Islam’da Ilkeler Kadim ve Bakidir, Içtihat Ise Hadis ve Konjonktureldir

Islam dininin temel kaynagi olan Kur’an, insanligin kurtulusu için evrensel ilkeler/kurallar koyar...
Islam’da Ilkeler Kadim ve Bakidir, Içtihat Ise Hadis ve Konjonktureldir
Beşir İSLAMOĞLU
Beşir İSLAMOĞLU
Eklenme Tarihi : 9.12.2021
Okunma Sayısı : 689

Islam dininin temel kaynagi olan Kur’an, insanligin kurtulusu için evrensel ilkeler/kurallar koyar. Bu ilkeler kadimdir/sabittir; insanligin varolusuyla var olmus, kiyamete kadar bakidir/yürürlüktedir ve hiçbir zaman degistirilemez. Bu ilkeler üzerinden yapilan içtihatlar (yorum ve teviller) ise, kadim ve baki degildir; tarihseldir, hadistir, geçicidir, konjonktüreldir; duruma göre degisime ugramaktadir.

Esasen “din” denilince temel ilkeler akla gelmelidir. Temel ilkeler üzerinde insa edilmis seriat, hukuk, içtihat, tevil, yorum vs. kisilerin kendi görüsleridir ve tarihseldir. Bu görüsler, kendi döneminin insanlarini aydinlatir (veya saptirir). Bu içtihatlar evrensel olamaz, sonraki çaglarin ihtiyaçlarini karsilayamaz.

Sahabe ve tabiin dönemindeki içtihatlar, kendilerine yeterli olabilir ve ihtiyaçlarini karsilayabilirdi; ancak bu içtihatlarin/hukukun, asirlar sonrasi insanlarin ihtiyaçlarini karsilama imkani bütünüyle yoktur. Dolayisiyla her dönem, kendi Hasan Basrilerini, Ebu Hanifelerini, Ibni Rüstlerini, Elmalilarini çikartmasi lazim ve bu gibi alimler de kendi çagin insanlarini muhatap almali ve onlarin ihtiyaçlarina göre hukuk/içtihat yapmalidirlar.

Bu kisa girizgahtan sonra temel ilke/kurallar üzerinde durmaya çalisalim. Bilinmelidir ki Allah’in bizlere ögrettigi dinin iki ana/temel ilkesi vardir; biri Tevhit, digeri de salihattir; her ikisi de evrenseldir, kadim ve bakidir. 

1.Tevhit ilkesi: Allah’i geregi gibi taniyip inanmaktir. Yani, Allah’in varligi ve birligi yaninda, yetkilerini ve tasarruflarini da kabul etmek ve hiçbir varlikla paylasmamaktir. Ayrica sadece O’na ibadet etmek, nimetlerine sükretmek ve günahlarimiza karsi da sadece ona istigfarda bulunmak ve tövbeyi (pismanligimizi, özrümüzü) O’na arz etmek esastir.

Bu ilke, ilk insandan beri yürürlüktedir ve kiyamete kadar da yürürlükte kalacaktir. Bu ilkeyi bütün insanlarin kabul etmesi, Allah’in insanlar üzerindeki hakkidir; zira insanlari var eden ve yasamalarini saglayan sadece O’dur. Bu temel ilkeyi geregi gibi anlayip kabul etmeyenlerin “iyilik” adi altindaki çabalari Allah katinda ise yaramayacaktir.

2. Salihat ilkesi: Salihat, her türlü hasenati/iyilikleri içinde barindiran temel ilkedir. Hakki ve adaleti gözetip zalimlerden olmamak, takvali davranarak sadakat sahibi olmak (dogruluk, dürüstlük, güvenirlik, sözünü tutmak), insanlarin ihtiyaçlariyla/dertleriyle dertlenmek ve onlarla baris içinde yasamaya çalismak, basta anne-baba olmak üzere yakin ve uzak akrabalarla güzel iliskiler içerisinde olmak salihattir. Ayrica merhamet, iffet, istisare, ehliyet, cesaret, haddini bilmek, sükür, sabir gibi güzel ahlaki ilkeler salihattir ve hiçbir zaman modasi geçmeyen evrensel ilkelerdir.

Diger taraftan fertlerin, ailelerin ve toplumun çökmesine neden olan her türlü haksiz kazanç, zulüm, yalan, iftira, giybet, hased, kibir, nankörlük, cimrilik, azginlik, fahsa gibi münker/kötü olan ahlaki davranislar da evrenseldir; her zaman kötüdür, zararlidir, ilkesel olarak bunlardan kaçinmak esastir. 

