Malatyasam ; Yasama Dokunus!

MalatYaSam Dernegi olarak 2015 yilindan itibaren bölgemize siginan göçmen kardeslerimize kucak açarak...
Malatyasam ; Yasama Dokunus!
Özlem KARAMAN
Özlem KARAMAN
Eklenme Tarihi : 20.01.2022
Okunma Sayısı : 1237

MalatYaSam Dernegi olarak 2015 yilindan itibaren bölgemize siginan göçmen kardeslerimize kucak açarak, din, dil, irk ve cinsiyet ayirimi gözetmeksizin esit bir sekilde destek vermekteyiz.

Faaliyetlerimizi önce MEB ortakliginda ki geçici egitim merkezlerinde 975 ögrenciye daha sonrada Avrupa fonlarindan yaralanarak kurdugu Türkçe Adaptasyon Merkezinde 700 ögrenciye, Türkçe okuma yazma egitimi ve Psiko Sosyal Destek vererek 2016 yili sonuna kadar sürdürdük.

2016 yili sonunda Avrupa Birligi Insani Yardim Fonu  ECHO  ile ortaklik kurarak bölgemizde bulunan Suriyeli siginmacilar için  “Acil Durum Koruma ve Siginmacilarin Dayanikliklarinin Artirilmasi “ projesi ve 2019 yilinda Afgan siginmacilar için BPRM projesine basladik.

Projemiz savunmasiz ve risk altindaki mültecilerin ; ulusal ve uluslararasi hizmetlere erisimini kolaylastirmak ,basetme kapasitelerini ve dirençlerini gelistirmek ve uyum süreçlerini kolaylastirmak amacini tasimaktadir.

Faaliyetlerimizi Kamu Kurum ve Kuruluslariyla , özel sektör ve diger STK’larla isbirligi halinde gerçeklestiriyor ve tüm yasal prosedürlere üst düzey hassasiyet göstererek seffaf , tarafsiz , hesap verebilirlik noktasinda Malatya’da örnek ve öncü bir durus sergiliyoruz.

Çalismalarimiza  Koruma , PSS ve Özkaynak Faaliyetleriyle  devam etmekteyiz.

1. KORUMA

- Outreach – Saha çalismasi

- IPA - Bireysel Koruma Yardimi

- CM - Vaka Yönetimi

Saha ekibimiz düzenli ev ziyaretlerini ailelerin hassasiyetleri ve etik kurallari dikkate almakta ve IFORM yazilim programini kullanarak ailenin ihtiyaçlarina yönelik  özel bir hizmet haritasi olusturmaktadirlar. Daha sonra Bireysel Koruma ve Vaka Yönetimi ekiplerimiz ailenin sorunlarini ve ihtiyaçlarini giderir. Bu ihtiyaçlar hukuki hizmetler, saglik hizmetleri ,danismanlik, tercümanlik ,gida, esya ve kira vs. yardimini kapsamaktadir.

Koruma bünyesinde aktif çalisan avukat , psikolog ve alaninda uzman bir ekip mülteci ailelerin sorunlari mümkün olan en hizli sekilde çözüme kavusturulmaktadir. Koruma programi Suriyeli, Afgan, Irakli, Filistinli ve birçok farkli uyruktan insana hizmet vermektedir.

Koruma biriminin etkin faaliyetlerinden biri de bilgilendirme toplantilaridir. Peryodik olarak gerçeklestirilen bu yüzyüze toplantilarda uzmanlar T.C. yasalari dahil ilgili birçok alanda sunumlar yapmakta ve mülteci bireylerin bilgilendirilmesi ve sorunlarinin tespit edilip çözüme kavusturulmasi saglanmaktadir.

Mülteci kadinlarin meslek edinip aile bütçesine katkida bulunmasi , topluma entegrasyonu ve isgücü olusturma hedefiyle Halk Egitim Merkezleri isbirligi ile meslek kurslari açiyor, tüm masraflari karsiliyor ve kadinlarin meslek edinmesini sagliyoruz. Kurslarda yaptiklari ürünleri sergileyip, bizzat kendilerinin  satis yapmalarina ve para kazanmalarina destek oluyoruz.

1. PSS – PSIKO SOSYAL DESTEK

- Çocuk Egitimi,

- Bakici Egitimi,

- Okullastirma,

- Okul kiti , Oyun Kiti , Hijyen Kiti dagitimi,

PSS çocuklarin Psikolojik ve Sosyal alanda yasadigi problemleri çözmeye yönelik uygulanan oyun aktiviteleridir.PSS ekibi dezavantajli mülteci çocuklarin yasadiklari zorluklari en aza indirgemek için mümkün olan tüm tedbirleri alarak ülkemize adaptasyonlarini kolaylastirip, üretken faydali bireyler haline getirmek üzere IYILIK HALLERINI ARTIRMAYI hedeflemektedir.

Kirilganligi yüksek çocuklarin tespit edilip,profesyonel bir ekip tarafindan hazirlanmis egitsel oyun içerikli aktivite programini, merkezimizde psikologumuz  ve uzman bir ekip ile çocuklara uygulamaktayiz.

