Kur'an'in Mesaji

Kur'an'i Kerim, Allah tarafindan Resul ve Nebi Hz Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem'e, Cibril-i Emin araciligiyla gönderilen, en son mukaddes kitaptir:...
Kur'an'in Mesaji
Emin YÜCETAŞ
Emin YÜCETAŞ
Eklenme Tarihi : 16.12.2022
Okunma Sayısı : 523

(KUR'AN'I DIMAGLARA VE GÖNÜLLERE YERLESTIRME YOLU)

Kur'an'i Kerim, Allah tarafindan Resul ve Nebi Hz Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem'e,  Cibril-i Emin araciligiyla gönderilen, en son mukaddes kitaptir:

" Ve muhakkak ki sen,( ya Muhammed), süphesiz bu Kur'an'a, hikmet sahibi ve her seyi bilen Allah tarafindan erdiriliyorsun." (Neml Suresi 27/6).

Sözlerini, Cebrail Aleyhisselam araciligiyla Peygamberimize ulastiran ve indiren Allah Celle celalühü; özel olarak  da  Kur'an'daki ilahi bilgilerini hikmetlerini ve ilahi sirlarini, Hz Muhammed'in kalbine "ARACISIZ OLARAK" dogrudan dogruya kendisi yerlestirmistir.

Konumuzun girizgâhina bu ifadeyi eklememizin sebebi: Hz Muhammed' olmaksizin, Kur'an'in düsünülmemesi gerekliligine bir isaret olsun içindir. Kisaca Hz peygamberin yalnizca "POSTACI" görevi tasimadigina telmih yapmak istedik. O'nun, ayni zamanda, kendisine özel olarak verilen ilahi sirlarla  ve hikmetlerle, Kur'an'i yasayan, tebyin eden,müjdeleyici, münzir, sahit, davetçi, nur saçan bir kandil olarak gönderildiginin (Ahzap 33/45-46) hatirlatmasini yapmaktir. Bu açiklama,  Hz. Muhammed sallallahu aleyhi ve sellemin, Kur'an Mesajindaki rolünün altini çizmek içindir...

Degerli Dostlar!

Kur'ansiz hayat, Allah'tan uzak bir hayattir...

Bu yüzden, Allah'i tanimamiz için, Kur'an'i okumamizi, bizzat Allah bizlere emretmektedir:

Ankebut  Suresinin 29/45. ayetinde, Allah söyle buyurmaktadir:

" Sana vahyedilen kitabi oku  ve namaz kil... Muhakkak ki namaz, hayasizliktan ve kötülükten alikoyar. Allah'i anmak elbette en büyük ibadettir. Allah yaptiklarinizi bilir". yine Neml Suresinin 27/91-92. ayetlerinde de:

"Kur'an'i okumam emredildi.".

diye buyurulmaktadir.

Peki! "KUR'AN'I OKUMAK" nasil olmalidir?..

Kur'an, yalnizca yüzünden ya da makamla okunmak için midir?.. Yoksa, Kur'an, okunmak, üzerinde düsünmek ve onu yasamak için midir?..

Müzzemmil 73/4. Ayetinde, Allah Celle celalühü:

"Kur'an'i tertil ile (agir agir, tefekkür ederek, düzgün anlayarak oku. (müzik ve nagme olsun diye degil.)" buyuruyor:

TERTIL; bir seyi güzel düzgün ve kusursuz bir sekilde açik açik, hakkini vererek açiklamaktir. buradaki okuma; müzik veya nagme olsun diye, eze büze, sarki gibi okumak degildir... Kelimelerin dizilisinin anlami ile uyumunu saglayarak, tecvit ile okumaktir...

Tecvit ise "Kaf Çatlatmak"  degil; çatlatilan "Kaf"daki mânâya varabilmektir... Tertil; bir diger yönüyle, Kur'an'i yalnizca namazda okumak degildir... Namaz disinda da okumak, ögrenmek ve  ögreterek de baskalarina da ulasabilmektir. 

Bu ulastirma isi büyük bir tebligdir... Tebligin, geregi gibi makes bulmasinin  (ayna olmasi)nin sarti ise, Kur'an'la sürekli mesgul olmakla mümkün olacaktir...

Kur'an mesajini dimalara ve gönüllere yerlestirebilmemizin yolu, öncelikle bizlerin Kur'an'i tertil üzere ruhlarimiza sindirmemizle mümkün olacaktir...

