Üstadim Cevdet Said Bugün Vefat Etti

Baskasinin ölümü herzaman bizleri etkileyen bir husus degildir...
Üstadim Cevdet Said Bugün Vefat Etti
Hasan DÜNDAR
Hasan DÜNDAR
Eklenme Tarihi : 30.01.2022
Okunma Sayısı : 1506

Baskasinin ölümü herzaman bizleri etkileyen bir husus degildir.Ancak size hitaben basiniz sagolsun denildiginden hissedirsinizki en yakininizdan birisi vefat etmistir…Bugün ben böyle karmasik bir duygu yasiyorum iste…Sabahtan beri bir çok dost, yakin arkadas ve tanidiklar telefon mesajlari ile bana hitaben “basin sagolsun üstad Cevdet SAID vefat etmis” diye bildirince hem üzüntümü kelimelerle tarifsiz bir acininin içine düserken hemde üstad Cevdet Said ile anilip onun ailesinden biri olarak anilircasina taziye verilmenin gurur ve onurunu yasiyorum elhamdulillah…Rabbim kendisine rahmet, magfiret etsin, mekani cennet olsun insallah…Rabim biz sevenlerine dost ve arkadaslarina ailesine akrabalarina sabirlar nasip eylesin…Gerçekten üzüntümüz büyük…

Suriye'nin Çerkez (kafkas) asilli ünlü Islam alimi Cevdet Said, yogun bakim tedavisinin sürdügü Istanbul Sultan Abdülhamid Han Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde vefat etti.haberi; Dünya Müslüman Alimler Birligi Genel Sekreter Ali Muhyiddin el-Karadagi, Said’in vefati sonrasi taziye mesaji yayinlamasi ile duyuldu. Sosyal medya hesabindan açiklama yapan Karadagi “Cevdet Said hoca sabaha yakin dünyamizdan ayrildi.  Cezayirli düsünür Malik bin Nabi'nin en büyük talebelerindendi. O sivil direnisin kurucularindandi. Zulme karsi çikmakta israrci olmak onun ilkelerinden birisiydi. Allah ikisine de rahmet etsin. Günahlarini bagislasin, mekani cennet olsun.” ifadelerini kullandi.

Cevdet Said'in vefat haberini ayrica Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Baskani Mustafa Sentop duyurdu. Sentop sosyal medya hesabindan sunlari yazdi: "Islam âleminin degerli mütefekkiri Cevdet Said, 91 yasinda Istanbul’da Hakk’in rahmetine kavustu. Ailesine, sevenlerine ve Islam düsünce dünyasina bassagligi diliyorum. Allah rahmet eylesin."

Cevdet Said ile ilk temasim 1984 te yeni mezun bir genç mühendis iken Insan Yayinlari tarafindan dilimize çevrilerek düsünce dünyamiza kazandirilan “Bireysel ve toplumsal degismenin yasalari” isimli kitabini okumak ile olmustu…Adeta bir toplum mühendisligi reçetesi olan bu kitab çok ilgi alanima girmisti…Bu çalisma, o yillarda Türkiye’nin içinde bulundugu 80 ihtilali sonrasi sorgulamalar açisindan önemli fikirler barindirmaktaydi…Türkçede yayinlanan bu ilk kitabindan uzun bir aradan sonra pinar yayinlari ard arda Cevdet Said’in kitaplarini Türkçeye tercüme ederek düsünce dünyasina katkida bulundu…

Cevdet Said'in ailesi, Rus-Kafkas Savasi'nin 1864'te sona ermesinin ardindan zorla yurtlarindan edilince, Suriye'de Golan Tepesi'nin etegindeki Bi'ru'l Acem köyüne yerlesmis 31 Ocak 1931 yilinda dogan Cevdet Said, 1958 yilinda El-Ezher Üniversitesinde okumak için Misir'a gitmis. Üniversitenin Arap Dili ve Edebiyati bölümünü bitiren Said, egitim fakültesinde ihtisas yapmis. Suudi Arabistan ve Suriye'de ögretmenlik de yapan Said, daha sonra Suriye'deki köyüne dönmüs. 1950'li yillarin sonlarindan itibaren baslattigi yazma, arastirma inceleme ve konferans verme faaliyetlerini sürdüren Said, düsüncelerinde özellikle Islâm'â suurun yeniden tashîh edilmesi ve siddetin reddi, diyalog, anlasma, uzmanlasma, birlikte yasam gibi konular üzerinde yogunlasti.- Ilk kitabi 1966'da çikmis…Saidin, ilk kitabi "Adem'in Ilk Oglunun Mezhebi: Islami Harekette Siddet Sorunu"nu 1966 yilinda yayimlanmis.

Suriye’deki hayati engelleme, takip,hapis ve çilelerle dolu adeta…Hafiz Esad döneminde bes kez tutuklanan ve nihayetinde ögretmenlik görevinden uzaklastirilan Cevdet Said köyüne dönerek odunculuk, aricilik ve süt inekçiligi yaparak geçimini temin etti. Aralik 2012’de köyünün bombalanmasi ve kendisi gibi Ezher mezunu kardesinin yarali bir muhalif askere ilk yardim hizmeti verirken Esed’in keskin nisancilari tarafindan sehid edilmesi üzerine evini barkini terk ederek Türkiye’ye geldi. Said, 20 Aralik 2012’de Türkiye’ye yerlesmis, yasamini burada sürdürmeye karar vermisti. Cevdet Said  Türkiye’de , Istanbul Beykoz’un sehir merkezinden yaklasik 20 km uzaklikta, Akbaba köyünde mazbut bir evde esi ve sehit olan kardesinin çocuklariyla birlikte yasiyordu.

