Islam, Kisi Odakli Degil, Ilke Odakli Bir Sistemdir

Islam dedigimiz din, tamamen ilkeler üzerine bina edilmis bir sistemdir...
Islam, Kisi Odakli Degil, Ilke Odakli Bir Sistemdir
Beşir İSLAMOĞLU
Beşir İSLAMOĞLU
Eklenme Tarihi : 26.12.2021
Okunma Sayısı : 625

Islam dedigimiz din, tamamen ilkeler üzerine bina edilmis bir sistemdir. Insanlik tarihi boyunca indirilen vahiy, bütünüyle temel ilkeler koyar. Mesela; “sizin Allah’tan baska ilahiniz yoktur; o halde sadece O’na kulluk edin” ayeti, bütün insanlik için temel bir ilkedir.

Allah katinda ister resuller, ister siradan insanlar olsun, vahyin belirledigi ilkelere bagli kaldiklari kadar degerlidirler. Resuller vahye uyduklari için Allah katinda degerli olmuslardir. Sayet vahyin belirledigi ilkelere uymamis olsalardi, onlarin da pek bir degeri olmazdi.  Dolayisiyla Kur’an’da istenen ittiba, sahislara degil, vahyin koydugu ilkeleredir.

Evet, Allah, sahislara tabi olmayi degil, vahyin belirledigi ilkelere tabi olmayi istemektedir. Sahislar bu ilkelere (hakikate) tabi oldugu sürece dinlenir ve uyulur; degilse tabi olunmaz. Resul de vahye uydugu için ona tabi olma (Resule itaat) istenmistir. Dolayisiyla Resule tabi olan vahye tabi olmus olur.

“De ki: Ben, yalnizca bana Rabbimden vahyolunana uyarim. Bu, Rabbinizden olan basiretlerdir; iman edecek bir topluluk için bir hidayet ve bir rahmettir.” (A’râf, 203)

Islam’a göre bir söz, kisilere göre degil, söylenen söze göre deger kazanir veya kaybeder. Kimin söyledigi önemli degil, kim söylemis olursa olsun, “ne söylendi” ona bakilir. En büyük ulema ve en büyük makam da söylemis olsa, vahyin ilkelerine ters düsüp düsmedigine bakilir ve ona göre deger verilir. Mesela; Din isleri yüksek kurulu, “kiyamet falan tarihte (2082’de) kopacak” diye bir beyanatta bulunsa, asla kabul edilemez; zira bu beyanat, “onun vaktini Allah’tan baska hiç kimse bilemez” temel kuralina aykiri düser.

Yine; “Muhammed as, halen beden ve ruhuyla hayattadir, gezip dolasiyor” fikrini Celaleddin Süyuti (ö. 1505) ve benzer görüslere sahip olanlar da söylemis olsalar, asla kabul edilmez; zira “her nefis ölümlüdür” temel ilke geregi, o da vefat etmistir. Vefat eden birinin kiyametten önce dirilmesi yaratilisin ilkelerine aykiridir.

Yine; “bu yazdiklarim Resulullah’a arz edilmis ve onun onayi alinarak yazilmistir” iddiasini “Ruhul Furkan” adli eserin sahibi ve ayni görüste olan digerleri de söylese, asla dogru kabul edilemez; zira Resulullah as vefat etmistir ve hiç kimseyle görüsme imkani kalmamistir. Onun adini kendi emelleri dogrultusunda kullananlar ilim adami olamazlar.

Hakeza; “ruhlari kibrit kutusuna koyup –sorgusuz- meleklerden kaçiririm” diyen biri, “herkesin sorgulanacagi” temel ilkeyi ciddiye almayarak hesap gününü kayirmaciliga dönüstürmüstür.

Diger taraftan, kim olursa olsun, hangi makamda bulunursa bulunsun, ilkeler esas alinarak, yapilan isin dogru olup olduguna bakilarak karar verilmelidir. Devlet baskani veya hukukun basindakiler de olsa, yaptiklari is, vahyin ve fitratin ilkelerine aykiri ise kabul edilemez.

Mesela; “adam öldürmek” temel bir ilke olarak suçtur ve fail kim olursa olsun, cezalandirilmalidir; ancak eger, cinayeti isleyen kisi, dinsel, tarihsel, toplumsal bir statüden dolayi ayricalikli olabiliyorsa ve dolayisiyla ceza almaktan beri kiliniyorsa, o toplumda adalet ilkesi yerle yeksan olmus demektir.

