Salatin, Namazla Iliskisi Üzerine?

Salat; Kur'an'da (tekbir, kiyam, rükü, secde, ka'de ile) namaza durmak, Allah'a yönelmek, ibadet ve dua etmek, destek vermek,...
Salatin, Namazla Iliskisi Üzerine?
Beşir İSLAMOĞLU
Beşir İSLAMOĞLU
Eklenme Tarihi : 19.04.2022
Okunma Sayısı : 800

Salat; Kur’an’da (tekbir, kiyam, rükü, secde, ka’de ile) namaza durmak,  Allah’a yönelmek, ibadet ve dua etmek, destek vermek, yardimlasma ve dayanisma içinde olmak gibi anlamlarin yani sira; din, iman, tevhit,  tesbih, tahmit, tövbe, istigfar zikir, sükür, rahmet, miraç, kible ve gönlünü Allah’a açmak gibi anlamlara da gelmektir.

Kur’an’da, salat kavraminin hangi anlamda kullanildigi, içinde bulundugu ayetlerin baglam ve anlam bütünlügünden anlasilacaktir. Salatin, namaz kismina geçmeden önce, Kur’an’da baska anlamlarda kullanildigina dair birkaç örnek verelim.

1. Dua, siginma: “Ey iman edenler! Sabirla (kararlilikla, direnerek) ve salatla (dua ederek, Allah’a siginarak) yardim dileyin. Süphesiz Allah, sabredenlerle beraberdir. (2/153, 45)

De ki: “(Rabbinizi) ister Allah diye çagirin, ister Rahman diye çagirin. Hangisiyle çagirirsaniz çagirin, nihayet en güzel isimler O’nundur.” Salatinda (duanda, yalvarip yakarmanda) sesini ne asiri yükselt, ne de asiri kis; ikisi arasinda dengeli bir yol tut!” (17/110)

2. Destek, yardimlasma, dayanisma: “Kuskusuz, Allah ve melekleri Nebi’ye salat ederler (destek verirler). Ey iman edenler! Siz de ona salat edin (destek verin) ve tam teslimiyet gösterin.” (33/56; 9/103, 99; 20/14, 132; 70/22; 107/5)

3. Ibadet: “Onlarin, Beyt’in yaninda salatlari (ibadetleri) islik çalip el çirpmaktan ibarettir. Öyle ise (ey müsrikler) küfrünüzden dolayi tadin azabi.” (8/35; 10/87)

4. Tevhit, kulluk: “Rabbimiz! Ben çocuklarimdan bazisini, senin kutsal evinin (Kâbe’nin) yaninda ekin bitmez bir vadiye yerlestirdim. Rabbimiz! Salati ikame etsinler (tevhidi bir bilinçle kulluklarini yerine getirsinler) diye. Sen de insanlardan bir kisminin gönüllerini onlara meylettir, onlari ürünlerden riziklandir, umulur ki sükrederler.” (14/37; 19/31; 30/31; 31/17; 74/43)

5. Din, iman: “Dediler ki: “Ey Su’ayb! Babalarimizin ibadet etikleri yahut mallarimiz hakkinda diledigimiz sekilde tasarrufta bulunmayi terk etmemizi sana salatin mi (dinin, imanin mi) emrediyor. Oysa sen gerçekten yumusak huylu ve akli basinda bir adamsin.” (11/87; 19/59; 29/45)

6. Güvence, eman: (Antlasmalarini bozan müsrikler) tövbe eder, salati ikame eder (sana eman, güvence verirlerse) ve zekât öderlerse (mali destek saglarlarsa), kendilerini serbest birakin. Süphesiz Allah çok bagislayicidir, çok merhamet edicidir.” (9/5)

7. Arzu ve istek: (Ey Muhammed!) De ki: “Süphesiz benim salatim (arzu ve isteklerim) ibadetlerim, hayatim ve ölümüm âlemlerin Rabbi olan Allah içindir.” (6/162)

8. Namaza durmak: Salat kavraminin en yaygin anlami, namaza durmaktir. Pek çok ayette, “salati ikame edin” ifadesi genellikle, “namaza durmak” olarak geçmektedir. 

Mesela; “salati ikame edin (namaza durun), zekâti verin (kendinizi arindirin). Rükû edenlerle birlikte siz de rükû edin” (2/43) ayetinden, kilinan namazin kast edildigi açiktir. 

