“Ilan Peppe” İle Söyleşi

https://x.com/islamozkann/status/1795387640717390029 Ilan Pappe bilindiği gibi çalışmalarının çoğu Filistin'deki etnik temizlik üzerine odaklanıyor. http://Demorcracy.now adlı internet sitesi kendisiyle güzel bir söyleşi yayınlamış, önemli. Pappe, Çarpıcı bir şekilde İsrail'in işlediği bu soykırımın İsrail rejiminin sonunu getireceğini düşünüyor ve gelecekten oldukça umutlu..
“Ilan Peppe” İle Söyleşi
Islam ÖZKAN
Islam ÖZKAN
Eklenme Tarihi : 6.06.2024
Okunma Sayısı : 201

"ILAN  PAPPE" İLE SÖYLEŞİ

https://x.com/islamozkann/status/1795387640717390029  Ilan Pappe bilindiği gibi çalışmalarının çoğu Filistin'deki etnik temizlik üzerine odaklanıyor. http://Demorcracy.now adlı internet sitesi kendisiyle güzel bir söyleşi yayınlamış, önemli. Pappe, Çarpıcı bir şekilde İsrail'in işlediği bu soykırımın İsrail rejiminin sonunu getireceğini düşünüyor ve gelecekten oldukça umutlu..

 

AMY GOODMAN: Profesör Pappé, ABD'ye yaptığınız bu son geziden bahsetmek istiyorum. Detroit havaalanına vardığınızda, federal ajanlar tarafından Gazze, Hamas ve diğer konular hakkında iki saat boyunca sorgulandınız ve telefonunuzun içeriğini kopyaladıktan sonra ülkeye girmenize izin verdiler. Bize ne olduğunu anlatabilir misiniz?

 

ILAN PAPPÉ: Evet, bunu yapacağım Amy, ama izin verirseniz, ve sanırım bu bizim önceki konuşmamızla bağlantılı, burada sadece ICC'nin İsrail'e uyup uymaması meselesinden daha büyük bir şey olduğunu söylemek istiyorum. Bunun, ICC ve ICJ gibi uluslararası mahkemeler için bir hakikat anı olduğunu düşünüyorum, çünkü muhtemelen kararları uygulamayacak hükümetlerle karşı karşıya kalacaklar, çünkü İsrail hala çok güçlü müttefiklere sahip. Ve bence dünya, özellikle Küresel Güney, "evrensel" ve "uluslararası" terimlerinin gerçekten bir anlamı olup olmadığını görmek için izleyecek. Bu yüzden Filistin'in, evrensel değerler ve uluslararası adaletin ne olduğunu yeniden tanımlamak için şimdi gerçek bir mücadele içinde olduğumuz birçok vakadan sadece biri olduğunu düşünüyorum. Ve bu yüzden bunun önemli bir tarihi an olduğunu düşünüyorum.

 

Şimdi, çok büyük olmayan ama bence daha büyük bir resmin parçası olan çileme geri dönecek olursak, Londra'dan sekiz saatlik bir uçuşun ardından Detroit'e vardım ve hemen iki federal ajan tarafından bir odaya alındım. İki set soruları vardı. Biri görüşlerim hakkındaydı, Hamas hakkındaki görüşlerim, Gazze'de olanlar hakkındaki görüşlerim. Gazze'de olanları soykırım olarak mı nitelendiriyorum? "Filistin, nehirden denize kadar özgür olmalı" sloganına tepkimi öğrenmek istediler. Beni neden durduduklarını, neden bu soruları cevaplamam gerektiğini söylemeyi reddettiler. Ve sonra başka bir dizi soru, ABD'deki Amerikan Müslüman topluluğu, Amerikan Arap topluluğu ve Filistin topluluğundan kimleri tanıdığımla ilgiliydi. Ve bu, telefonumu uzun bir süre alıkoyup, içindeki her şeyi kopyalayıp, ülkeye girmeme izin vermeden önce, bir süre telefon görüşmeleri yapmamı beklememle devam etti.

 

AMY GOODMAN: Profesör Pappé, "Filistin, nehirden denize kadar özgür olmalı" sloganını nasıl yorumladığınız, Gazze'de soykırım yapılıp yapılmadığı gibi konularda size ne cevap verdiğinizi sorabilir miyim?

 

ILAN PAPPÉ: Evet. "Hamas'ı terör örgütü olarak mı tanımlıyorum?" sorusuna gelince, bu soruyu cevaplamayı reddettim. Ve onlara Michigan bölgesinde yapacağım konuşmaları dinlemelerini önerdim, bu konuyu orada tartışacağım. Soykırım sorusuna gelince, evet, İsrail'in Gazze'deki eylemlerini soykırım olarak çerçevelediğimi kısa bir şekilde söyledim. Ama yine, daha ayrıntılı bir analiz istiyorlarsa makalelerimi okumalarını ve Michigan bölgesindeki derslere gelmelerini önerdim.

 

"Filistin, nehirden denize kadar özgür olmalı" sloganına nasıl tepki veriyorsunuz?" sorusuna gelince, her yerde bir nehir ve bir deniz varsa ve insanlar onların arasında yaşıyorsa, özgür olmaları gerektiğini söyledim, ki bu biraz ironik ya da komik bir an oldu, çünkü onlardan biri coğrafi bilgisini göstererek, "Peki ya Suudi Arabistan?" dedi. Ben de ifademi düzelttim ve "Eh, iki su kaynağı arasında ülkeler olan her yerde insanlar özgür olmalı" dedim, ki bu da o anda onları tatmin etti.

