Tekrar

Bilgisayar programlarinin intihaleri tespit etmedigi dönemlerde bilimsel arastirma yöntemlerinde önemli bir eserin...
Tekrar
Dr. Murat AYHAN
Dr. Murat AYHAN
Eklenme Tarihi : 25.08.2022
Okunma Sayısı : 1028

Bilgisayar programlarinin intihaleri tespit etmedigi dönemlerde bilimsel arastirma yöntemlerinde önemli bir eserin veya makalenin alinti mi, kisiye has bir çalisma mi oldugunu anlamak için uzmanlar metin içindeki tekrarlara bakarlarmis. Uzmanlarin argümani ise, insan belirli bir noktadan sonra kendini tekrar eder ve onu, o yapan nitelikleri belirgin olarak gösterirmis. Günümüzde bu metot sosyal medya platFormlarinda kisilik analizinde ve pazarlama stratejilerinde kullanilmaktadir.

Insanin kendisini tekrar etmesi aslinda iki sekilde ele alinmalidir. Nitelikli tekrar ve niteliksiz tekrar olarak ele alinabilir. Nitelikli tekrar, belirli araliklarla kisinin önemli gördügü ders, kitap, düsünce ve hayatina etki edecegini düsündügü olumlu tekrarlar diye adlandirabiliriz.  Nitelikli tekrarlarin insan zihnini canlandirdigi ve zekaya olumlu etkilerinin oldugu ile ilgili psikolojik kökenli çalisalar mevcut. Buna ilaveten kanimca her yil ramazanda Kuran-i Kerimi bastan sona ele almamiz ve her gün namazi tekrar etmemizin bizi yaratan rabbimizin, bizleri en iyi taniyan olarak bizlere emretmesinin hikmetinin bu yönde oldugunu düsünüyorum. Niteliksiz tekrarin ise gizli ögrenmelerin kaynagi oldugu kanaatindeyim.

Zihnimizin haritasini bir yere çizdigimizi düsünelim. Zihnimizle verdigimiz kararlarin ya da yaptigimiz eylemlerin ne kadari bilgi dünyamizdan süzülerek hayata yansiyor bunu idrak etmeliyiz. Zihnimizden çektigimiz bilgilerin ne kadari bizim ne kadari bize ait veya bu bilgiler niteliksiz tekrarlarimiza mi ait. Tam bu noktada bilgi dünyamizin haritasinin fotografini çekip masaya yatirmaliyiz. Örnegin Türkiye haritasi gibi zihnimizi de yedi bölgeye ayiralim. Zihin haritamizdaki bilgilerin 1. Bölgesi hakikatten aldigimiz dogustan bize bahsedilmis bilgiler, 2. Bölgesi ailemizden ve çevremizden aldigimiz bilgiler, 3. Bölgesi ve diger bölgeler maalesef karanlik heleki dijital çagda kalan bes bölge TV, PC, vb. sosyal aglar. Zihnimizin bilgi haritasini dijital dünyadan akan ve nereden geldigi belirli olmayan bilgilerle doldurduk. Manyetik alan etkisi ile yönlendirimeye, durdurulmaya, donrurulmaya, her an hareket ettirilmeye ve malesef manüpile edilmeye açik bilgiler. O kadar yüksek düzeyde bir bilgi kirliligi mevcut ki dijital dünyada niteliksiz tekrarlara bile bizleri hasret birakti. Manyetik alanda sikismis zihinlerimiz istenilen frekansa ayarlanabilmekte ve istenilen yere yöneltilmektedir. Bireylerin toplumu olusturan özneler olmasi hasabiyle, önce biri sonra bini en son ise milyonlar dijital dünyaya kanalize edilerek istenilen yere sürüklenmektedir. Peki çare Ne?

Tefekkür; hiz ve haz çaginda akan bu nehir nereye su tasiyor diye kendimize sürekli sormaliyiz. Bazen nehirden çikip suyun akisini izlemek nitelikli yalnizlik ve nitelikli tekrarlarimizla ruhumuzu temize çikarmak ve arinma arayisina girmek. Manyetik alanin bizi etkisine alamayacagi zamanlar olusturmak, gecenin sessizliginde tefekkür etmek. Belki en büyük ibadet çagimizda…

Bu dünyanin bize ait olup olmadigini intihal programina koyuldugu yerdir tefekkür. Zihnimizdeki nereden geldigi belli olmayan karanlik bölgeleri aydinlatmaktir. Acaba hayatimizin ne kadari intihal hiç düsündünüz mü? Beynimizi programa atip kopyala yapistir kisimlari ögrenebilecegimiz bir sistem tasarlayip bu isi çözmek belki daha basit gelebilir size ama bizleri basit olana mahkum etmek isteyen hayatimiz çalmak isteyen birileri basit perdesinin arkasinda saklaniyor. Basitlestirip kimligimizi ve kisiligimiz çalip bizlere kendi istedikleri bir tasavvuru dikta etmek amaçlari. Bundan kurtulmanin reçetesi ise rabbimizin bize sundugu tefekkür nimeti ve nitelikli tekrarlar. Var msiniz hayatimizda tefekküre ve nitelikli tekrarlara yer açmaya…

Bu yazida yer alan fikirler yazara aittir. Hikmet Akademisi’nin bakis açisini yansitmayabilir.

YORUMLAR
YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!