Özellikle son zamanlarda bazi kimselerin, “salat” kavramini diger anlamlara hasrederek, “namaz” denilen sekilsel eylemi yok saymalari din ve hakikat ile asla bagdasmaz. Salat kavraminin, pek çok ayette “namaz” anlaminda kullanildigi açiktir. Simdi örnekler verelim.

Allah, Israilogullarina talimat verirken, o talimat içerisinde salati ikame edin (namazi kilin) (2/83) buyurmasi, “salatlari (namazlari) ve salati vustayi (Cumayi) koruyun”2/238), “sarhos iken ne söylediginizi bilinceye ve cünüp iken yikanincaya kadar salata (namaza) yaklasmayin” (4/43), “kâfirlerin saldirmasindan korkarsaniz, salati (namazi) kisaltin” (4/101), “salat (namaz), müminlere belirlenmis vakitlerde farz kilinmistir (4/103, (17/78), “salata (namaza) kalkilacaginiz zaman abdest alin” (5/6), “müminler, salata (namaza) çagrildiginda, müsriklerin onlari alay ve eglenceye almalari (4/58), Cuma günü salata (namaza) çagri yapildigi zaman, hemen alisverisi birakip Allah’i anmaya gitmeleri” (62/9) vb. ayetler, sekilsel olarak namazin varligini açikça kanitlamaktadir. 

Ayetlerin yani sira, tarihi gerçeklerler ve “yasayan sünnet” dedigimiz pratik, cami ve mescitlerin varligi, tüm mezheplerde namazin farz kilinmis olmasi vs. -ontolojik olarak- namazin açikça ispatidir.

Namaz kavrami, -abdest ve oruç gibi- Farsçadan Türkçeye geçmis salatin bir parçasidir. Namaz, Ibadet ve duanin eyleme dönüstürülmüs halidir. Namazi eda etmek, manevi olarak Allah’in kapisini çalip huzuruna varmaktir. Allah’in huzuruna ihlasli varan, huzur bulur; yeter ki bilinçli davranalim.

Namazi ikame etmek” ayni zamanda küfrün, sirkin, nifakin ve zulmün her çesidine, nefsin ve seytanin bütün aldatmalarina karsi yikilmadan ayakta kaldigini ve Allah’a sigindigini fiilen göstermektir. Karsilarinda elpençe ve saygi ile beklemesini isteyen zalim ve müstekbirlere degil, sadece Allah’in önünde saygiyla durulabilecegini ve egilebilecegini kanitlamaktir.

Bazi kimseler, “sekilsel namaza gerek yok, dua ve zikir zaten namazdir” diyebilirler; ancak Islamda “seair” denilen semboller vardir ki onlar, Islamin renkleridir; yoldaki isaretlerdir. Kabe, mescit, cami, minare, namaz, tavaf gibi; bu semboller, müminlerin imanini ve heyecanini artirir, birlik ve dirliklerini saglar.

Namazin ikamesi, ayetlerle belirlendiginden, inkari mümkün degildir; ancak namazin, gerçek bir ibadet olabilmesi için su hususlara dikkat edilmelidir: 

1.Namaz; “borç ödemek, aradan çikartmak” gibi anlayislarla degil, “Allah’in huzuruna varmak, huzur bulmak, sevinç duymak” gibi duygularla ikame edilmelidir. Bunun için de namazda okudugumuz ayet ve dualarin anlamlarini ögrenmek ve okurken üzerinde tefekkür etmek sarttir.

2. Zammi sure olarak okudugumuz ayetlerin tevhit, ibadet, dua ve ögüt grubundan olmasina dikkat etmek gerekir. Mesela, “müsrikleri nerede bulursaniz öldürün” gibi savas ayetleri, “ey Nebi! Niçin … kendine haram kiliyorsun”, “ey Yahudiler, ey Hiristiyanlar, ey kafirler” gibi tarihsel ayetlerin okunmasi namazla pek bagdasmaz. Dolayisiyla çok seçici olmak gerekir.

3. Namazin kemiyetine degil, keyfiyetine önem vermek. Yani, rekatlarin fazlaligina ve namaz disiplinine degil, namazin maksat ve gayesine önem vermek gerekir. Kiymetli olan namaz, basta kiraat olmak üzere rükü ve secdesine dikkat ederek, ihlasli ve husulu -kime ve niçin yöneldigimizin bilincinde- hareket ederek kildigimiz namazdir. Istisnalar bir yana, rekatlari artirilan namazin kalitesi kesinlikle düser. Onun için kaliteden asla taviz verilmemelidir.

