Özenle "Kanaat Önderi " Imalati Yapilir

Insanin basi sikismaya. Hani derler ya denize düsen yilana sarilir. Yilana insan nasil sariliri anlayabilmek için denize düsmeye gerek yok...
Özenle "Kanaat Önderi " Imalati Yapilir
Hasan DÜNDAR
Hasan DÜNDAR
Eklenme Tarihi : 8.06.2022
Okunma Sayısı : 1006

Insanin basi sikismaya. Hani derler ya denize düsen yilana sarilir. Yilana insan nasil sariliri anlayabilmek için denize düsmeye gerek yok. Günlük hayatta da o kadar deniz var ki sarildiklarimizin tür olarak yilan ile bir benzerligi olmasa da yilanca davranislar hepimizi üzebilmektedir. Denizlerde yilanlar belki türü en az olan canlilardir. Gerçek hayatin denizlerinde de böyledir. Ne iyi adam… Ne iyi genç… Bu zamanda bu kadar iyi…iyilik… sözlerini hepimiz söyledigimiz zamanlarla birlikte baskalarinda da sikça duyariz.

Iste bu hayat denizlerinde yilanlarin disinda karsimiza çikan ve bize çözüm üreterek yol gösteren, yardim eden, kol kanat geren, borç veren, arabasina alan, hastaneye yetistiren, baristiran, arabuluculuk yapan, kisacasi hayat denizinde bogulmamizi engelleyenin adidir kanaat önderi. Yani “Kanaat Önderi” fertlerin ve toplumlarin anlama ve kavrama farkliliklarindan dolayi, bir gruba veya bir topluluga problemi anlatan ve çözüme kavusturan kisi demektir. Kanaat önderlerinin önderine de belki lider demeliyiz.Veya liderler kanaat önderlerinin önderleri mi olmalidirlar. Komünist yada fasist liderlerin yaninda danisip konustuklari adamlari olmakla birlikte tarihteki birçok kral yada imparatorun da surasi yada akildaneler topluluklarindan bahsedilir.

Çözüm sürecinde “Akil adamlar” kavrami ile olusturulmaya çalisilan anlayista;  Kanat önderligi sistemini çalistirmakti herhalde. Fakat gazete haberlerinde “Akil adamlar” heyeti “kanat önderleriyle” görüstü basliklari akil adamlari tabirinin kanaat önderinin karsiligi olmadigi gerçegini yansitmistir. Iletisim biliminde sikça kullanilan bir tabir. Siyasal gündemimize oturan Akil adamlar gibi Kanaat önderleri de sorunun çözümünde bir nevi arabuluculuk yapip taraflar arasindaki ana sorunlari basliklar halinde çözmeye çalisanlar demektir..           

Kanaat önderinin belirlenen  ölçütü nedir bilinmez yada duruma, zamana, zemine ve topluma göre degisebilir. Ama en öz tanimla akil adam  'akli basinda adam' demektir. Fakat akil adaminda bir yandan  kamuoyunda halkin güvenini kazanmis yani bir bakimdan Kanaat önderligi misyonunu üstlenecek kisiler olmasi gerekiyor.          

Günümüzde ise liberal demokrasinin bir öngörüsü, kiskaci, zorlamasi, gelenegi, isleyis sekli yada ferdin kamusala müdahalesinin olmazsa olmaz kosulu olarak STK lar olusmustur. Burada sivillik, sivil toplum yada Silahsiz Türk Kuvvetleri denilen dernek yada vakif gibi olusumlarin boyutunu tartismak niyetinde degilim.Yani mevcutta STK’larin varligini kabulüyle devam edersek, her STK baskani, baskan yardimcilari, yönetim kurulu üyeleri birer kanaat önderidir. Yani anlayacaginiz toplumda kanaat önderi olmak isteyenler de birer vakif yada dernege girmeli en kisa yoldan yönetime ve oradan baskan yardimcisi ve baskan olmalidirlar. Olamadilarsa hemen kollar sivanmali yeni bir dernek pardon STK kurulup yeniden mücadele verilerek “kanaat önderi” olmak için yönetim kurulu, baskan yardimcisi ve baskan olunmalidir. Aksi taktirde birliklere, federasyonlara, platFormlara giremezler, giremezsiniz, hatta oralara çagrilmazsiniz dolayisi ile adamdan da sayilmazsiniz. Memleket meselelerinde ve memleketi ilgilendiren islerde hep bu STK baskanlari konusurlar, karar verirler ve sözleri dinlenir. Alayli isen , isin göbeginde bir ömür çürütsen de, kendini vakif etmissen bile, o etiketin yoksa geçmis olsun. Sen kim ? kanaat önderi kim?…Konussan bile sözün kaç para eder… 

Bu noktada haksizlik etmeyelim bu STK baskanlarinin “kanaat önderi” haberlerini yapmak için medya patronlari özel bir cimbizlama ile kanaat önderi yapilabilir. Hatta bazi yazar çizerlerde bu babtan kanaat önderi listesine dahildir. Diger bir kanaat önderi gurubu da para babalaridir yada parasi olanlardir. Paran oldu mu her yerde borun öter derler ya, iste öyle bir sey. Paran varsa kimse nerden kazandigina pek bakmaz. Sen artik en dogru sözü söyleyensin, geçmisin tertemiz ve sözü en çok dinlenen olursun. Veya o ayaga yatarlar seni sövüsliyene kadar. Sen de toplanti sonrasi davan, hareketin yada hayir için sevap islemis olarak muzaffer komutan olarak dönersin aile ocagina. Basina bir is gelirse de davana girecek bir avukat bile bulamazsin günümüz mücahitlerinden. Seni ziyarete de ancak ayni soyadi tasiyan ailen ve aile bireyleri gelebilir.             