Evet, bu iki temel ilke evrenseldir, çaglar üstüdür, her çagda ve her toplumda geçerlidir. Içtihat, yani fikih/hukuk ise tarihseldir, konjonktüreldir, dinamiktir. Temel ilkeler merkeze alinarak içtihat -ihtiyaçlara göre- sürekli yenilenmelidir; zira Insan, farkli cografyalar içerisinde çok farkli evrelerden, tarihi süreçlerden geçmektedir. Zaman ve mekanin degisimiyle birlikte karsilasilan meselelerin hükümleri de –illete binaen- degismelidir.

Resulullah as dönemindeki hayat sartlari ve standartlari ile üç yüz sene sonrakiler farklidir. Hakeza, Arabistan hayat sartlari ve kültürü ile Anadolu bölgesinin farklidir. Dolayisiyla her çagin kendisine has bir içtihat/hukuku olmalidir. Bu hukuku düzenleyecek olanlar, geçmiste yasayan hukukçular degil, bugünün hukukçulari olmalidir. Her müçtehit, sadece kendi dönemin müçtehidi olmalidir.

Evet, bugün çözülmesi gereken yiginlarca birikmis meseleler vardir. Insan haklarindan diger canlilarin haklarina, yoksulluk içinde kivranan insanlarin durumlarindan bir ülkeyi satin alabilecek kadar servete sahip olanlarin durumlarina, ekonomi ve ticaretten, egitim ve tarima, çevre problemlerinden sehirlesmeye, geleneksel dini dayatmalardan modernizmin dayatmalarina ve teknolojinin bas döndürücü hizina kadar pek çok konu Islami çözümler beklemektedir.

Islam dini sorun üretmek degil, sorunlari çözmek için Allah tarafindan gönderilmistir. Resulullah as dönemindeki toplumlarin ne kadar problemleri varsa, Resulullah vahiyle çözmeye çalismistir. Resulullah as’in bu uygulamasini sonraki ulemanin da sürdürmesi zorunludur. Ulema/uzmanlar, her türlü meseleyi vahyin isiginda ve adaletle çözmek zorundadir; aksi halde adalet yerine zulüm, hak yerine haksizlik, iyilik yerine kötülük, fayda yerine zarar vermis olur ve insanlar dinden uzaklasmis olurlar.

Mevzunun daha iyi kavranmasi için birkaç somut örnek vererek sonlandiralim.

1.Çagimizda her gün açliktan on binlerce insanin öldügü bir dünyada zekat/sadaka vergisini sadece %2.5’ta tutan ve ayda 10-20 bin lira kazanana degil, 80 gr. Altini olan evsiz-barksiz gariplere zekat vergisi emreden bir hukuk, insanlarin vicdanlarini rahatlatamaz.

2. Binlerce kilometre yolu birkaç saatte rahat bir sekilde giden ve en konforlu meskenlerde kalan bir yolcuya oruç tutmama ruhsatini veren, fakat 45 derece sicagin altinda çalismak zorunda kalanlara ruhsat vermeyen bir içtihat, akillari ikna edemez.

3. Hac vazifesini yerine getirmek isteyenleri sadece zilhiccenin 9-12. günlerine mecbur birakip, milyonlarca Müslümani hac vazifesinden alikoymak ve ayrica “ihram” adi altinda yari çiplak bir sekle sokmak hukuken kabul edilir bir durum degildir.

4. Nikah sadece evlenecek çiftlerin kabulü ve Nüfusta tescili ile biten bir durum iken, belediyelerde, müftülüklerde, dügün salonlarinda -yetkisiz yetkilerle- kiyilmasi eziyetten baska bir sey degildir. O da yetmez gibi bir de “dini nikah” adi altinda ikinci bir tören, isi daha da zorlastirmaktadir. O da yetmezmis gibi, belirli gün ve gecelerde “nikah tazeleme” merasimleri yapilmaktadir ki bu uygulamalar isi ciddi sekilde sulandirmaktadir.

(NOT: Nikahin dini veya la dinisi yoktur. Cahiliye döneminde evli olanlar bile Müslüman olduktan sonra nikahlarini tazelemediler.)