Kur'an  Mesajiyla ugrasmak isteyen bizler  hiçbir çaba sarf etmeden, "Kur'an'dan bazi ayetleri bul, yapistir, ilet!..." mantigiyla hareket etmekle teblig görevimizi yaptigimizi saniyorsak aldanistayiz.

Teblig için bir seyler yaptigimizi sanan bizler  önce Kur'an'in bütününe vakif olmaya çalismaliyiz...

Bunun için de, gece kalkislarini  (TEHECCÜD)ü baslatmali ve "Tertil" üzere Kur'an'i okumaya gayret etmeliyiz..

Gayret etmeliyiz ki bu hazirligimiz, bizleri asil maksada götürsün.

Zira, Hz Muhammed sallallahu aleyhi ve sellemin sahsinda temerküz eden bu metot, bizde de kendini göstermeli ki, "agir bir söz"ün altinda kalmayalim.

Çünkü,  uygulanmasi, yasanmasi, yerine getirilmesi gereken çok zor, çok agir, büyük bir sorumlulugun tatbiki ve uygulamasi baslayacaktir...

"Çünkü biz sana agir bir söz (ayetler - Kur'an) indirecegiz."(Müzzemmil 73/6)

Bu ayet Hz Muhammed (sav)in sahsina  hitap eden bir ayettir. Peki ne için?...

Elbette ve hiç süphesiz,

Allah'in emirlerini ve yasaklarini yerine getirmek için...

Ve o nebi resul, bu agir görevi, dayanilmasi zor, tatbiki ve uygulamasi uzun ve mesakkatli bu yolda yürürken yilmadi. Çilelere gögüs gerdi. Yurdundan sürüldü. Basta akrabalarindan pek çogu ve kendi toplumu dahil  ona düsman oldular... Ama o nebi resul, asla görevini dünyaya ve dünyaliklara degismedi...

Iste bu sebeple,

Allah Celle celalühü, onun bu mücadelesinde nebisini, resulünü, asla yalniz birakmadi.Yirmi yilin sonunda da katlandigi bütün mesekkat,  yokluk ve sikintilarinin mükafati olarak  Arabistan'a ve ondan da dünyaya yayilan bir Islam'a teslimiyetin temellerini yeryüzünde ebediyen insa ettirdi...

Peki... "Çünkü biz sana agir bir söz indirecegiz." ayeti sadece Nebi ve Resul Hazreti Muhammed sallallahu ve sellem için mi inmisti?  Ondan sonra kim ya da kimler muhatap alacaktir?..

Elbette onun izini sürdürenler,  onu sevdigini söyleyenler, onu taklit etmek isteyenler,onun getirdigi hayat nizamini hayatlarina tatbik etmek isteyenler...

O halde, "Ben, Hz Muhammed sallallahu sellemin yolundayim."diyenlerin, bu sözlerinde durmalari ve samimiyetleri, öncelikle,  Kur'an Mesajini, kendi nefislerini uygulamalari ve her birinin birer Muhammed'-ül Emin olmasi gerekmez mi?..

Tilavet; yalnizca Kur'an,i yüzünden okumak degildir.. Teblig ise  ezberledigi birkaç ayeti kopyalayip yapistirip bir yerlere göndermek seklindeki bir olay da degildir... Gerçek okuma Gerçek teblig, Bakara suresinin 121. ayetinde geçtigi üzeredir:

"Kendilerine verdigimiz kitabi,geregi gibi,( hakkini vererek) okuyanlar, iste ona iman edenler bunlardir. Her kim de onu inkar ederse, iste o inkarcilar hüsran içindedirler."

Kur'an'i hakki ile tilavet edenler yani hakkiyla amel edenler, helalini helal; haramini haram kabul edenler, mânâsini düsünerek, tefekkür ve tedebbürle zihinlerini toplayip, huzuru kalple okuyanlar var ya, iste onlar gerçek iman edenlerdir....  Kisaca üstün körü degil, hazm ede ede okumak, ve ona uygun amel etmek gerekliligini açik bir sekilde ifade etmektedir...

Allah (c.c.), Kur'an'i "Tertil Üzere" okumamizi bizden isterken ayni zamanda ne için  ve hangi sartlar için okumamizi  istiyor?.. Bunu da bilmemiz gerekir:

Kur'an ne için okunmalidir?

