Genç Amerikalılar 'Filistinli Müslümanların dayanıklılığını anlamak için' Kuran'ı okuyorlar.

Bir röportajda, "Filistin halkının inancının ne kadar güçlü olduğundan ve her şeyi ellerinden alınmış olsa bile Tanrı'ya şükretmeyi öncelik haline getirecek yer bulduklarından bahsetmek istedim" dedi.
Genç Amerikalılar 'Filistinli Müslümanların dayanıklılığını anlamak için' Kuran'ı okuyorlar.
ALINTI HABER
ALINTI HABER
Eklenme Tarihi : 28.11.2023
Okunma Sayısı : 151

Genç Amerikalılar 'Filistinli Müslümanların dayanıklılığını anlamak için' Kuran'ı okuyorlar

Alaina Demopoulos

Okuyucular, batıda uzun süredir kötülenen bir din için 'empatiyi geliştirmeye' çalışırken, kendi değerleriyle uyumlu temalar buluyorlar. Megan B Rice okumayı seviyor. Anlık mesajlaşma platFormu Discord'da bir aşk romanı kulübü kurdu ve TikTok'ta kitap eleştirileri yayınlıyor. Geçtiğimiz ay Chicago'da yaşayan 34 yaşındaki Rice, sosyal medya hesaplarını kullanarak Gazze'deki insani krize dair seslerini yükseltmişti.

 

Bir röportajda, "Filistin halkının inancının ne kadar güçlü olduğundan ve her şeyi ellerinden alınmış olsa bile Tanrı'ya şükretmeyi öncelik haline getirecek yer bulduklarından bahsetmek istedim" dedi.

 

Bazı Müslüman takipçiler, inançla ilgili daha fazla bağlam için İslam'ın merkezi dini metni olan Kur'an'ı okumakla ilgilenebileceğini öne sürdü. Bu nedenle dindar olarak yetişmeyen Rice, Discord'da her kökenden insanın kendisiyle birlikte Kuran çalışabileceği bir "Dünya Dinleri Kitap Kulübü" düzenledi. Rice ne kadar çok okursa metnin içeriği onun temel inanç sistemiyle o kadar uyumlu hale geliyor. Kuran'ın tüketim karşıtı, baskıcı ve feminist olduğunu düşünüyordu. Rice bir ay içinde İslam'ın resmi inanç beyanı olan şehadetini kabul etti, giymek için başörtüsü satın aldı ve Müslüman oldu.

 

Rice, Kuran'ı deneyimlemek isteyen tek kişi değil. TikTok'ta gençler, Batı medyasının uzun süredir karaladığı bir dini daha iyi anlamak ve Gazze'deki birçok Müslümanla dayanışma göstermek için metni okuyor. Uygulamada 1,9 milyon kez izlenen "quranbookclub" hashtag'i altındaki videolar, kullanıcıların yeni satın aldıkları metinleri ellerinde tutarak ilk kez ayet okuduklarını gösteriyor. Diğerleri ise internetten ücretsiz versiyonlar buluyor ya da işe giderken birisinin bu şiirleri söylemesini dinliyor. TikTok'ta Kur'an okuyanların hepsi kadın değil ancak ilgi, çoğunlukla kadın kullanıcıların kitapları tartışmak için bir araya geldiği bir alt topluluk olan #BookTok alanıyla örtüşüyor.

 

Zareena Grewal, Yale'de doçent olup Amerikan kültüründe İslami kutsal metinler ve dini hoşgörü hakkında bir kitap üzerinde çalışmaktadır. Bu TikTok ilgisinin tamamen emsalsiz olmadığını söyledi.

 

 

Megan B Rice, TikTok'ta Kuran okumaya başladıktan sonra din değiştirmeye karar verdi.

 

11 Eylül'den sonra Kur'an anında en çok satanlar listesine girdi, ancak o zamanlar pek çok Amerikalı, İslam'ın doğası gereği şiddet içeren bir din olduğuna dair önyargılarını doğrulamak için onu satın almıştı. Grewal, "Fark şu ki, insanlar şu anda Hamas'ın 7 Ekim saldırısını anlamak için Kur'an'a bakmıyor" dedi. "Filistinli Müslümanlarda gördükleri inanılmaz dayanıklılığı, inancı, ahlaki gücü ve karakteri anlamak için Kuran'a yöneliyorlar."

 

Tampa, Florida'dan 35 yaşındaki Nefertari Moonn'u kocasının Kur'an'ını almaya iten şey de buydu. Moonn kendisini dindar değil maneviyat olarak görüyordu ve kocasını ibadet etmeyen bir Müslüman olarak tanımlıyordu. "İnsanların ölümün yüzüne baktığında Allah'a seslenmesinin sebebinin ne olduğunu görmek istedim" dedi. “Geçitleri ardı ardına görmek bende yankı uyandırdı. Onunla çok duygusal bir bağ kurmaya başladım.

 

 

Nezaket Megan B Rice Nefertari Moonn, kocasının Kuran'ını okumaya başlamadan önce kendisini 'manevi' olarak tanımladı.