Odönem Malatya Büyüksehir Belediyesi Kültür A.S Genel Müdürü olan Sabri Akin kardesimizle birlikte 12 ocak 2016 yilinda Istanbul’da kizinin evinde görüstük ve Malatya’da yapilacak olan Malatya kitap fuarina davet ettik.Davetimizi prensip olarak kabul etmesine ragmen saglik sorunlarindan dolayi kitap fuarina katilamamisti…Kitap fuarina katildiginda kitaplarini okuyan sevenleri ve lise ögrencilerinden olusturulan kitap okuma gurublarindaki gençlerle beraber olsun diye hazirliklarda yapilmisti.Bu konuda O dönem Kent Konseyi ve MEB Malatya il müdürlügü ögretmenleri büyük çabalar sarftmislerdi.Idris SÖYLEMEZ’in sahsinda hepsine tesekürler olsun.

“Malatya Akademi Düsünce Toplulugu” olarakta o yil yazin yedi güzel kardesimle birlikte yaz aylarinda Cevdet Said Kitaplarini okuma atölye çalismalarini kendi aramizda yaptik. Daha sonra kendi aramizda yaptigimiz bu müzakereli okumalari arzu eden gençlerle birlikte sekiz haftalik bir OKUMA ATÖLYESI ÇALISMASI olarak Malatya BILSAM derneginde tekrar ettik… Üstad Cevdet Said saglik sorunlarina ragmen müracaatimizi kabul ederek o dönem yaptigimiz çalismalarin bir dersinide lütfederek kendileri Facebook üzerinde katilarak yaptilar…29 kasim 2016 da bilsamda okuma atölyesinde kendisini dinledik… Bu Cevdet Said okuma atölyesini 2017 yili güz dönemindede aynisini tekrar ettik ve yine bizi kirmadan bir hafta dersi kendileri yapti…

Cevdet Said konusunda benden daha hatiri sayili seyler anlatacak kimseler vardir elbette. Bunlarin basinda da Yillardir Cevdet Said’le tesrik-i mesaide bulunan, hele Suriye’deki savas nedeniyle hicret ettigi Istanbul’da üstadin adeta sag kolu olan ilahiyatçi-sosyolog yazar Fethi Güngör,gelmektedir…Prof.Dr. Fethi GÜNGÖR hocamizin Cevdet Said ile ilgili  Çira Yayinlari’ndan çikan bir eserinde, Cevdet Said’in fikriyatinin genis bir özetini sunuyor. Bu konuda faydali olacagi düsüncesi ile Prof.Dr.Fethi GÜNGÖR hocamin ilgili bir yazisini takdirlerinize sunuyoruz:

https://hertaraf.com/haber-muttaki-mutefekkir-cevdet-said-i-yakindan-tanimak--doc-dr-fethi-gungor-2594

Geçen yil yine dogum gününe denk gelen günde yayinlanan bir video belgesel var.

Cevdet Said – Hayati ve Düsünceleri” adli belgeseli Youtube’da –ayri ayri- Arapça, Türkçe ve Çerkesçe olarak izlemek mümkün.

( Türkçesi için bkz. https://www.youtube.com/watch?v=kT7vxxyxKBM

Rabbim tekrar Cevdet Said Üstadima rahmet etsin…Mekani Cennet olsun…Hepimizin basi sagolsun…Basta ailesi,yakinlari ve  bize sabirlar versin insallah…Cenazesi yarin (Pazartesi Ögle namazinda Istanbul’da defin edilecektir)…

YORUMLAR
Semsettin Karci
30.1.2022 21:53
Bir yildiz daha kaydi. Ustadla Sam'da komsu idik. Kendisi ile röportaj yapardik ancak düsüncelerini benimseyen dik. Daha sonra ne demek istedigini anlamistik. Kitabinin Türkçe'ye " Bireysel ve toplumsal degisimin yasalari" diye baslik kondugunu söyleyince sasirmisti. Çünkü kitabinin ismi Rad süresi 11 deki ayetin lafizlariydi. Hasan abinin sahsinda her kese bassagli dilerken rabbimden engin rahmetine tevdi gark etmesini niyaz ederim.Üstadin ahzi ücret almak için dünya kulfetinden kurtulup berzah alemine terhis oldugunu , yüzde doksan ahbab ve ahyarin oldugu aleme tebdili mekan eyledigine inaniyoruz. Rabbim rahmet eylesin. Cevdet ve Saidleri bu ümmetten eksik etmesin.

Prof.Dr.Fethi Güngör
30.1.2022 21:10
Muhterem Hasan Hocam, Allah sizlere saglikli bereketli ömürler ihsan eylesin. Yarin ögleyin ya Fatih ya da MÜ Ilahiyat Camiinde kilinacak cenaze namazi. Netlesince duyuracagiz insaAllah.

Ali KANDEMIR
30.1.2022 20:14
Cenâb-i Hak Üstad Cevdet Said'e rahmet eylesin. Mekâni cennet, makâmi âlî olsun. Ümmetin basi sagolsun.

YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!