Ögretmenlik Meslegini Tüm Yönleri ile Ele Almak

Ögretmenlik gibi kutsal bir meslegin ögrenciler açisindan ne kadar degerli oldugunu bilmekteyiz...
Ögretmenlik Meslegini Tüm Yönleri ile Ele Almak
Ayser ÇERI
Ayser ÇERI
Eklenme Tarihi : 20.09.2022
Okunma Sayısı : 1021

Ögretmenlik gibi kutsal bir meslegin ögrenciler açisindan ne kadar degerli oldugunu bilmekteyiz. Fakat ögretmenligin degeri insanlar nezdinde yeterince bilinmiyor ve anlasilmiyor. Bundan ötürü ögretmenler, mesleginin gerektirdigi çesitli zorluklari asmakta zorlanmaktadirlar. Bu nedenle de ögrencilerde hem ruhen çökmeler hem de psikolojik tahribatlar ortaya çikiyor. Ögretmenligin daha iyi anlasilmasi ve meslege verilen degerin artirilmasi gerektigini düsünüyorum ve bunun için bu konuyu ayrintili bir sekilde ele almaya çalisacagim.

Ögretmenlik nedir?

Ögretmenlik hayati ögrenmek ve aktarmaktir. Bizlere kendini fark ettirmeyi, sevmeyi ve saygi duymayi ögretir. Sadece okuldaki rolü ile degil hem evde hem iste hem sokakta aslinda her yerde insanlara örnek olabilmeyi ögretmektedir. Bir anne olarak kizina edebî, konusurken adabina uygun sekilde konusmayi, kendine deger vermeyi, baskalarinin görüsleri ile kendi görüslerini ölçüp biçtikten sonra son sözün kendisinin olmasini bilir; ogluna da ayni sekilde kendisine deger vermeyi, baskalarinin haklarina da saygi duyabilmeyi, onlarin da bir onuru oldugunu anlayabilmesini saglamalidir. Ögrencilerin elinden tutup basarilarini alkislayip, basarisizliklarinda umudunu yitirmis ögrencilerin yerden kaldirip kendine güvenmesini saglamalidir. Ögretmenlerin ögrencileri ile ilgilenip onlarin hayallerinin gerçeklesmesi için desteklemelidir.

Ögretmen olmak için egitim fakültesini bitirmek yeterli mi ya da sadece egitim fakültesini bitiren mi ögretmen olur?

Herkesçe bilinen ve kesinlikle yanlis bir düsünce olan "Ögretmen olmak, yalnizca egitim fakültesi bitirilerek olunur. "sözü toplumda bilinen yanlis bir düsüncedir. Çünkü bir kisi ögretmen olabilmek için egitim derslerinin yaninda çesitli, konferanslar dinleyerek, kitap okuyarak, yaratici düsünce alanlari kesfetmeyi ögrenmelidir böylelikle kendine yatirim yapabilmeyi ögrenmelidir. Bu sekilde egitim alan ve yaratici ögretmenler dersinde egitimi verir ama ögrencileri üst düzeyde anlamaya yönelik yöntemler kullanir, ayrica dersi sadece okulda vermez derste ögrettiklerini hayatta da kullanmayi ögretir yani yasayarak  ve yasatarak bir egitim ögretim gerçeklestirir. Ögretmenlik meslegi ögrencilerini taniyabilmeyi gerektirir. Ögrencilerin hepsi kesfetmeyi bekleyen kuytu kösede ki hazine gibidir. Ögretmenin rolü bu hazineye ulastiran kisidir.

Neden ögretmenlik meslegi seçilir?

Sadece bir insana degil de binlerce insanin manevi hayatina dokunabilmek çok müthis bir sey degil mi? Iste sirf bu yüzden de ögretmenlik meslegi seçilir. Ögretmenler belki maddi olarak degil ama manevi olarak binlerce ögrencinin hayatina dokunmaktadir. Ögretmenler, kizlarini okutmayan sig görüslü babalarla konusarak nice Ayseleri, Fatmalari topluma kazandirmaktadir. Onlarin birer doktor, mühendis, ressam ve yazar olmasini saglamaktadir. Çobanlik yaparak geçimini saglayan ve ailesine yardimci olan Alileri, Mustafalari birer doktor ressam ve yazar olmasini sagliyorlar.

Ideal ögretmen nasil olmalidir?

Yasayarak, tecrübe edinerek, kitap okuyarak ve gezerek hayattan bir seyler ögreniriz. Ögretmenlik meslegini seçen birey de derse girip ve dersi anlatip çikayim mantigi ile degil de sinifa her girdiginde onu bekleyen ögrencilerin kahramani olmalidir. Onlari bir bir kesfetmeli, ögrencilere kendi görüslerini dile getirme özgürlügü tanimalidir ve görüslere saygi duyulmasi gerektigini bilerek hareket etmelidir. Ögretmenler ögrencilerin düsüncelerini küçümsememelidir. Çünkü ögrencilerinden bir sey ögrenebilmeyi unutmamalidir. Ögretmen bu sekilde gelisebilir ve olgunlasabilir. Ögretmenlerin hayata bakis açisi ögrencilerin yeni yeni kesifleri ile daha da genisler. Ögretmen ögrencilerine ne verirse onlar onu alir kötülügü verirse ögrenci kötülügü alir; iyiligi verirse ögrenci iyiligi alir. Ögretmen, hayata daha iyi bir evlat, vatandas birakmak istiyorsa eger kendi davranislarin ögrencilerine rol model oldugunun farkinda olmalidir ve davranislarina dikkat ederek hareket etmelidir. Ideal ögretmenlerin öncelikli amaçlarindan olan; kendine güvenen, merhametli ve önceligi erdem olan ögrenciler yetistirmektir.

AYSER ÇERI

Bu yazida yer alan fikirler yazara aittir. Hikmet Akademisi’nin bakis açisini yansitmayabilir.

Görsel: https://blog.milliyet.com.tr/bilmece/Blog/?BlogNo=575443

YORUMLAR
Cemile KAÇAN
23.9.2022 22:40

Çok güzel bir yazi, kalemine saglik basarilarinin devamini dilerim.

Fatos karabalik
23.9.2022 11:14

Gerçekten mesleginin önemini tekrardan bana anlatan çok güzel bir metin olmus canim. Senin de dedigin gibi "ögretmen sinifa her girdiginde onu bekleyen ögrencilerin kahramani olmalidir." Cümlesinde ki her alanda olamasam bile matematik alaninda onlarin kahramani olmaya çalisacagim. Eline, düsüncene ve emegine saglik 🥰

Sözbin YILMAZ
20.9.2022 16:36

Güzel konu ülkemizde içi bosaltilmis olsa bile... Güzel olmus emegine saglik:)

Nimet çiçek
20.9.2022 16:24

Çok güzel bir yazi tebrik ederim 🌸🌸🥰🥰🌸👌🏻👌🏻👌🏻🥳🥰🥰

YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!