Vahyin Ilkeleri kisi, toplum, kusak, dönem ayirimi yapmadan herkes için geçerlidir. Hiçbir kisinin, hiçbir toplumun, hiçbir kusagin ve dönemin/asrin ayricaligi yoktur, olamaz. Vahyin ilkeleri karsisinda (Allah katinda) herkes “taragin disleri” gibi esittir. Dolayisiyla hiçbir dönem ve hiçbir kusak tarihteki yer ve konumlari itibariyle ayricalikli ve imtiyazli duruma getirilemez. Bu kusak, ister Sahabe, ister Tabiun, ister Selçuklu, ister Osmanli, ister Cumhuriyet dönemi olsun, vahyin ilkelerine ne kadar uygun davranip davranmadiklarina bakilir ve ona göre degerlendirilir (notu verilir.)

Kabul etmek gerekir ki tarihte kimi sahislar, kusaklar ve dönemler kutsallastirilmis, imtiyazli ve sorgulanamaz hale getirilmistir. Öyle ki asirlar geçmesine ragmen, o sahis ve kusaklari sorgulayanlar, siddetli tepkilere maruz kalmistir, kalmaktadirlar. Mesela; “sahabe gökteki yildiz gibidir” varsayimindan hareketle, Kur’ani ilkelere aykiri hareket eden (Muaviye vb) sahabiler konumlari itibariyle pek elestirilememistir. Fatih S. Mehmet, besikteki kardesi Ahmed’i, 3. Murat bes tane kardesini bogdurttugu halde,  kimse onlara “katil” diyememistir ve Allah’in hükmü olan kisas uygulanamamistir.

Kur’ani ilkeleri çignemeye sebep teskil edenlerden biri de “kutsallik” atfetmektir. Bir kisiyi, bir kusagi ve bir varligi kutsayanlar, onlardaki yanlislari göremez ve dolayisiyla elestirmeyi günah sayarlar. Halbuki müminler için kutsal/mübarek olan sadece Allah ve Allah’in kelamidir. Müminler, bunlara kayitsiz sartsiz iman eder, güvenir ve asla tartismaya ve elestiriye tabi tutmazlar; ancak insanlarin söz ve eylemleri ilkeler baglaminda rahatlikla elestirilebilmelidir. Hakikat, ancak yanlislar görülüp elestirilerek düzeltilirse ortaya çikar.

Insanlarin yanlislari ilke eksenli degerlendirmedigi (sorgulama-elestiri) yapilmadigi takdirde, zamanla kaniksanacak, geriden gelen kusaklarin dinsel ve siyasi kimliklerini olumsuz yönde etkileyerek kültür haline getirecektir. Bu kültür/ahlak neticesinde halk, ilkeli davranmak yerine, otoriter ve güç odaklarin yaninda olacaktir. Evet, Müslüman toplumda vahyin temel ilkeleri gözardi edildiginde, halk güç odaklarina yakin durmaya, firsatçiliga, adam kayirmaya, rüsvete önem vererek gayri ahlaki bir kültüre sahip olacaktir.

Müslüman mukallit olamaz; olmamalidir. “Benim babam, benim dedem, benim hocam, benim seyhim, benim bakanim vd. böyle demistir” diyerek “ön kabul” kurbani olmamalidir. Kimden gelirse gelsin, söylenenlerin veya yapilanlarin mahiyetini ve delilini arastirmali, ilkelere ve akla ters düsenleri körü körüne savunmamali, baglanmamali ve “uydum kalabaliga” anlayisiyla hareket etmemelidir. Ister tarihte yer edinmis sahislar, ister kusaklar ve isterse mezhep ve firkalar olsun, hiç biri sorgulama ve elestiri disinda kalamaz. Eger geçmisten ders çikartilmak isteniyorsa, ilkeli ve elestirel bir kültüre sahip olmamiz kaçinilmazdir.