Haksizlik etmeyelim ,tamam ''Hem siyasiler, hem kanaat önderleri hem sivil toplum kuruluslari hem medya hem de yazarlar akil adam yada kanaat önderi olarak davranmak zorundadir. Fakat ne kanaat önderi nede akil adam aklini siyasi otoriteye , bir guruba, bir etnik kökene, bir mezhebe, bir ideolojiye hatta bir dine kiraya veren adam degildir. Kanaat önderinin siyasi partisi, bir gurubu yada tarafi, etnik kökeni, mezhebi, ideolojisi ve dini olabilir. Fakat herkesin her kesimin fikrine ,sözüne,kararina itibar edecegi, söyledigini içine sindirebilecegi ve uyabilecegi insanlar olmalidirlar. Akil adam vatandasin kanaat önderi, akil adam vatandasin gidip danistigi adam demektir. Kanaat önderinin bir agirliginin(Homo Sisko degil) olmasi lazim. Eger bir agirligi yoksa önüne gelen, hemen durumdan vazife çikarmak suretiyle ‘Ben bir akil adamim’ derse olmaz. Onun bir kiymeti harbiyesi olmaz. Katki verebilecek, söz söyleyebilecek, örnek teskil edecek temsil kabiliyeti yüksek, kanaat önderligi yapabilecek çok sayida isim belirlenebilir. Fakat bunlar havada kus gibi uçusurlarsa bunlar ancak pir pir eden kanatli önderleri olabilirler.                

Soguk savas döneminin bir aleti yada simdilerde de NATO, AB ve türevi politikalarda son derece uyumlu organik aydinciklarin iyi bir reklam kampanyasiyla ; STK baskanlari, baskan yardimcilari, yönetim kurulu üyeleri olarak Kanaat önderinin , zihinsel yeteneklerinin halktan ve temsilcilerden daha üstün oldugu ön kabulüyle baslatilan bir süreçle STK’lasme  furyasi aldi basini gidiyor. Çünkü uzlasi gerekiyor ve bu uzlasi ancak sorunlarin çözümünde baska bir ulu güç ilüzyonu yaratilarak çözülebilir. Ilüzyon diyorum çünkü son dönemlerin olusturulan kanaat önderi adaciklarina, topluluklarina, federasyonlarina, platFormlarina bir bakiniz. Cilizda olsa aykiri bir ses göremeyecek ve duyamayacaksiniz. Ayrica duruma göre, alinacak karara göre, tarafa göre, etnik kökene göre, mezhebe göre, ideolojiye göre de kanaat önderleri imalati yapilmaya baslandi ve hizla devam etmektedir.             

Özenle imalati yapilan “kanaat önderleri” ile kararlar alinmakta, sözler ve duyurular yayinlanmakta, imzalar atilmakta, nutuklar ve söylevler irad edildigi halde degisen bir sey olmamaktadir. Nasrettin hoca deyimi ile “ye kürküm ye” ifadesi ile yillarin çilesi ile iki büklüm olmus insanimizin alninda yillarin düsünce izleri birer birer artmakta ve kalinlasmakta iken etiketliler, paralilar, vesayetçiler hala hükümlerini sürdürürken özenle imalatini yaptiklari kanaat önderleri de onlarin kurani tabirle “bahçelerinin” günümüz tabiri ilede “seralarinin” bahçivanliklarini yapmaktadirlar…      

Kalin saglicakla… Vesselam…

Not : Bu yazim 09.10.2013 tarihinde Malatya NETHABER de yayinlanmistir.

 

YORUMLAR
M. Cihad Uluç v
14.6.2022 23:32

" yeniden mücadele verilerek "kanaat önderi” olmak için yönetim kurulu, baskan yardimcisi ve baskan olunmalidir. Aksi taktirde birliklere, federasyonlara, platFormlara giremezler, giremezsiniz, hatta oralara çagrilmazsiniz dolayisi ile adamdan da sayilmazsiniz " ... Bu cümleyi okuduktan sonra Ismet Özel ' in su sözü aklima geldi " Türkiye herhangi bir fikrin veya düsüncenin herhangi bir otoriteden bagimsiz olarak tek basina intisar edebilecegi bir ülke degil " ... Su an kanaat önderi olmanin 3 yolu var galiba Aziz hocam . 1 Popülerizim 2. Mevki 3. Para ... Bunlarin haricinde birakin önder olmayi , kimsenin kanaatinin dahi olmasina toplumun büyük kesiminin pek müsamahi yok 😊

Ali KANDEMIR
8.6.2022 20:43
Muhterem agabeyim, bu yaziyi 2013 yilinda yazmissiniz. Neredeyse 10 sene geçmis üzerinden. Ben bahsi geçen âlemden uzaklastim ama,duydugum kadariyla, hâlâ,"itina ile kanaat önderleri îmâlâti" devam etmekte imis. Politikada yer edinemeyenler, yahut da politikada yeredinmek isteyenlerin çogunlukla itici güç olarak bu îmâlâtda görev aldiklarini görüyoruz. Tabii ki, çogu da "fason imâlât" olmaktan öte geçemiyor. Ben bu furyayi, "kolay zamanlarin" bir sonucu olarak görüyorum. Zira, insan zor zamanda yetisir. Selam ve duâlarimla.

YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!