 

Bu nedenle Moonn da şehadet getirerek Müslüman olmaya karar verdi (Şahadeti bazı Müslümanların dine katılmak için tercih ettiği bir terim). "Açıklayamam ama Kur'an okumanın getirdiği huzur var" dedi. "Her zaman orada olan ve geri dönmemi bekleyen bir şeye geri dönmüşüm gibi kendimi hafif hissediyorum."

 

Kur'an'ın ilerici yorumlarını araştıran Pakistanlı Amerikalı yazar ve podcast sunucusu Misha Euceph, 2020'den bu yana kendi Kur'an Kitap Kulübü Instagram serisini düzenliyor. Metindeki bazı temaların genç, sol görüşlülerin değerleriyle uyumlu olduğunu söylüyor. eğilimli Amerikalılar.

 

Euceph, "Kuran doğa metaforlarıyla doludur ve sizi çevreci olmaya teşvik eder" dedi. "Kuran'da aynı zamanda tüketim karşıtı bir tutum da var; hepimiz, dünyayla ya da diğer insanlarla sömürücü bir ilişki kurmamamız gereken, dünyanın hizmetkarları olduğumuz duygusu."

 

Kuran'da erkekler ve kadınlar Tanrı'nın gözünde eşittir ve Rice ve diğer TikTok din değiştirenler, metinle ilgili yorumlarının feminist ilkelerini desteklediğini söylüyor. Ayrıca büyük patlama ve diğer teorileri kapsayan Kuran ayetleri ile yaratılışla ilgili bilimsel açıklamalara da yer verilmektedir.

 

Rice, "Genellikle dini topluluğun bilimle mücadele etmesine çok alışığız" dedi. "Şimdi bir dinin bilimi kucakladığını ve onu desteklemek için kutsal metinlerini kullandığını görüyorum."

 

Sylvia Chan-Malik, 11 Eylül'den sonra Müslümanlara yönelik nefret suçlarının ve medyada kullanılan yabancı düşmanı dilin arttığı bir dönemde yüksek lisans yapıyordu. "Neler olup bittiğini Pearl Harbor'dan sonraki Japon Amerikalıların tarihiyle karşılaştırdığımda çok ilgimi çekti" dedi. "Bu konuyu kendi başıma araştırmaya başladım, gerçek Müslümanlarla tanıştım ve İslam üzerine ödevimi yaparken şaşkına döndüm."

 

 

Nefertari Moonn Misha Euceph, Ocak ayında Pakistan'ın Thatta kentindeki Şah Cihan camisinde. Fotoğraf: Misha Euceph

 

Yol boyunca Chan-Malik İslam'a geçti. Kendisi şu anda Rutgers Üniversitesi'nde doçent olarak görev yapıyor ve araştırmaları ABD'deki İslam tarihi ve İslamofobi üzerine yoğunlaşıyor. "Şu anda TikTok'ta olanlara çok benzer bir deneyim yaşadım" dedi. “O zamanlar tanıştığım Müslüman insanların haberlerde duyduklarımdan neden bu kadar farklı olduğunu merak ediyordum. Popüler algı ile gerçek arasında hiç bu kadar büyük bir kopukluk yaşamamıştım.”

 

Yale profesörü Grewal, insanların çoğunlukla halihazırda sahip oldukları dünya görüşünü destekleme umuduyla metinleri okumaya başladıklarına inanıyor. "Tıpkı ırkçı insanların ırksal önyargılarını doğrulamak için ayetler araması gibi, soldaki insanlar da ilerici mesajları doğrulamak için bu kitaba bakıyor" dedi. "Her kutsal metin karmaşıktır ve birden fazla okumaya davet eder" ve TikTok kullanıcıları "bulmayı umdukları şeyi aramak için metne geliyorlar".

 

11 Eylül'ün gölgesinde büyüyen Rice, İslamofobiyi ve Müslüman Amerikalıları hedef haline getiren ayrımcılığı reddettiğini söyledi. "Siyahi bir kadın olarak, Amerikan hükümetinin, topluluğum dışındaki insanların benim hakkımda yanlış anlamalara yol açan zararlı stereotipleri yaymasına alışkınım" dedi. “11 Eylül sonrası Müslüman toplumu hakkında yayılan stereotiplere hiçbir zaman inanmadım, ancak Kur'an okumaya başlayıncaya kadar bu yanılgıları bir nevi içselleştirdiğimi fark etmedim, çünkü İslam'ın çok şiddetli veya katı din olduğunu zannediyordum.

 

Kur'an okumak, Rice'ın Gazze'de mahsur kalan Filistinlilere empati göstermesinin bir yolu olarak başladı. Artık hayatının önemli bir unsuru haline geldi. Herkes için bu kadar açıklayıcı olmak zorunda değil. "Dini geçmişinin ne olduğunun bir önemi olmadığını söyleyebilirim" dedi. "Birisinin en mahrem kısımlarını öğrenerek onun empatisini geliştirebilirsiniz, buna inançları da dahildir."

Tercüme: Turan Alidost

Yazının orijinali için bakınız:https://www.theguardian.com/books/2023/nov/20/palestine-quran-islam-americans-tiktok

YORUMLAR
YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!