Kur’an, atalarinin söylediklerini ve yaptiklarini sorgulamayip körü körüne taklit edenleri elestirerek söyle uyarmaktadir: “Onlara, Allah’in indirdigine uyun, denildigi zaman onlar, “Hayir! Biz atalarimizi üzerinde buldugumuz yola uyariz” dediler. Ya atalari bir sey anlamamis, dogruyu da bulamamis idiyseler?” (Bakara, 170)

Özetle söylemek gerekir ki Islam, kisi odakli degil, ilke odakli bir sistemdir. Her alanda temel ilkeler koyar ve insanlarin, söylenenleri ve yapilanlari taassupla, taklit ederek körü körüne degil, ögrenerek, tahkik ederek, sorgulayarak kabul etmesi istenir. Aksi takdirde ne bu dünyada ne de öte dünyada huzur bulamayiz.

Selam ve muhabbetlerimle… Besir ISLAMOGLU

(Bu yazida yer alan fikirler yazara aittir. Hikmet Akademisi’nin bakis açisini yansitmayabilir.)

 

YAZARA AİT BÜTÜN YAZILAR
1 Resu ve Kitap ile İlgili Bitmeyen Münakaşalar2 MÜSLÜMANLAR CEHENNEME GİRİP TEKRAR ÇIKACAK MI?3 ESKİ ÇAĞLARIN TASAVVURU İLE KUR’AN ANLAŞILMAZ4 KUR’AN’IN DOĞRU ANLAŞILMASINDA MECAZ, TEŞBİH VE TEMSİLİN ÖNEMİ5 Müslüman Geçinenler Nerelerde Yanlış Yaptı?6 Kitle Kültürü Manipülasyondur7 MUHAMMED AS’IN GERÇEK SÜNNETİNİ/YOLUNU, ANCAK KUR’AN’DAN ÖĞRENEBİLİRİZ8 Sorun Dindemi, Dini Yanlış Anlamadamı?9 ALLAH TASAVVURUMUZ, DİN ANLAYIŞIMIZI BELİRLER10 KUR’AN BEŞ TEMEL ÜZERİNE BİNA EDİLMEKTEDİR11 İNSAN OLMANIN ÖLÇÜSÜ,AHLAKTIR.12 GECEYI KADIR YAPAN KURANDIR13 INSAN OLMAK ISTIKAMET ÜZERE OLMAKTIR14 Hesap Vakti Yakindir; Ölümle Baslar15 Seytan Neyimiz Olur?16 Musa (as) Ile Bir Kul Yolculugunda Verilen Mesaj17 Harut Ve Marut Kissasinda Verilen Mesaj18 Cinlerin Mitlestirilmesi (5) 19 Cinlerin Insan Anlaminda Kullanilmasi (4)20 Ayetler Baglaminda Cin Kavrami (3)21 Cin Kavramini Hurafelerden Arindirmak (2)22 Ins ve Cin Terkibi Ne Demektir? (1)23 Tasavvuf Ilmi Ve Tarikat Dinciligi (2)24 Tasavvuf Ilmi Ve Tarikat Dinciligi (1)25 Insani Kölelestirmek En Agir Suçtur 26 Dua-Kader-Imtihan Iliskisi (Dua kaderi degistirir mi?) 27 Elestirilerde En Büyük Sorun, Ahlaksizliktir28 Kitap'i Dogru Tanimak29 Illet/Sebepler Degistiginde Hükümler De Degisir30 Kurban Sadakasinin Güncellenmesi Zorunludur31 Hac Ibadetini Güncellemek, Zarurettir Haccin Vakti (Hac Aylari)32 Hac Ibadetini Güncellemek, Zarurettir 33 Din Ögrenmede Kistas Nedir?34 Kur' an-i Reyi Ile Tefsir Edenler Kafir Olur Mu?35 Tenkit, Bir Tezin Dogrulugu Için Zaruridir; Ancak Cedele Dönüstürülmemelidir36 Dava, Hakka Riayet Etmekle Kazanilir37 Geceyi Kadir Yapan, Kur'an'dir38 Salatin, Namazla Iliskisi Üzerine?39 Kur'an'in Maksat ve Misyonu, Sorun Çözmektir40 Kur'an'da Ne Aradiniz Da Bulamadiniz? 