Nebi'ye (S.a.v.) Salât-Ü Selâm Nedir? (1)

Allah'in yeryüzüne din olarak gönderdigi Islam, Hz.Âdem (a.s.) ile baslamis Hz.Muhammed (s.a.v.) ile kemale erdirilmistir...
Nebi'ye (S.a.v.)  Salât-Ü Selâm Nedir? (1)
Cesim ZEYDANLI
Cesim ZEYDANLI
Eklenme Tarihi : 16.12.2022
Okunma Sayısı : 1045

Rahmân ve Rahîm olan Allah’in adiyla.

Alemlerin Rabbi Allah’a hamd, salât ve selâm Efendimiz Hz.Muhammed (s.a.s.), Âl-i Âbasi, Ehl-i Beyti ve Ashâbi üzerine olsun.

*

Allah’in yeryüzüne din olarak gönderdigi Islam,Hz.Âdem (a.s.) ile baslamis Hz.Muhammed (s.a.v.) ile kemale erdirilmistir.

Tevhid kelimesinin birinci bölümü Allah’a ikinci bölümü, Hz.Muhammed (s.a.s.)’in Allah’in Resûlü olduguna iman etmektir.

Allah Teâlâ, âlemlere rahmet olarak gönderdigi Nebi ve Resûlü  Hz.Muhammed (s.a.s.)’i yarattigi insanlar içinden özel olarak seçmis, korumus ve ona sonsuz ihsanlarda bulunmustur.

Ilâhî ihsanlarin en önemlilerinden biri de salât ü selâmdir.

Ümmetinin Allah Rasûlü’ne salât ü selâmi, Rasûlü’ne olan iman, itaat, biât, duâ, destek saygi, muhabbet ve ta’zimini saglayacak ve Allah yolunda dinini hakim kilmada irtibati sürekli canli tutacaktir.

Rabbimiz bu konuda söyle buyurmaktadir:

"Allah ve melekleri Rasûlü’ne salât ederler. Ey iman edenler, siz de ona salât edin ve tam bir teslimiyetle (ve gönülden teslim olun) selâm verin."(Ahzab, 33/56)

Salât kavrami Kur’ân’da toplam 37 sûrede 90 Âyette 99 defa geçmektedir.

Salât; Istigfâr, magfiret, dua, bereket, övgü, tebrîk, ta’zîm, namaz ,görev,destek ve ibâdet gibi mânalara gelir.

Efendimiz (s.a.s.)’e salât ü selâm getirirken Cenâb-i Hakk’a söyle dua etmis oluruz:

Yâ Rabbî! Resûl-i Ekrem’inin nâmini, sânini dünyada ve âhirette yüce kil.

Onun getirdigi Islâm dînini bütün cihâna yay ve bu dini dünya durdukça yasat.

Ona âhirette ümmetine sefaat etme hakki ver ve kendisine sayisiz sevaplar ihsan eyle!

Ona selâmet, huzur ve emniyet bahs eyle! Bize de onun getirdigi dinine yardim etmeyi onun sünnet-i seniyyesine tam bir teslimiyet ve alçak gönüllülükle teslim olmayi nasip eyle!”

*

Efendimiz’in dünyada sâninin yüceltilmesi;

Temsil ettigi dininin dünyanin her tarafina yayilip insanlara hakki ve dogruyu teblig edip Insanlarin ebedi alemde kurtulusuna vesile olmak için sünnetinin hâkim kilinmasiyla mümkün olur.

*

Âhirette sâninin yüceltilmesi ise ;

Manevi derecesinin yüceltilmesi, ümmetine sefâat etmesine izin verilmesi, Makâm-i Mahmûd’a ulasarak faziletinin ebedîlestirilmesi seklinde tahakkuk eder.

Âyette geçen “selâm kelimesi; selâmet, esenlik, huzûr, emniyet teslim olma, itâat etme ve sulh içerisinde bulunma manalarina da gelmektedir.

*

Salât kelimesinin, salât edene göre farkli manalari vardir.

~ Allah’in Nebi’ye (s.a.s.) salât etmesi;

Allah’in Nebi’ye (s.a.s.) salât etmesi; Rasûlü’ne rahmet etmesi ve sevap vererek, sân ve serefini yüceltip tezkiye etmesi, basariya ulastirip koruyup yardim etmesi ,onunla gönderdigi mesaji bütün kâinatin desteklemesi dogrulugunu tasdik etmesi demektir.

~ Meleklerin Nebi’ye (s.a.s.) salât etmesi;

Meleklerin Resûlullah (s.a.s.) için bagislanma talebinde bulunmalari, kadr ü kiymetini anip yüce mertebelere erismesi için Allah’a dua etmeleri ve Resûlünün mesajinin dogrulugunu destekleyerek, sahitlik etmeleridir.*

~ Mü’minlerin Nebi’ye (s.a.s.) salât etmesi;

~ Mü’minlerin Nebi’ye (s.a.s.) salât ederek O’na hayir dua etmeleri.

~ Her hususta Allah’a ve Resûlullah’a ((s.a.s.) iman edip Ona tâbî olup biât ederek Allah’in dinine madden ve manen yardim etmeleri.

~ Resûlullah’i (s.a.s.) örnek alarak sünnetini hayatlarina tatbik etmeleri.

~ Yaptiklari ibadet ve dualarin kabulünü Allah’tan istemeleri ve,

~ Peygamber efendimizden sefaat istemeleridir.

Ey iman edenler! Siz de Resûlün size getirdigi dini destekleyin, gelisip yayilmasi için fiilî ve kavlî tesebbüslere geçin, bu yoldaki gayretinizle ve de sözlerinizle dualar edin ve ona sahip çikin hayatiniza uygulayin, onunla barisik yasamaya çalisin demektir !

Rabbimizin buyurdugu gibi:

‘’ Bas gösteren anlasmazliklarda Rasûlüm seni hakem yapmadikça, sonra da verdigin hükümlere, içlerinde hiçbir sikinti ve itiraz duymadan tam bir teslimiyetle baglanmadikça gerçek mü’min olamazlar’’.(Nisa, 4/65.)

.   2. Yazimizla devam edecek insallah .

Cesim Zeydanli 01-11-2022 ANKARA

ULUSLARARASI EHL-I BEYT ARASTIRMA VE DAYANISMA

 DERNEGI YÖNETIM KURULU BASKANI

 

(Bu yazida yer alan fikirler yazara aittir. Hikmet Akademisi’nin bakis açisini yansitmayabilir.)

YORUMLAR
YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!