4. Toplu olarak namazi eda etmenin maksadi, sadece camide saf tutup bir duvarin tuglalari gibi birbirlerine kenetlenmek degil, asil maksat, cami disinda toplumla kenetlenmek ve hak, adalet, baris, huzur, merhamet, sevgi ve yardimlasma gibi ahlaki degerleri önemseyip “güven toplumu” insa etmektir. Namaz kilan mümin, her konuda ve herkesten daha çok güven vermelidir. Aksi takdirde, namazin faydasini göremeyecegi gibi, dine ve Müslümanlara da çok büyük zarari ve kuru bir yük olacaktir. 

5. Namaz kilabilmenin ön sarti olan abdest almayi çok büyütmek, israf derecesinde su kullanmak, ayakta çorap olmasina ragmen, sanki ayaklar çok kirliymis gibi her defasinda dakikalarca yikamak, abdestle ilgili 40-50 sayfalik kitaplar yazmak vs. sekilcilikten öte bir sey degildir. Halbuki abdest, namaza kalktigimiz zaman, sadece kollarimizla birlikte ellerimizi ve yüzümüzü hafif yikamak ve bastan ayaklara kadar üstümüzün –mesh ederek, silerek- temiz olmasina dikkat etmektir. Aldigimiz abdest, ürküttügümüz kurbagaya degmeli!

Özetle belirtmek isterim ki salat kavrami, Kur’an’da bir çok anlama geldigi gibi -tekbir, kiyam, kiraat, rüku, secde ve ka’deden olusan- “sekilsel namaz” anlamina da gelmektedir. Binaenaleyh Resulullah as’in kilarak ögrettigi namazdan -Müminler olarak- asla vaz geçemeyiz; zinhar, yukarida belirtigimiz ölçüler çerçevesinde namazlari ikame etmeye devam etmeliyiz. 

Selam ve muhabbetlerimle… BESIR ISLAMOGLU

(Bu yazida yer alan fikirler yazara aittir. Hikmet Akademisi’nin bakis açisini yansitmayabilir.)