 

Kibar davrandıklarını söylemeliyim. Bunu bir işkence ya da baskı olarak tanımlamak istemiyorum. Kibar davrandılar. Ama beni gerçekten rahatsız eden şey: Neden bana bu soruları sorma hakkına sahipler ve bu olayın gerçek alt metni neydi? Bununla ilgili kendi yorumum var, ama elimde tüm gerçekler yok.

 

JUAN GONZÁLEZ: Ve Profesör, tüm dünyada büyük kalabalıklara, özellikle Gazze savaşına ABD desteğini protesto eden öğrencilere konuşuyorsunuz.

Kitaplarınızdan biri "Filistin'in Etnik Temizliği" son aylarda çok okundu. Bu konuyu konuşabilir misiniz? Nakba veya Filistin'in temizlenmesi sadece 1948'de olmadı, ama İngiliz Mandası dönemine kadar, İngilizlerin 1936 Arap isyanını bastırmasıyla bile geri giden bir etnik temizlik süreci var.

 

ILAN PAPPÉ: Evet. Evet, gerçekten. Nakba biraz yanıltıcı bir terim, çünkü Arapçada "felaket" anlamına geliyor. Ama gerçekten, Filistinlilerin yaşadığı şey gerçek bir felaket değildi, daha ziyade açık bir ideolojiyle motive edilen açık bir politika olan etnik temizlikti. Ve bu politika, geç 19. yüzyılda hareketin başlangıcından beri Siyonist programın ayrılmaz bir parçasıydı. Tabii ki, çok erken dönemlerde, Filistinlileri anavatanlarından etnik olarak temizleme kapasitesine sahip değillerdi. Ama 1920'lerin ortalarında, Siyonist topluluk hala çok küçükken, Filistinli köylerin çoğunun üzerinde olduğu toprakları satın alarak ve İngiliz manda gücünü 13 Filistinli köyü tahliye etmeye ikna ederek bu süreci başlattılar, ve bu 1925 ve 1926 yılları arasındaydı. Ve sonra, yavaş yavaş, toprak satın alma ve yüzlerce yıl boyunca üzerinde yaşayan insanları tahliye etme süreci, Siyonist hareketi Filistin'in en az %6'sını satın alma noktasına getirdi, ki bu tabii ki yeterli değildi. Ve sonra 1948'de büyük etnik temizliğe gittiler.

 

Ama bildiğimiz gibi, 1948'de durmadı. İsrail, 1948 ve 1967 yılları arasında İsrail'deki Filistinli azınlıktan, ki bunlar İsrail vatandaşıydılar, köyleri tahliye etmeye devam etti. İsrail, Haziran 1967'deki Altı Gün Savaşı sırasında 300 bin Filistinliyi tahliye etti. Ve Haziran 1967'den bugüne kadar, İsrail tarafından bir şekilde yerinden edilen ve köklerinden koparılan yaklaşık 600 bin Filistinli oldu. Ve tabii ki, şimdi, 1948'deki etnik temizliğin boyutlarını bile aşan bir etnik temizlik vakasıyla karşı karşıyayız. Yani, Filistinlilerin Filistin'deki tarihinin hiçbir anında, Siyonizmin Filistin'e gelişinden bu yana, Filistinlilerin evlerini, tarlalarını, işlerini ve anavatanlarını kaybetme tehlikesi altında olmadığı bir an yok.

 

AMY GOODMAN: Son olarak, Ilan Pappé, ifade ettiğiniz gibi, son aylarda 76 yıldan fazla bir süredir olduğundan daha fazla Filistinli öldürüldü. İsrail'in kuruluşu sırasında Nakba'da olduğundan daha fazla Filistinli yerinden edildi. Size umut veren nedir? Dünyaca ünlü bir İsrailli tarihçisiniz. Bir dakikadan az bir süreniz var.

 

ILAN PAPPÉ: Evet. Bana umut veren şey, İsrail ve Filistin'deki Siyonist projenin, bugün gördüğümüz gibi, uzun süre var olamayacağını düşünüyorum. Bence önemli süreçler görüyoruz, Siyonist projenin çöküşüne yol açan süreçler. Umarım, Filistin ulusal hareketi ve İsrail ve Filistin'de yer alan herkes, bu apartheid devletini, bu baskıcı rejimi, nehirden denize kadar yaşayan herkes için ve 1948'den bugüne kadar oradan çıkarılan tüm Filistinliler için demokratik bir devletle değiştirebilir. Bu tarihsel sürecin başladığına inanıyorum. Ne yazık ki, zaman alacak ve önümüzdeki bir iki yıl çok tehlikeli. Ama uzun vadede, hem Yahudiler hem de Araplar için nehir ile deniz arasında demokratik, özgür bir Filistin altında farklı bir yaşam olacağı konusunda gerçekten umutluyum.

 

Yazının orijinali için bakınız: https://democracynow.org/2024/5/21/ilan_pappe_airport_detention

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Hikmet Akademisi'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

YORUMLAR
YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!