Hemsirelik Hayattir

Bir hemsire adayi olarak hemsireligi tüm kaliplasmis düsüncelerden uzak tutarak yepyeni bir dille insanligin...
Hemsirelik Hayattir
Ayser ÇERI
Ayser ÇERI
Eklenme Tarihi : 22.08.2022
Okunma Sayısı : 567

Bir hemsire adayi olarak hemsireligi tüm kaliplasmis düsüncelerden uzak tutarak yepyeni bir dille insanligin sembolü olan sadakat ve saygi çerçevesi içerisinde faydacilik ilkesine uyaraktan tüm etik ilkeler isiginda hemsirelik nedir, hemsireligi neden seçtim, hemsirelik ile ilgili hayallerim neler, hemsireligi toplumda nasil buluyorum sorularina cevap verip hemsireligin is yükünün fazla olmasini pandemi döneminde yavrularindan uzak kalmak zorunda kalan anne hemsireler  gece evine ailesinin yanina gidemeyen pandemi döneminde kovid hastalari ile ilgilenmek zorunda kalan hemsire olan babalarin yasadigi hem psikolojik hem de fiziksel zorluklara ragmen yogun bir meslekle kendi sagligindan önce hastalarin sagligini düsünen hemsirelerin, maalesef siddete maruz kalmasina deginmek istiyorum.

Hemsirelik nedir?

Hemsirelik hastanenin tip ekibi arasinda doktorlar ile beraber çalisan kendi menfaatini gözetmeksizin doktorlarla tam uyumlu bir sekilde çalisarak hastalarin hem ruhen hem de fiziki olarak iyi olmasini saglayan bir çalisma koludur. Ayni zamanda hemsirelik bir hayattir. Nasil ki kurumaya yüz tutmus çiçegi ilgi ile bakimini yapip su verirseniz gün geçtikçe o çiçek daha da iyi duruma gelip daha da güzellesiyorsa hemsirelikte aynen öyle. Hasta olan insanlara aynen çiçege verdigimiz ilgi ve sevgiyi hastalara da ayni sekilde veriyorlar. O hasta gün geçtikçe daha iyi oluyor.

Hemsirelik  bazen bir anne  hastalarina korumaci davranan bakimini yapan, bazen bir ögretmen hasta ve hasta yakinlarini bilgilendiren  hastaligin gidisati hakkinda bilgi veren, bazen bir baba hastalarina karsi  güçlü olmalarini gerektigini söyleyen ve onlari zor zamanlarinda destekleyen, bazen bir abla hastanin sorunlarini dinleyen , ögüt verip destek olan , bazen bir abi  hastalarinin pes etmemesi gerektigini anlatan  hastalarinin hastaligi geçecegini inandirir ve basarirlar. Hemsirelik hayattir tüm yasantimizda yanimizda yer alan rengarenk çiçeklerdir. Ancak unutulmamasi gereken bir husus vardir ki en önemlisi bence bu hemsireler her seyden önce onlar da bizim gibi birer insan. Hemsirelik yeri geldiginde uygulama yapan, yeri geldiginde tani koyan, yeri geldiginde arastiran ve yeri geldiginde  kitap okuyorum, resim çizen bunlar gibi farkli sanatlarla ugrasan, yemek yapan, spor yapan gezen ama ayni sekilde isini layikiyla yerine getiren basarili bir çalisandir. Bu çogu zaman unutuluyor.

Hemsireligi neden seçtim?

Aslinda hemsireligi severek gelmedim. Hep bana zor is ve yapilamayacagi algisi olusturuldu. Ama sorun burada zaten.  Buda toplumun bize dayattigi bir düsünce. Hemsirelerin isi zor doktorun yaninda çalisiyorlar, sadece igne yapiyorlar, deger verilmiyor belki de o yüzden sevmedim. Hep içimde bir ön yargi vardi. Ama simdi tüm önyargilardan uzak hemsireligi seviyorum ve meslegimi ilerde layikiyla yerine getirmek için çaba harciyorum. Belki önyargilarimi kirmasaydim hala o engelin disinda kalacaktim. Tipki cevizi kirmadan içindekinden faydalanamayacagimiz gibi.

Hemsirelik ile ilgili hayallerim neler?

•Toplum tarafindan degerimizin bilinmesi. Is yükümüzün agir oldugunu bilmeleri. Sadece bir igne yapmaktan çok daha fazla sorumluluklarimizin oldugunu bilmeleri. Insan hayatina dokundugumuzu fark etmeleri.

•Bir hemsire basina düsen hasta sayisinin az olmasi yine hayal ettigim bir sey. Böylece bakim kalitemiz çok daha yüksek olur. Hastalarimiza daha çok vakit ayirip bakim gereksinimlerini karsilayabiliriz her yönden.

• Simdiki hayalim hemsirelik tek degil de tüm saglik çalisanlari için siddetin ortadan kalkmasi. Insanin yasami için ugrasan, çabalayan ve bunun için emek veren bu insanlara siddet uygulanmamasi. Tek bir siddet haberini bile almamamiz dilegiyle.

•Elbette meslegimizi para için yapmiyoruz. Bu meslek paradan çok gönüllülük ister. Açikçasi ama yine de maddiyat hayatin gerçegi. Hemsirelerin hak ettigi düzeyde ücret almalari da hayal benim için ya da beklenti diyelim.