Yalnizca sevap için mi?..,

Ölülerimiz için mi?.. Dügünlerde âdet olsun diye mi?..

Güzel ses yarismasi için mi?

Birbirimize bilgi furusluk için mi ?

Birbirimizle münakasa edip nefislerimizi tatmin için mi?

Evet Kur'an'i ne için okumaliyiz?...

Bu soruya cevap bulmak için, önce, KUR'AN NEDIR ve NE DEGILDIR sorusunu cevaplamamiz gerekir:

1 ) Kur'an Siir Degildir, Ögüttür:

"Biz ona siir ögretmedik. (Bu) ona yakismaz da.   O,  bir ögüt ve apaçik bir Kur'an'dan baskasi degildir." (Yasin Suresi 36/69)

2 ) Dirileri Uyarmak Içindir:

" Bu( Kur'an), ( kalbi ve ruhu) diri olanlari uyarmak ve kafirlere de (azap) sözünün hak olmasi içindir." (Yasin Suresi 36/70)

3 )  Kur'an, Kendisinden Sorguya Çekilecegimiz Tekk Kitaptir:. (Zuhruf Suresi 43/44).

" Dogrusu o Kur'an senin için de, kavmin için de bir ögüttür.  (Kullugun geregini yerine getirmektir.) Ileride (ahirette) ondan sorguya çekileceksiniz."

4 )  Kur'an Kurtulus Reçetesidir:

Kendisine inanani ve Kur'an'in hükümlerini yasayani, hem hidayete erdirecek hem de ebedi alemde  onun için büyük mükafat olan cenneti kazandiracak olan  reçete Kur'an'i yasamakla mümkündür: Aksine hareket edenleri  ve ahirete inanmayanlari da sonsuz bir azaba ugratacaktir...    

"Süphesiz ki bu Kur'an insanlari en dogru ve en saglam yola iletir ve Salih amel isleyen müminlere büyük bir mükafat oldugunu müjdeler:

"Ve ahirete inanmayanlara da, can yakici bir azap (cehennem) hazirlamisiz." (Isra suresi 17 /9-10)

Kur'an; bizden sunu istiyor:  " DOGRU BIR ITIKAT VE GÜZEL BIR AMEL"... Bu iki hususu yerine getirenler Allah tarafindan ödüllendirileceklerdir. Zihinlerini ve gönüllerini açik tutanlar Kur'an'in bu uyarisina uyacak, Dolayisiyla hem dünyasini hem de ahiretini kurtaracak ve ebedi sadece kavusacaktir. Ahirete inanmayanlara da agir bir azap hazirlanacagi bildirilmektedir.

5 Kur'an Kisiyi Serbest Birakmistir:

Insanin tabiatinda var olan zaaflarinin dogru tolere edilmesinin reçetesi Kur'an'da yolunu bulmaktadir. Diledigi sekilde hareket etmesi, kendi kisisel görüsüne ve  yasayisina baglidir.

" Insan,hayrin gelmesine dua ettigi gibi kötülügün gelmesine de dua eder. insan pek acelecidir." ( Isra suresi 17/11).

Bu ayette, insanin tabiatinda var olan bir zaafa isaret edilmektedir:

Her varlik, tezatlariyla birlikte yaratilmistir.  Bu sebeple,  insan da zitliklardan mütesekkil yaratilmistir. Gerçekten insanin, karsilastigi çesitli durumlar karsisinda, kendisi için neyin iyi, neyin kötü, neyin faydali,  neyin zararli oldugu hususunda dogru karar vermesi her zaman mümkün olmayabilir.  Bu sebeple insan aklini, bilgisini, tecrübelerini kullanarak veya inandigi, güvendigi kaynaklara basvurarak tercihini yapmalidir...

Insan; zihinsel ve ruhsal yönden, yeterince gelismek;  sabri ögrenmek, olgunluga ulasabilmek, dogru tercihini yapabilmek için, mutlaka bir rehbere ihtiyaç duyar. Aksi takdirde, nefsinin isteklerine kapilan insan, aceleci davranacak ve yanlis tercihte bulunacaktir.  Bu yanlistan kurtulabilmesi için de, süphe tasimayan bir yol göstericiye ihtiyaç  duyar:

"Bu öyle bir kitaptir ki onda asla süphe yoktur.  O, muttakilere (Allah'in emirlerine uygun yasamak ve  aykiri davranmaktan sakinmak isteyenlere) dogru yolu gösteren (ögreten, kilavuzluk yapan) hidayet kaynagi kitaptir.