5. Çagin ekonomi, iktisat, ticaret ve sosyal hayat ile ilgili sorunlarini nakliyeci medrese mollalarina götürüp “seriat” adi altinda çözmeye çalismak (onlara fetva sormak), seriata/hukuka yapilmis büyük bir saygisizliktir; zira çagin sorunlari uzmanlik gerektirir. Her bir mesele -geçmis asirlarin içtihadiyla degil, uzmanlarindan olusan komisyonlarca çözülmelidir.  

Özetle belirtmek isterim ki asirlar önce -agirlikli olarak tarihteki siyasi iktidarlar tarafindan- sekillenen içtihat/hukuk, 21. Asrin insaninin sorunlarini çözemez ve mutlu kilamaz. Onun için çagimizda, evrensel ilkeler dikkate alinarak -her mesele- uzmanlari tarafindan hükme baglanmak zorundadir. Aksi takdirde müslümanlar huzur bulamadiklari gibi, dini terk edenlerin önüne de geçemezler.

Selam ve muhabbetlerimle… BESIR ISLAMOGLU

(Bu yazida yer alan fikirler yazara aittir. Hikmet Akademisi’nin bakis açisini yansitmayabilir.)

 

YAZARA AİT BÜTÜN YAZILAR
1 Resu ve Kitap ile İlgili Bitmeyen Münakaşalar2 MÜSLÜMANLAR CEHENNEME GİRİP TEKRAR ÇIKACAK MI?3 ESKİ ÇAĞLARIN TASAVVURU İLE KUR’AN ANLAŞILMAZ4 KUR’AN’IN DOĞRU ANLAŞILMASINDA MECAZ, TEŞBİH VE TEMSİLİN ÖNEMİ5 Müslüman Geçinenler Nerelerde Yanlış Yaptı?6 Kitle Kültürü Manipülasyondur7 MUHAMMED AS’IN GERÇEK SÜNNETİNİ/YOLUNU, ANCAK KUR’AN’DAN ÖĞRENEBİLİRİZ8 Sorun Dindemi, Dini Yanlış Anlamadamı?9 ALLAH TASAVVURUMUZ, DİN ANLAYIŞIMIZI BELİRLER10 KUR’AN BEŞ TEMEL ÜZERİNE BİNA EDİLMEKTEDİR11 İNSAN OLMANIN ÖLÇÜSÜ,AHLAKTIR.12 GECEYI KADIR YAPAN KURANDIR13 INSAN OLMAK ISTIKAMET ÜZERE OLMAKTIR14 Hesap Vakti Yakindir; Ölümle Baslar15 Seytan Neyimiz Olur?16 Musa (as) Ile Bir Kul Yolculugunda Verilen Mesaj17 Harut Ve Marut Kissasinda Verilen Mesaj18 Cinlerin Mitlestirilmesi (5) 19 Cinlerin Insan Anlaminda Kullanilmasi (4)20 Ayetler Baglaminda Cin Kavrami (3)21 Cin Kavramini Hurafelerden Arindirmak (2)22 Ins ve Cin Terkibi Ne Demektir? (1)23 Tasavvuf Ilmi Ve Tarikat Dinciligi (2)24 Tasavvuf Ilmi Ve Tarikat Dinciligi (1)25 Insani Kölelestirmek En Agir Suçtur 26 Dua-Kader-Imtihan Iliskisi (Dua kaderi degistirir mi?) 27 Elestirilerde En Büyük Sorun, Ahlaksizliktir28 Kitap'i Dogru Tanimak29 Illet/Sebepler Degistiginde Hükümler De Degisir30 Kurban Sadakasinin Güncellenmesi Zorunludur31 Hac Ibadetini Güncellemek, Zarurettir Haccin Vakti (Hac Aylari)32 Hac Ibadetini Güncellemek, Zarurettir 33 Din Ögrenmede Kistas Nedir?34 Kur' an-i Reyi Ile Tefsir Edenler Kafir Olur Mu?35 Tenkit, Bir Tezin Dogrulugu Için Zaruridir; Ancak Cedele Dönüstürülmemelidir36 Dava, Hakka Riayet Etmekle Kazanilir37 Geceyi Kadir Yapan, Kur'an'dir38 Salatin, Namazla Iliskisi Üzerine?39 Kur'an'in Maksat ve Misyonu, Sorun Çözmektir40 Kur'an'da Ne Aradiniz Da Bulamadiniz? 