetler giyinmelidir.

Kapanirken tesettüre uygun olmasi için giyim ve kusam imiz nasil olmali?

Dikkat çekmeyecek sekilde giyinmelidir en önemlisi. Vücut hatlari belli olmayacak, karsi cinste farkli duygular yaratmayacak vücudun tamamini kapatacak sekilde uzun ve genis olmalidir. Fazla dikkat çekici renkler giyinilmemeli ziynet esyasi var ise kapatilmali,  dikkat çekici koku sürülmemeli, ses çikaracak sekilde topuklu ayakkabi giyilmemelidir.

Ne zaman tesettüre girmeliyiz?

Tesettür çocuk yastan baslanmalidir. Bu, çocugu bastan ayagi kapatmak degil en azindan avret yerlerinin kapanmasi gerektigi çocuga bilinerek egitilmelidir ki çocukta utanma duygusu gelisebilsin.  Sonrasinda çocuk büyüyünce ergenlik çagindan sonra neden tesettüre girmesi gerektigi, önemi nedir vs anlatilarak ögretilmelidir.

Mü’min kadinlara da söyle: Gözlerini harama bakmaktan sakinsinlar; iffet ve namuslarini korusunlar. Mecbûren görünen kisimlari müstesnâ, güzelliklerini ve süslerini teshir etmesinler. Basörtülerini, yakalarinin üzerine kadar örtsünler Güzelliklerini ve süslerini; kocalarindan, babalarindan, kayinpederlerinden, kendi ogullarindan, üvey ogullarindan, erkek kardeslerinden, erkek kardeslerinin ogullarindan, kiz kardeslerinin ogullarindan, Müslüman kadinlardan, kendi câriyeleri den, erkeklik ten kesilip kadinlara ihtiyaç duymayan hizmetçiler den veya henüz kadinlarin mahrem yerlerini anlamayan çocuklardan baskasina göstermesinler. Bir de gizledikleri güzelliklere, süslere dikkat çekecek ve erkeklerde arzu uyandiracak sekilde ayaklarini yere vurarak yürümesinler. Ey mü’minler! Hepiniz tövbe ederek Allah’a yönelin ki kurtulusa eresiniz./Nur suresi 31. Ayet

Insani örten en sanli edeptir.  Tesettür sadece kapanma ile ilgili degil her konuda kendini dis etkenlerden gelecek kötü ve rahatsiz edici davranislardan uzak tutmak, iç etkenlerden de kalbini fitne, dedikodu, hirs; ruhunu ise rahatsiz edici seylerden korumaktir.

(Bu yazida yer alan fikirler yazara aittir. Hikmet Akademisi’nin bakis açisini yansitmayabilir.)

 

YORUMLAR
Rabia Borçin
14.1.2023 15:14

Kalbi temiz ve güzel bir insanin yazilarinda degerli ve bu o kadar güzel olur emegine saglik olsun

Hatice Elitas
4.1.2023 00:13
Çok güzel rabbim bu yoldaki emegini daim etsin kardesim

YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!