Yilda 180 çocuga bu destegi verirken eszamanli olarak bakici ailelerine de , bakicinin ihtiyaçlarina özel hazirlanmis egitim programini uygulamaktayiz.Ayrica her yil 25 kez özel gün aktivitesi yapiyor ve merkezimizin disinda yararlanicilarimizla aktiviteler gerçeklestiriyoruz.

PSS çalismalarinin önemli bir ayagini okulllastirma çalismasi olusturmaktadir. Çesitli sebeplerle okul disi kalmis çocuklari tespit ederiz, okula gitmeme nedenleri çözüme kavusturur ve MEB okullarina kayitlari yapilarak bu çocuklarin en temel hakki olan egitim hakkina kavusmasini saglariz. Yilda 300 okul-disi çocugun okul kaydini gerçeklestirmekteyiz.PSS sundugumuz çocuklara ve ailelerine okula baslama kiti, oyun kiti , hijyen kiti gibi destek materyalleri hediye ediyoruz.

Çesitli psikolojik ,davranis ve iletisim problemleriyle yada okul disi oldugu için dernegimize gelen mülteci çocuklarin; gerginliklerini azaltmak ,kendini ifade etmelerini saglamak, empati ve özdenetimlerini gelistirmek , duygulari ile basedebilmelerini saglamak , özbakim ve günlük yasam becerilerini gelistirmek ,basari duygusunu ve özgüvenini gelistirmek ve okul basarisini artirmaktayiz.

3- ÖZKAYNAK FAALIYETLERIMIZ

MalatYaSam Dernegi bu projeler disinda üye ve destekçileriyle mültecilerin ihtiyaçlarini ve sorunlarini  giderme noktasinda güçlü bir aksiyon sergilemektedir. Kimi zaman çözümsüz görünen bireysel vakalarin sorunlarini çözerek, kimi zamanda kampanyalar düzenleyerek misyonunu sürdürmektedir.  Ulusal basin , yerel basin ve sosyal medyada aktif olarak yer alan çalismalarimiz mülteciler konusunda toplumsal farkindaligin artmasinada hizmet etmektedir.

MalatyaSam , lise ve üniversiteye giden mülteci gençlere yönelik faaliyetler düzenlemekte, tüm çalismalarinin merkezine egitim, okuma ve iletisimi almaktadir. Kadin, erkek , çocuk ,genç ,yasli , ulasbildigi tüm mültecilerin hayatina dokunarak iyilik hallerini artirmaktadir.

“Senin ihtiyacin olmayan sey bir baskasinin en önemli ihtiyacidir” prensibiyle yardimsever bagisçilarimizin getirdigi kullanilabilir durumdaki ev esyalarini ve kiyafetleri yararlanicilarimiza veriyor ve yerel halk ile mülteci bireyler arasinda köprü vazifesi görüyoruz.

Ortak bir tarihden gelip ortak bir gelecege gittigimiz mülteci kardeslerimize yönelik birçok faaliyetle elimizdeki imkanlari tam kapasite kullanmak üzere  sürekli projeler üretiyoruz ve gerçeklestiriyoruz.

- Türkçe Dil Kurslari (Halk Egitim, TÖMER isbirligi ile, online yada yüzyüze)

-Meslek Edinme Kurslari (Kuaförlük,Hali Dokuma,Terzilik...)

-Çocuklara akademik destek egitimleri (Matematik, Türkçe , Ingilizce )

-Dogal afetlerde ,depremzedelere PSS destegi,

-Halk sagligi ile asi kampanyalari

-Bebek mamasi kampanyalari

-Bayramlarda kurban eti , kumanya ve kömür kampanyalari

-Sahne gösterileri, partiler ve mezuniyet geceleri , geziler, piknikler, uçurtma senlikleri , sinema etkinlikleri vs.

MalatYaSam dernegi sosyal sorumluluk analminda ;

Tarafsiz, seffaf, hesap verebilirlik gibi ilkeleri olan, mesleki ahlak kurallarina uygun faaliyet gösteren, her is ve eyleminde karar verme mekanizmasinin çalistigi, alaninda uzman ve gönüllü aktivistlerin etkin oldugu, küresel gelismeleri yakindan takip eden profesyonel bir SIVIL TOPLUM KURULUSUdur.

ILETISIM IÇIN ;

ADRES :   Basharik Mah. Deva Sokak Istanbul Evleri 3 B Blok Alti No:2/2 A Battalgazi / Malatya

TELEFON : +90 422 123 45 67

+90 530 116 94 44

WEB :    www.malatyasam.com

INSTAGRAM : malatyasamdernegistk

FACEBOOK :Malatya Sam Stk

ILGILI VIDEOYU IZLEMEK IÇIN TIKLAYINIZ…

 

 

YAZARA AİT BÜTÜN YAZILAR
YORUMLAR
Vedat
20.1.2022 20:26

Hay Allah razi olsun. Hiç haberim yoktu. Malatya adina Türkiye adina umudum artti. Ne güzel insanlarda varmis sehrimizde. Elinize saglik. En kisa zamanda bu dernege ugricam insallah

YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!