41 Toplumda Allah'in Dini Yerine "Karma? Dinler Tercih Edilmektedir. Siz Hangi Dini Seçtiniz?42 "Kur'an Bize Yeter? Üzerine Yapilan Tartismalar43 Sirk Kosmanin Temel Nedeni, Allah'a Olan Güvensizliktir44 Imanlarina Zulüm Bulastirmayanlar Ancak Güvendedir 45 Haddini Bilmek, Insan Olmanin Temel Sartidir46 Hakikat, Batini Yollarla Ögrenilebilir Mi? 47 Din Üzerinden Yapilan Zulümler48 Zulüm Devam Ediyorsa, Tövbe ve Helallesme Anlamsizdir49 Gençlik Niçin Islam'a Mesafelidir? (Enes Kara ve benzer durumlar üzerine)50 "Kabir Ehlinden Yardim Isteyiniz?! "Allah Ile Beraber Baska Bir Ilah! Öyle MI??51 Kimin Isigiyla Nurlaniyorsunuz?52 Hangi Unsurlar Sirke Götürür?53 Islam, Kisi Odakli Degil, Ilke Odakli Bir Sistemdir 54 Kur'an'in Dogru Anlasilmasina Yönelik Sorun, Zihniyet Sorunudur55 Erdemli Toplum Nasil Olusur?56 Islam’da Ilkeler Kadim ve Bakidir, Içtihat Ise Hadis ve Konjonktureldir57 Siyaseti Dinlestirmek ve Dini Siyasallastirmak Üzerine?58 Sünnete Kimler Daha Baglidir?59 Ehl-i Sünnet Bir Koalisyondur; Homojen Bir Yapi Degildir60 Aliya Izzetbegoviç’i Mütefekkir Kilan Faktörler61 Allah Hakkinda Delilsiz Konusmak, Ona Iftira Atmaktir62 Resulullah As’dan Sonra Yasanan Hadiseler, Onun Mesajini (Yolunu) Degistirmistir/Saptirmistir -2-63 Resulullah As’dan Sonra Yasanan Hadiseler, Onun Mesajini (Yolunu) Degistirmistir/Saptirmistir -1-64 Hak Gaspi, Ibadetlerin Kazancini Tüketir65 Ahlakin Sarti Kaçtir?66 Her Iyi Müslüman, Ayni Zamanda Iyi Insandir67 Kurban Ibadetini (Kurban Etmeden!) Dogru anlamak -2- 68 Hayvanlar Ihtiyaç Üzerine Kesilir; Gelenege Kurban Edilemez -1-69 Kur’an’in Hükümlerinde Tahrifat Yapmak, ?Dine Karsi Din? Uydurmaktir -6-70 Kur’an’in Hükümlerinde Tahrifat Yapmak, ?Dine Karsi Din? Uydurmaktir -5-71 Dinde Tahrifat Yapmak, Apaçik Bir Bühtandir -4-72 Dinde Tahrifat Yapmak, Apaçik Bir Günahtir -3-73 Dinleri Ile Ilgili Uydurduklari Kendilerini Aldatmisti -2-74 Dinleri Ile Ilgili Uydurduklari Kendilerini Aldatmisti -1-75 Insan Hayatinin Güvencesi Kisastir76 Insanca Yasamanin Ön Kosulu, Nesil Emniyetidir77 Er Kisi Niyetine78 Buhari’nin ?Camiu’s-Sahih? Adli Eserinin, Kur’an’la Esitlenmesi Çabalari Üzerine79 Akilla Temellendirilmeyen Iman, Koftur -2-80 Vahiy ve Akilla Temellendirilmeyen Iman, Koftur -1-81 Güçlünün Yaninda Yer Almak82 Mesafe, Maske ve Temizlik Sadece Coronavirüse Karsi Degil83 Müslümanlar Kimlik Krizi Mi Yasiyor; Yoksa Sahte Kimlik Mi Tasiyor?84 Ibn Rüsd Müktesebatinin Temeli Akildir85 Imam Gazali’yi Dogru Anlamak86 Bilim Gelistikçe Din Tasavvuru Da Degisir87 Dava Sahipleri Nerdesiniz? 88 Sahitlik, (Sehitlik), Hak ve Adaletin Gerçeklesmesi Içindir89 Görevimiz ?Iman Sorgulamak? Degil, Zulmü Sorgulamaktir90 Kaluu Bela Allah Ile Ahitlesmektir. Bakin Nasil!91 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (6)92 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (5)93 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (4)94 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (3)95 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (2)96 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (1)97 Dini 21. Asrin Akliyla Anlamak / Yorumlamak
YORUMLAR
YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!