Dinden Sogutan Dindarlik

Bir dindarlik düsünün ki; partisinde, vakfinda, derneginde ve dergâhinda büyük bir mücahit gibi görünüyor ama evine döndügünde ahlâksiz bir insana dönüsüyor...
Dinden Sogutan Dindarlik
Dr. Abdülaziz KIRANŞAL
Dr. Abdülaziz KIRANŞAL
Eklenme Tarihi : 7.09.2021
Okunma Sayısı : 1141

Bir dindarlik düsünün ki; partisinde, vakfinda, derneginde ve dergâhinda büyük bir mücahit gibi görünüyor ama evine döndügünde ahlâksiz bir insana dönüsüyor. Nezaketsizligi, kiriciligi, kabaligi, merhametsizligi kendi esini ve çocuklarini bile kendisinden uzaklastiriyor. Disaridaki o mücahitten evdekilerin payina zerrece bir ahlâk kirintisi bile düsmüyor. Iste bu, insani dinden sogutan bir dindarliktir.

Bir dindarlik düsünün ki; is siyasete, ideolojiye, edebiyata gelince ondan daha Müslüman’i yok. Ama is namaza gelince husu yok, duaya gelince samimiyet yok, haramlara gelince takva yok, yasantiya gelince örneklik yok, davaya gelince kardeslik yok, infaka gelince fedakârlik yok. Ortada ruhunu kaybetmis, rutinlesmis ve bir ideolojiye dönüsmüs Müslümanliktan baska da bir sey yok. Iste bu, insani dinden sogutan bir dindarliktir.

Bir dindarlik düsünün ki; sosyal medyada, Facebook’ta, Twitter’da, sanal hayatta yaptigi Islami paylasimlariyla herkesi kendine hayran birakiyor. Ama is, gerçek hayata gelince o sosyal medya kahramanin yerini anne-babasini bile küstürmüs, akrabalariyla bagini koparmis, is arkadaslarini kendisinden biktirmis, dava kardeslerinin bile görünce yolunu degistirdigi bir Müslüman çikiyor karsimiza. Iste bu, insani dinden sogutan bir dindarliktir.

Bir dindarlik düsünün ki; camide, toplantida, mitingde, sohbette, derste son derece takvali, ihlâsli ve samimi. Ama kendi basina kalinca namazi namaz olmaktan çikiyor. Internetle bas basa kalinca takvasi takva olmaktan çikiyor. Menfaatine dokunulunca ahlâki ahlâk olmaktan çikiyor. Isine gelmeyince ihlâsi ihlâs olmaktan çikiyor. Ortaya halk içinde farkli tek basina kalinca da farkli bir Müslüman çikiyor. Iste bu, insani dinden sogutan bir dindarliktir.

Bir dindarlik düsünün ki; sürekli Islam’in hâkimiyetinden bahsediyor, ama o bahsettigi Islam’i ne ahlâkina, ne ruhuna, ne evine ne de is yerine hâkim kilamiyor. Evini dizilerin, kalbini dünyaliklarin, midesini haram lokmalarin, ceplerini de faizli kartlarin hâkimiyetine kaptirmis. Söylemiyle eylemi arasinda daglar kadar fark var. Iste bu, insani dinden sogutan bir dindarliktir.

Bir dindarlik düsünün ki; baskalarina sürekli kanaati, sükrü ve yetinmeyi tavsiye ediyor. Ama is kendi hayatina gelince yasam konforundan, hayat standartlarindan, aliskanlik haline getirdigi lüks ve israfindan zerrece taviz vermiyor. Baskalarina asgari ücreti kendisine çifte maaslari, baskalarina gecekondulari ve TOKI’yi kendisine lüks villalari, baskasina tutumlu olmayi kendisine bolca harcamayi layik görüyor. Iste bu, insani dinden sogutan bir dindarliktir.

Bir dindarlik düsünün ki; sürekli haktan, adaletten, Islami ilke ve prensiplerden bahsediyor. Ama kararlarinda adalet yok, atamalarinda liyakat yok, tercihlerinde ehliyet yok, islerinde istisare yok, davranislarinda merhamet yok, vaadinde sadakat yok. Disarida elestirdigi ne varsa içeride hepsini toplu halde uyguluyor. Iste bu, insani dinden sogutan bir dindarliktir.

Bir dindarlik düsünün ki; namaz kiliyor, sakal birakiyor, basörtüsü takiyor. Ama kildigi namaz, biraktigi sakal ve taktigi basörtüsü topluma ahlâk, adalet, merhamet ve hakkaniyet olarak yansimiyor. Namazi onu kötülüklerden alikoymuyor, sakali onu daha ahlâkli yapmiyor, basörtüsü onu daha hakkaniyetli hale getirmiyor, dindarligi onu elinden ve dilinden emin olunan bir Müslüman yapiyor. Iste bu, insani dinden sogutan bir dindarliktir.

Bir dindarlik düsünün ki; namazini Kur’an ve sünnete göre kiliyor, ama siyasetini kalabaliga ve güce göre yapiyor. Orucunu Kur’an ve sünnete göre tutuyor ama ticaretini mevcut piyasa sartlarina ve menfaatine göre yapiyor. Basini Kur’an ve sünnete göre örtüyor ama gerisini modaya ve nefsine göre belirliyor. Yani dinden diledigini seçiyor, diledigini de terk ediyor. Iste bu, insani dinden sogutan bir dindarliktir.

Unutmayalim! Dinin ahlâkina, evine, siyasetine ve ticaretine etki etmedigi insanlarin sürekli dini referans aldiklarini iddia etmeleri, insanlari dinden sogutmaktan baska bir ise yaramaz.

Not: Bu yazi 02.09.2021 tarihinde https://www.milligazete.com.tr/ sitesinden alinti yapilarak yayinlanmaktadir, yazinin orijinali için asagidaki linki tiklayiniz. Bu yazida yer alan fikirler yazara aittir. Hikmet Akademisi’nin bakis açisini yansitmayabilir.

https://www.milligazete.com.tr/makale/7695426/abdulaziz-kiransal/dinden-sogutan-dindarlik

 

YORUMLAR
YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!