(Bakara suresi 2/2)

Biz insanlar, bizi yaratan ve dünyayi emrimize müsahhar kilan Rabbimize karsi kulluk vazifemizi yerine getirirken Kur'an'in ilahi bir kitap oldugunu, hayattaki insanlara indigini bilerek ve anlami üzerinde düsünerek okumaliyiz Böylece  Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellemin önderligi ve rehberliginde Kur'ansiz bir düsünceden ve ona ters düsecek bir yasantidan uzaklasmis oluruz. Bu duruma gelebilenler  أولئك على هدا من ربهم و أولئك هم المفلهون

"Onlar, Rableri tarafindan (gösterilen) hidayet üzerinde, hem de kurtulusa erenlerin ta kendileridir." (Bakara suresi 2/5) ayetinin müjdesine kavusanlardir.

6 ) Kalplerin Doyuma Ulasmasi Kur'an'la mMümkündür:

"Iman edenler, Allah'i anmakla (Kur'an'la hasir nesir olmakla) kalpleri huzura kavusmus kimselerdir.

"Sunu iyi bilin ki kalpler (ancak) Allah'i anmakla huzura kavusur." (Ra'd suresi 13/28)

Allah'i istigfar ve tevhid ile anmada en büyük zikir  Kur'an'dir...

Bu ise Kuran'i sürekli okumakla,  okudugunu özümseyerek aklina, ruhuna, kalbine içirmeye çalismak  ve Kur'an'in emirlerini hayata hakim kilmakla mümkün olur.

Kur'an'i kalbine, fikrine ve hayatina geçiremeyenler,  dallari sulanan ama köklerine su ulasamayan agaçlar gibidir.

Peygamberimiz sallallahu vesellem buyuruyor ki:  "Allah'a itaat eden ve farzlari yerine getirenler Allah'i zikretmis olur. Ancak haramlardan kaçinmayan kimsenin namazi, orucu, hacci, zekati çok olsa da Allah'i zikretmemis olur."

Bunun için Kur'an'i çokça okumali anlamini ögrenip ruhumuza sindirdikten sonra da dis dünyaya yansitmaliyiz.  Beslenme eksikliginin, zehirli gidalarin ve mikroplarin vücut sagligimizin düsmanlari olmasi ve onu tahrip etmesi gibi, ibadetsizlik, Kur'an'dan kopukluk ve günahlara dalmak da ruh sagligimizi bozar, bizi huzursuz eder! sikintilara ugratir  Bunalimlar ve psikolojik sorunlar ortaya çikarir.

"Kim benim Kur'an'imdan yüz çevirir (hayatina hakim kilmak için gayret etmezse, hevasina uyarsa) bilsin ki, ona (dünyada) dar (sikintili) bir geçim vardir. ve onu kiyamet günü kör olarak diriltecegiz." Tâhâ suresi 20/124)

Burada söz konusu sikintili hayat; maddi açidan bolluk içinde olsa bile. yanlis hedeflere yönelmenin ve nefsinin arzulari istikametinde harama, helale bakmadan yasamanin verdigi psikolojik baski altinda olacagi ifade edilmektedir... Dolayisiyla ahirette de eli bos olacagi ve sonunun hüsranla bitecegi beyan edilmektedir. Bu dünyada Kur'ansiz kalmak, hükümlerine karsi manevi ve ruhi körlük içinde bulunmak, ahirette de fiili körlügü beraberinde getirecektir

7 ) Kur'an Bütün Insanlar Için Uyaridir:

"Bu kitap( Kur'an), kendinden önceki kitaplari tasdik eden, sehirler anasi Mekke halkini ve bütün insanligi uyarman için indirdigimiz mübarek bir kitaptir. Ahiret gününe iman edenler bu kitaba da iman ederler. Onlar namazlarini da  muhafazakar ederler." ( En'am suresi 6/92)

ان هو الا ذكر  للعالين

O (Kur'an) alemlere (bütün evren için) bir hatirlatmadir." Yusuf suresi 12/104)

8 ) Korunanlara  Dogru Yol Göstericidir, Rahmettir:

"Iste bu (Kur'an),  mübarek bir kitaptir.  Onu biz indirdik. Ona uyun ve Allah'tan korkun ki size rahmet edilsin.!" ( En'am suresi 6/155)

Kur'an, Ilahi ilme dayanan bir kitap oldugu için, Ona inanan ve yolunu  Ona  göre çizerek yasayan toplumun yolunu aydinlatan bir rehber olur:

"Iman edecekler için, dogru yolu, tüm yönleriyle ögretici bir rahmet ve ilimle açiklayan bir kitap olarak getirdik." A'raf suresi 7/52)

9 ) Kur'an . Kendisine Sarilanin Mükafatini Zayi Etmez:

"Kitaba (Kur'an'a) sarilan ve namazini dosdogru kilanlara (namazin özelliklerine göre yasayanlara)  gelince, biz o iyilige çalisanlarin mükafatini zayi etmeyiz."

(A'raf suresi 7/170)

Kitaba sarilmak, onu odanin bas kösesine süslü kiliflara sararak asmak degildir veya bir ölünün ruhuna sevabini hibe etmek degildir. aksine diri olanlarin. onun hükümlerini hayatlarina uygulamalarini yerine getirmektir. Basariya giden yol Kur'an'in hükümlerini hayata uygulamakla mümkün olacaktir...

10 ) Kur'an Aydinliga Çikarir:

" Elif,  Lam,  Ra   Bu (Kur'an) öyle bir kitaptir ki, sana/ insanlari rablerinin izniyle (gerek bireysel gerek toplumsal) karanliklardan aydinliga, essiz,galip ve hamde layik olan Allah'in yoluna çikarman için indirdik.   (Ibrahim 14/1)

Sehvetin, maddeciligin, erkek ve kadin pazarlamaciliginin, içki faiz ve çikarciligin hakim oldugu, lezbiyenciligin kol gezdigi, kendilerini, dokunulmaz kabul eden krallarin, tagutlarin, ilah taslaklarinin hakimiyet kurdugu devirlerin karanliklarindan aydinliga çikartmak için Allah bu Kur'an'i indirmistir.

Bakara Suresinin 2/257. Ayetinde:

" Allah iman edenlerin yardimcisidir.  Onlari,  (küfür, sirk, maddecilik gibi her türlü  batil zihniyetlerin)ka karanliklarindan aydinliga çikarir."  Karanligin yerini aydinliga çikarabilmesi  için,Kur'an'in, hayatimizin tüm hücrelerinde kendini göstermesi için tüm hata ve yanlislara " dur" dememiz gerekir. Bundan dolayi da Kur'an'i, parça parça degil;  bir bütün olarak yasamaya gayret göstermeliyiz...

" Sizi karanliklardan aydinliga çikarmak için, kuluna apaçik ayetleri indiren odur. Süphesiz, Allah size karsi çok müsfik ve çok merhametlidir." (Hadid 57/9 Zümer 39/23)

11 ) Kur'an Akledenler Içindir:

Akleden düsünebilen toplumlar için bir ögüttür, bir yol göstericidir.

Tefekkür ve düsünce akilla olur. Aklin olmadigi yerde fikir  yoktur. Fikrin bulunmadigi yerde zikir bir ise yaramaz.

" O öyle mübarek bir kitaptir ki aklini kullananlara düsünüp ögüt ve ibret almalari için indirilmis bir kitaptir:( Sâd38/29)

" Ha, Mim.  Bu Kur'an, rahman ve rahim olan Allah katindan indirilmistir. Bilecek (anlayacak) bir toplum için hem müjde veren, hem uyaran, hem de Arapça bir Kur'an olarak ayetleri ayri ayri açiklanmis bir kitaptir." (Fussilet 41/ 1-2-3-4)

ان هو الا ذكر العالمين

"O( Kur'an) Bütün âlemler için bir hatirlatmadir, bir ögüttür." (Sâd suresi 39/87)

" Oysa O,(Kur'an) bütün âlemler için bir hatirlatmadir (ögüttür.)

