Bunalmis Müslüman’a On Kur’an Tavsiyesi

Unutma! Her sey geçer, ömür de geçer, bütün tartismalar biter, bütün gündemler degisir...
Bunalmis Müslüman’a On Kur’an Tavsiyesi
Dr. Abdülaziz KIRANŞAL
Dr. Abdülaziz KIRANŞAL
Eklenme Tarihi : 28.10.2021
Okunma Sayısı : 1832

Unutma!

Her sey geçer, ömür de geçer, bütün tartismalar biter, bütün gündemler degisir, bütün ünvanlar, koltuklar, makamlar geride kalir, bütün telaslar son bulur, hayat sensiz de akip gider. Ne yaparsan yap kimseyi razi edemezsin muhakkak bir eksigin bulunur. Sen Allah’i razi etmeye bak! Çünkü O seni asla yalniz birakmaz. Ve sakin Unutma! Allah kuluna sah damarindan daha yakindir. (Kaf, 16)

Korkma!

Korkular ruhunu kusattiginda, üzüntüler kalbini ele geçirdiginde, huzursuzluk yüregine çöktügünde, imtihanlar üstüne üstüne geldiginde, endise ve kaygilar seni bunalttiginda, tüm benliginle de ki: "Allah'in bizim için yazdiklarindan baska, basimiza hiç bir sey gelmez.” (Tevbe 51)

Ümidini kaybetme!

Belalardan, musibetlerden, hastaliklardan, rizik darligindan, kaybetmekten, yikilmaktan, aci çekmekten degil, yalnizca Allah’tan kork! Çünkü "Kim Allah'tan korkarsa Allah ona ( her darliktan) muhakkak bir çikis yolu gösterir. Ona hiç beklemedigi yerden rizik verir. Ona her isinde muhakkak bir kolaylik saglar. Onun günahlarini örter. Ve kim Allah’a tevekkül ederse Allah ona yeter." (Talak, 2-5)

Yalnizca Allah’a yönel!

Üzüldügünde, hastalandiginda, rizkin azaldiginda, kalbin daraldiginda, evinde huzur kalmadiginda, çocuklarina söz geçiremediginde, esinle anlasamadiginda, sikintilar bitmek tükenmek bilmediginde, yalnizca Allah'a yönel! Çünkü "Seni bütün sikintilardan ancak Allah kurtarir" (Enam 64)

Nankörlük yapma!

Allah'in seni kaç kez uçurumun kenarindan aldigini, kaç beladan kurtardigini, kaç darliktan genislige kavusturdugunu, kaç sikintidan ferahliga çikardigini, kaç hastaligina sifa verdigini asla unutma! Rabbine karsi nankör olma! Çünkü her dara düstügünde yalvarip yakardigin Rabbin buyuruyor ki: "Insana bir zarar dokundugunda, yatarken, otururken veya ayaktayken bize sürekli yalvarir durur. Fakat o sikintiyi kendisinden kaldirinca sanki bize hiç yalvarmamis gibi çekip gider" (Yunus, 12)

Dertlerini yalnizca Allah’a söyle!

Dertlerini herkese anlatma! Sana hiçbir faydasi dokunmayacak insanlara yasadigin imtihanlardan dolayi sizlanip durma! Hastalandiginda sana sifa veremeyen, dara düstügünde rizkini arttiramayan, sikildiginda kalbini genisletemeyen kullara el açip durma! Eger bir yardima, bir destege ve bir dosta ihtiyacin varsa hemen Allah’a yönel! Çünkü: "Senin için Allah'tan baska ne bir dost ne de bir yardimci vardir" (Bakara, 107)

Kafanda kurup durma!

Geçmise takilip bu gününü zayi etme! Çünkü artik onu geri geri getiremezsin! Geçmise dair ancak iki sey yapabilirsin. Birisi geçmis günahlarina tevbe digeri ise geçmisteki nimetlere sükürdür. Gelecekle ilgili de endise ve kaygiya kapilma! Olmamis olaylari kafanda kurup durma! Çünkü yarina bile çikacagin belli degildir. Sen elindeki vakti degerlendir. “Bir isi bitirince hemen baska bir ise koyul ve yalnizca Rabbine yönel!” (Insirah, 7/8)

Kimseye eyvallah etme!

Kim ne derse desin sen Allah’in ne dedigine bak! Kim ne yaparsa yapsin sen Allah’in emrettigini yap! Kimsenin planina, stratejisine, fitnesine, tuzagina, tehdidine eyvallah etme! Bil ki, isin sonunda Allah ne derse o olur. Çünkü "Yasatan da O’dur. Öldüren de O'dur. O, bir isin olmasini istedi mi, ona sadece "ol!" der ve o da olur" (Mü'min, 68)

Ezberle! Tekrar et ve rahatla!

Ne zaman bunalsan, ne zaman dara düssen, ne zaman kalbin sikissa su ayetleri ezberle ve tekrar et; “Benim dostum ancak âlemlerin Rabbidir. Beni yaratan da O’dur, dogru yola eristiren de O'dur. Beni yediren de O’dur, içiren de O'dur. Hasta oldugumda bana sifa veren de O’dur.  Beni öldürecek, sonra da diriltecek olan da O'dur. Rabb’im! Bana hikmet ver ve beni iyiler arasina kat.” (Suara, 77/83)

Emrolundugun gibi dosdogru ol!

Bil ki, su hayatta en büyük özgürlük, bir yapragin bile kendisinden izinsiz yere düsmeyecegi o büyük iradeye teslim olup "Emrolundugun gibi dosdogru ol!" (Hud, 112) ilahi prensibi geregi düz, sade, hesapsiz ve cesurca yasamaktir. Çünkü evhamli bir kalp, korkak bir yürek ve dengeci bir zihinle hedefine ulasan görülmemistir...

Not: Bu yazi 23.09.2021 tarihinde https://www.milligazete.com.tr/ sitesinden alinti yapilarak yayinlanmaktadir, yazinin orijinali için asagidaki linki tiklayiniz. Bu yazida yer alan fikirler yazara aittir. Hikmet Akademisi’nin bakis açisini yansitmayabilir.

https://www.milligazete.com.tr/makale/7826733/abdulaziz-kiransal/bunalmis-muslumana-on-kuran-tavsiyesi

 

YORUMLAR
YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!