41 Toplumda Allah'in Dini Yerine "Karma? Dinler Tercih Edilmektedir. Siz Hangi Dini Seçtiniz?42 "Kur'an Bize Yeter? Üzerine Yapilan Tartismalar43 Sirk Kosmanin Temel Nedeni, Allah'a Olan Güvensizliktir44 Imanlarina Zulüm Bulastirmayanlar Ancak Güvendedir 45 Haddini Bilmek, Insan Olmanin Temel Sartidir46 Hakikat, Batini Yollarla Ögrenilebilir Mi? 47 Din Üzerinden Yapilan Zulümler48 Zulüm Devam Ediyorsa, Tövbe ve Helallesme Anlamsizdir49 Gençlik Niçin Islam'a Mesafelidir? (Enes Kara ve benzer durumlar üzerine)50 "Kabir Ehlinden Yardim Isteyiniz?! "Allah Ile Beraber Baska Bir Ilah! Öyle MI??51 Kimin Isigiyla Nurlaniyorsunuz?52 Hangi Unsurlar Sirke Götürür?53 Islam, Kisi Odakli Degil, Ilke Odakli Bir Sistemdir 54 Kur'an'in Dogru Anlasilmasina Yönelik Sorun, Zihniyet Sorunudur55 Erdemli Toplum Nasil Olusur?56 Islam’da Ilkeler Kadim ve Bakidir, Içtihat Ise Hadis ve Konjonktureldir57 Siyaseti Dinlestirmek ve Dini Siyasallastirmak Üzerine?58 Sünnete Kimler Daha Baglidir?59 Ehl-i Sünnet Bir Koalisyondur; Homojen Bir Yapi Degildir60 Aliya Izzetbegoviç’i Mütefekkir Kilan Faktörler61 Allah Hakkinda Delilsiz Konusmak, Ona Iftira Atmaktir62 Resulullah As’dan Sonra Yasanan Hadiseler, Onun Mesajini (Yolunu) Degistirmistir/Saptirmistir -2-63 Resulullah As’dan Sonra Yasanan Hadiseler, Onun Mesajini (Yolunu) Degistirmistir/Saptirmistir -1-64 Hak Gaspi, Ibadetlerin Kazancini Tüketir65 Ahlakin Sarti Kaçtir?66 Her Iyi Müslüman, Ayni Zamanda Iyi Insandir67 Kurban Ibadetini (Kurban Etmeden!) Dogru anlamak -2- 68 Hayvanlar Ihtiyaç Üzerine Kesilir; Gelenege Kurban Edilemez -1-69 Kur’an’in Hükümlerinde Tahrifat Yapmak, ?Dine Karsi Din? Uydurmaktir -6-70 Kur’an’in Hükümlerinde Tahrifat Yapmak, ?Dine Karsi Din? Uydurmaktir -5-71 Dinde Tahrifat Yapmak, Apaçik Bir Bühtandir -4-72 Dinde Tahrifat Yapmak, Apaçik Bir Günahtir -3-73 Dinleri Ile Ilgili Uydurduklari Kendilerini Aldatmisti -2-74 Dinleri Ile Ilgili Uydurduklari Kendilerini Aldatmisti -1-75 Insan Hayatinin Güvencesi Kisastir76 Insanca Yasamanin Ön Kosulu, Nesil Emniyetidir77 Er Kisi Niyetine78 Buhari’nin ?Camiu’s-Sahih? Adli Eserinin, Kur’an’la Esitlenmesi Çabalari Üzerine79 Akilla Temellendirilmeyen Iman, Koftur -2-80 Vahiy ve Akilla Temellendirilmeyen Iman, Koftur -1-81 Güçlünün Yaninda Yer Almak82 Mesafe, Maske ve Temizlik Sadece Coronavirüse Karsi Degil83 Müslümanlar Kimlik Krizi Mi Yasiyor; Yoksa Sahte Kimlik Mi Tasiyor?84 Ibn Rüsd Müktesebatinin Temeli Akildir85 Imam Gazali’yi Dogru Anlamak86 Bilim Gelistikçe Din Tasavvuru Da Degisir87 Dava Sahipleri Nerdesiniz? 88 Sahitlik, (Sehitlik), Hak ve Adaletin Gerçeklesmesi Içindir89 Görevimiz ?Iman Sorgulamak? Degil, Zulmü Sorgulamaktir90 Kaluu Bela Allah Ile Ahitlesmektir. Bakin Nasil!91 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (6)92 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (5)93 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (4)94 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (3)95 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (2)96 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (1)97 Dini 21. Asrin Akliyla Anlamak / Yorumlamak
YORUMLAR
YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!