( Kalem suresi 68/52)

12 ) KUR'AN, KENDINI TANITIR:

Muhtelif ayetlerinde kendisinden söyle bahseder:

"O esi ve benzeri olmayan batilin ona ne önünden ne de arkasindan yaklasamayacagi bozamayacagi, hüküm ve hidayet sahibi, her türlü hamde layik Allah katindan indirilen bir kitaptir."(Fussilet 41/42) " Bu kitap. inananlar için dogru yolu gösteren bir rehber ve sifadir. inanmayanlarin kulaklarina agirlik veren ve onlarda körlük olusturan bir kitaptir. (Fussilet 41/44) ,Yunus 10/57)

" Zalimlerin ise sadece hüsranini arttirir."  (Isra 17/82)

"Bu kitap ,insanliga hidayet kilavuzu, dogruyu  egriden  ayiran bir nurdur." ( Bakara 2/185)( Enbiya 21/50) (Ankebut 29/51)

13 )  Kur'an'a Tabi Olmayanlar Seytanin Dostlaridir:

Bu kitap rahman olan Allah'in hatirlatmasidir ki onu hayatina uygulayamayanlara ve görmezden gelenlere seytanlarini musallat edilecegi bir kitaptir. Zuhruf 43/36 ve 37. Ayetinde Allah söyle buyurmaktadir:

"Her kim ki Rahman olan Allah'in zikrinden yüz çevirir, hayatina uygulamazsa, biz ona bir seytan musallat ederiz. Artik o seytan onun yakin dostudur. Süphesiz ki Bu seytanlar onlari yoldan çikarirlar. onlar da kendilerinin dogru yolda olduklarini zannederler."

14 ) Kur'an Kolaylastirir:

Bu Kur'an, ayni surenin içinde ayri ayri dört kez ayni iradeyle tekrar edilmektedir:

"Andolsun biz bu Kur'an'i ögüt almak için kolaylastirdik. Yok, mu ögüt alan.” (Kamer 54/17 -22- 32- 40)

15 ) Kur'an, Kalpleri Yumusatir:

Kur'an-i Kerim kalplerimizin katilasmamasi ve çogu yoldan çikmis kimseler gibi olmayalim, fasiklasmayalim, maddeperest olmayalim ve rabbimizi saygiyla analim diye, gönderilen bir kitaptir.Onunla kalplerimiz mutmain olacak,  Onunla kalplerimiz yumusayacaktir.

"Iman edenler için Allah'i anma ve hak olarak inen Kur'an'a karsi, hâlâ kalplerin ürpermesi, saygiyla yumusamasi, (kendine gelmesi) zamani gelmedi mi ? Müminler, sakin bundan önce kendilerine kitap verilip de, (onunla alakayi keserek, terk ederek) üzerlerinden uzun zaman geçmis, artik, kalpleri kararmis kimseler gibi olmasinlar! Çünkü onlarin çogu fasik olmuslardir. (Hadid 57/16)

16 ) Kur'an Imani Arttirir, Küfrü Azdirir: Tercih Bizimdir:

"Iman edenlere gelince, inen her sure! onlarin imanini arttirmistir ve onlar sürekli müjdelenip duruyorlar. Kalplerinde hastalik olanlara gelince onlarin da küfürlerine küfür katmistir ve kafir olarak ölüp gitmislerdir." (Tevbe suresi 9/124-125)

Zümer Suresi 39/41 ayetinde Allah buyuruyor ki:

(Resulüm), biz bu kitabi sana, insanlar için hak ile indirdik. O halde. kim dogru yola gelirse, kendi lehinedir, kim de saparsa sirf kendi aleyhine olarak sapar. Sen onlarin üzerine vekil degilsin."

Bu ayet gösteriyor ki; Kur'an'in aydinligindan yararlanarak dogru  yolu tutmak, ya da Kur'an'a sirtini çevirip yanlislara sapmak, insanlarin kendi ihtiyarina birakilmistir.

كل نفس بما كسب رهين

"Her nefis kendi kazancina baglidir." (Müddessir 74/38)

Kur'an gerçek iman sahibi kimseler için bir sifa, bir rahmet iken; inanmayan zalimler içinse, sonu hüsranla bitecek olani teyit eden, bildiren bir kitaptir:

" Biz.Kur'an'dan inananlar için (hem ruhi hastaliklara hem bedensel hastaliklara) sifa ve rahmet olarak ayetler indiriyoruz.(Kur'an)zalimlerin ise (inkarlari sebebiyle) ancak zararini artirir." (Isra 17/82)

"Ey insanlar!   Rabbinizden size bir ögüt (nasihat), gönüllerde olan (kötü duygulara, batil inançlara, sikintilara, dertlere bir sifa, müminlere bir yol gösterici ve bir rahmet  (olan Kur'an) gelmistir." (Yunus 10/57)