• Nöbet saatlerimizin ve çalisma saatlerimizin azaltilmasi. Bu konu gerçekten önemli. Çünkü yorgun bir hemsire iyi bakim veremez. Bunun için çalisma saatleri iyilestirilmesi. Üniversitedeki egitimlerin daha çok uygulamaya ve daha çok staja çikmaya yönelik olmasi, ayni zamanda tüm üniversitelerde ki ayni dersler islemeli. Tek bir programa bagli kalinmasi kesinlikle daha iyi bir dönüs çikaracagina inaniyorum.

Hemsireligin toplumda yeri

Hemsirenin her seyden önce bir insan oldugu unutuluyor. Yorulabilen, bazen hem psikolojik olarak hem de fiziksel olarak yorgun düsen bir birey oldugunu unutuluyor. Sürekli bir sey yapilmasi isteniyor. Doktorun dedigi seyleri görevleri olmadigi halde onlari da yapmak ta zorunlu oldugu söyleniyor.  Çogu aile çocuklarinin hemsireligi seçmesini istemez. Onun degerli ve bir meslek oldugunu anlamak istemiyorlar ya da bilmiyorlar.  Pandemi döneminde herkes evinde iken onlar o zor sartlarda kovid hastalari ile birebir temasta bulundular. Evladin anne ve babasinin kovid oldugunda onlardan kaçtigi bir zaman da hemsireler gece gündüz demeden hastalari için emek verdiler. Bunlara ragmen parasiyla yapiyorlar deyip onlarin emeklerini göz ardi ettiler. Hemsirenin sadece Tansiyon ölçen ve uygulama yapan bir meslek oldugu düsünülüyor. Hemsireligin arastirma yapan, tani koyan,   yeri geldiginde psikolojik olarak  hastalarinin yaninda olan yeri geldiginde tedavi sürecinde iyilesmesi için çaba harcayan bir meslek oldugu. Hasta yakinlarinin hastanin iyilesmesinde emegi geçen hemsireye tesekkür etmeyip doktora tesekkür etmesi, hemsirelere doktorluk dururken neden hemsireligi seçtigini söyledigi bir toplum. Hemsireligi basli basina profesyonel bir meslek oldugu unutuluyor.

Hemsireligin degerinin daha iyi olmasi için ne yapilmali?

Egitim verilmeli. Bu egitim verilirken ailede de ayni sekilde baslamali. Her aile çocuklarina hastaneye gittiginizde ilk karsilastigimiz hemsireler oluyor. Ve hasta bakiminda ta taburcu olana kadar hemsirenin hastanin iyilesmesi için çaba harcadigini anlatmalilar. Sadece HEMSIRELER olarak da degil diger mesleklerde de bu bilinç olusmali hemsirenin de Kendi basina bir meslek oldugunu anlamalari gerekir. Hemsirelerin o yogunlukta ailelerinden ve sevdiklerinden Uzak kaldigini bazen 48 saat bazen de 72 saate kadar mesaiye kaldiklari oluyor Onlari anlamalarini saglayacak, empati kurabilecek kisiler yetistirmemiz gerekiyor. Hemsirelerin birlik olarak ne kadar güçlü olduklarini topluma göstermeleri gerekir.

Ayser ÇERI

Bu yazida yer alan fikirler yazara aittir. Hikmet Akademisi’nin bakis açisini yansitmayabilir.

YORUMLAR
ayser çeri
25.8.2022 22:13

emegime saglik.

Diyar aksu
25.8.2022 20:55

Çok iyi pis yazin ellerine saglik

Süleyman Arif BEYAZKAYA
25.8.2022 20:14

Hemsirelik hayattir, tebrikler..

Sözbin
23.8.2022 19:25

Çok güzel olmus 🥰

Emine ÇELIK
23.8.2022 11:30

Tek kelimeyle harika olmus eline saglik

Rabia Borçin
23.8.2022 11:17

Tek kelimeyle mükemmel yazilmis

Erhan Özogul
23.8.2022 11:13

Emegine saglik gerçekten çok dogru seylere deginmissin. Basarilar.

Nazli Dinçer
23.8.2022 10:46

Yazarimiz dedigi gibi hemsireligin toplumda algisi degistirilmeli ve deger görmeli. Çok kutsal bir meslegimiz var. Zor yanlari da oldukca fazla. Hem deger görmek hem de meslegimizden doyum almak istiyoruzz. Yetki ve sorumluluklarimizi siddet görmeden rahatça yapabilmek istiyoruz. Sagliga siddetin olmadigi günleri görürüz insallah

Ayser çeri
23.8.2022 10:35

emeginize saglik 🌼

Merve Çiçek
23.8.2022 08:16

Bastan sona kadar araliksiz sanki içimde ki kendi düsüncelerimi okudum. O kadar hak veriyorum ki söylediklerinize. Emeginize saglik...

Turan Alidost
23.8.2022 03:51

Kiymetli yazarimiz bayan oldugu için HEMSIRELIK hizmetini bayanlardan ibaret görerek degerlendirme yapmis.Halbuki ayni hizmeti erkeklerde veriyor ve onlarada HEMSIR deniliyor..Birde yazida imla hatalari, kelime yanlislari ve anlam sikintilari var…Bunlara dikkat edilmeli diye düsünüyorum..Tabi yazarin kendi meslegini öne çikarmasi iyidir, güzelde olmus..Ama sitenizdeki yazilar bütününede çok uymamis..selamlar

YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!