Kur'an/ mümündeki sirk, küfür, nifak,  iftira, yalan,  riya, çekememezlik... gibi manevi hastaliklari gideren, ona en güzel yasam ölçülerini veren, dünya ve ahiret saadetini bildiren bir rahmettir, bir hidayettir... Müminler; sikintilarindan. stresten, dünya gailelerinden, kötü arkadasliklardan, yanlis hüküm vermekten... kurtulmak için Kur'an'i bol bol okuyup tefekkür etmelidir. Tezekkür etmelidir:

"De ki: (Insanlar, müminler) ancak bununla  (Kur'an okuyup hayatlarina indirgemekle) Allah'in lütfu ve rahmetiyle sevinsinler. Bu, onlarin toplayip durduklari bütün dünyalik seylerden  daha hayirlidir." (Yunus 10/58)

17 )Kur'an Ihtilaflari Çözen Terazidir:

Allah nahl suresinin 16/64 ayetinde buyuruyor ki:

" Biz, sana bu kitabi (Kur'an'i), sadece hakkinda ihtilafa düstükleri (kullugun nasil yasanmasi gerektigi) hususlarini (sorunlarini), insanlara açiklaman için ve bir de inanan bir topluma bir rahmet bir dogru yol rehberi olsun diye indirdik."

Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem buyuruyor ki:

"Bu, Allah'in kitabi olan Kur'an, iyi ile kötüyü, hak ile batili ayirt eden bir rehberdir. Büyüklük taslayarak onu terk edenin,  Allah belini kirar. Dogru yolu Kur'an disinda arayan,sapikliga düser. Alimler ona doymaz,muttakiler ondan usanmaz. Onu bilen ileri gider, onunla amel eden sevap kazanir. Onunla hükmeden adil olur. Ona simsiki sarilan hidayeti bulur. (Tirmizi)

Buraya kadar siraladigimiz  maddelerle, Kur'an'in vermek istedigi mesajdan ortaya çikarmamiz gerekenler sunlardir:

Kur'an'la muhatap olmak, onu ögrenmek, ögrendiklerini hayatinda uygulamak, kisinin bizzat kendi nefsi ile ilgilidir. Kisiler, fert fert kendi nefislerinden sorumludur. Önce bu adim atmaliyiz... Muhatab  oldugumuz Kur'an'la tanismaliyiz. Kur'an'a dost olmaliyiz. Kur'an'a uygun bir hayat biçimini seçmeliyiz... Bunu basarabilen ve Kur'an'i hayatina hakim kilabilenler çogaldikça iste o zaman toplumsal sorumluluk ve sorunlara ortaklasa çareler arayabiliriz.  O zaman birey olarak, hem dünyamizi hem de ahiretimizi iman ederek ve bu imani yasayarak yeribe getirebiliriz...

Bu mükellefiyet, bize bir takim seyleri yerine getirmeye ve bazi seylerden de feragat etmeye mecbur etmektedir...

Allah bizi kendisine kulluk edelim diye yaratti.  Bizi halife seçti ve bizi Kur'an'i yasamakla görevlendirdi:

"Biz,  bu Kur'an'i bir daga indirseydik, Allah'in korkusundan onu bas egmis. parça parça olmus görürdün. Bu misalleri düsünsünler diye insanlara örnek veriyoruz." (Hasir 59/21) Bu ayetin isigi altinda hasyet sebebiyle bas egip eriyen dag gibi, bizim de kibire kapilmadan teslimiyet gösterip. Kur'an'in potasinda erimemiz mutlaka kendimiz için gerekli en temel sarttir.

Kur'an; ayetleriyle verdigi mesajlardan ortaya çikan net sonuç: Insani yaratan, onu basibos birakmamis, geçici dünya arenasindan, ebedî âleme giderken yolda dökülmesin, yolunu sasirmasin diye bütün yanlislara dogru ve sasmaz kurallar getirmistir. Aklini Rabbinin emri dogrultusunda güzele, dogruya, hakka uygun kullananlar kazanacak, aklini nefsinin ve seytanin arzusuna göre kullananlarsa kaybedecektir.

EMIN YÜCETAS

(Bu yazida yer alan fikirler yazara aittir. Hikmet Akademisi’nin bakis açisini yansitmayabilir.)

YORUMLAR
YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!