YAZARA AİT BÜTÜN YAZILAR
1 Resu ve Kitap ile İlgili Bitmeyen Münakaşalar2 MÜSLÜMANLAR CEHENNEME GİRİP TEKRAR ÇIKACAK MI?3 ESKİ ÇAĞLARIN TASAVVURU İLE KUR’AN ANLAŞILMAZ4 KUR’AN’IN DOĞRU ANLAŞILMASINDA MECAZ, TEŞBİH VE TEMSİLİN ÖNEMİ5 Müslüman Geçinenler Nerelerde Yanlış Yaptı?6 Kitle Kültürü Manipülasyondur7 MUHAMMED AS’IN GERÇEK SÜNNETİNİ/YOLUNU, ANCAK KUR’AN’DAN ÖĞRENEBİLİRİZ8 Sorun Dindemi, Dini Yanlış Anlamadamı?9 ALLAH TASAVVURUMUZ, DİN ANLAYIŞIMIZI BELİRLER10 KUR’AN BEŞ TEMEL ÜZERİNE BİNA EDİLMEKTEDİR11 İNSAN OLMANIN ÖLÇÜSÜ,AHLAKTIR.12 GECEYI KADIR YAPAN KURANDIR13 INSAN OLMAK ISTIKAMET ÜZERE OLMAKTIR14 Hesap Vakti Yakindir; Ölümle Baslar15 Seytan Neyimiz Olur?16 Musa (as) Ile Bir Kul Yolculugunda Verilen Mesaj17 Harut Ve Marut Kissasinda Verilen Mesaj18 Cinlerin Mitlestirilmesi (5) 19 Cinlerin Insan Anlaminda Kullanilmasi (4)20 Ayetler Baglaminda Cin Kavrami (3)21 Cin Kavramini Hurafelerden Arindirmak (2)22 Ins ve Cin Terkibi Ne Demektir? (1)23 Tasavvuf Ilmi Ve Tarikat Dinciligi (2)24 Tasavvuf Ilmi Ve Tarikat Dinciligi (1)25 Insani Kölelestirmek En Agir Suçtur 26 Dua-Kader-Imtihan Iliskisi (Dua kaderi degistirir mi?) 27 Elestirilerde En Büyük Sorun, Ahlaksizliktir28 Kitap'i Dogru Tanimak29 Illet/Sebepler Degistiginde Hükümler De Degisir30 Kurban Sadakasinin Güncellenmesi Zorunludur31 Hac Ibadetini Güncellemek, Zarurettir Haccin Vakti (Hac Aylari)32 Hac Ibadetini Güncellemek, Zarurettir 33 Din Ögrenmede Kistas Nedir?34 Kur' an-i Reyi Ile Tefsir Edenler Kafir Olur Mu?35 Tenkit, Bir Tezin Dogrulugu Için Zaruridir; Ancak Cedele Dönüstürülmemelidir36 Dava, Hakka Riayet Etmekle Kazanilir37 Geceyi Kadir Yapan, Kur'an'dir38 Salatin, Namazla Iliskisi Üzerine?39 Kur'an'in Maksat ve Misyonu, Sorun Çözmektir40 Kur'an'da Ne Aradiniz Da Bulamadiniz? 41 Toplumda Allah'in Dini Yerine "Karma? Dinler Tercih Edilmektedir. Siz Hangi Dini Seçtiniz?42 "Kur'an Bize Yeter? Üzerine Yapilan Tartismalar43 Sirk Kosmanin Temel Nedeni, Allah'a Olan Güvensizliktir44 Imanlarina Zulüm Bulastirmayanlar Ancak Güvendedir 45 Haddini Bilmek, Insan Olmanin Temel Sartidir46 Hakikat, Batini Yollarla Ögrenilebilir Mi? 47 Din Üzerinden Yapilan Zulümler48 Zulüm Devam Ediyorsa, Tövbe ve Helallesme Anlamsizdir49 Gençlik Niçin Islam'a Mesafelidir? (Enes Kara ve benzer durumlar üzerine)50 "Kabir Ehlinden Yardim Isteyiniz?! "Allah Ile Beraber Baska Bir Ilah! Öyle MI??51 Kimin Isigiyla Nurlaniyorsunuz?52 Hangi Unsurlar Sirke Götürür?53 Islam, Kisi Odakli Degil, Ilke Odakli Bir Sistemdir 54 Kur'an'in Dogru Anlasilmasina Yönelik Sorun, Zihniyet Sorunudur55 Erdemli Toplum Nasil Olusur?56 Islam’da Ilkeler Kadim ve Bakidir, Içtihat Ise Hadis ve Konjonktureldir57 Siyaseti Dinlestirmek ve Dini Siyasallastirmak Üzerine?58 Sünnete Kimler Daha Baglidir?59 Ehl-i Sünnet Bir Koalisyondur; Homojen Bir Yapi Degildir60 Aliya Izzetbegoviç’i Mütefekkir Kilan Faktörler61 Allah Hakkinda Delilsiz Konusmak, Ona Iftira Atmaktir62 Resulullah As’dan Sonra Yasanan Hadiseler, Onun Mesajini (Yolunu) Degistirmistir/Saptirmistir -2-63 Resulullah As’dan Sonra Yasanan Hadiseler, Onun Mesajini (Yolunu) Degistirmistir/Saptirmistir -1-64 Hak Gaspi, Ibadetlerin Kazancini Tüketir65 Ahlakin Sarti Kaçtir?66 Her Iyi Müslüman, Ayni Zamanda Iyi Insandir67 Kurban Ibadetini (Kurban Etmeden!) Dogru anlamak -2- 68 Hayvanlar Ihtiyaç Üzerine Kesilir; Gelenege Kurban Edilemez -1-69 Kur’an’in Hükümlerinde Tahrifat Yapmak, ?Dine Karsi Din? Uydurmaktir -6-70 Kur’an’in Hükümlerinde Tahrifat Yapmak, ?Dine Karsi Din? Uydurmaktir -5-71 Dinde Tahrifat Yapmak, Apaçik Bir Bühtandir -4-72 Dinde Tahrifat Yapmak, Apaçik Bir Günahtir -3-73 Dinleri Ile Ilgili Uydurduklari Kendilerini Aldatmisti -2-74 Dinleri Ile Ilgili Uydurduklari Kendilerini Aldatmisti -1-75 Insan Hayatinin Güvencesi Kisastir76 Insanca Yasamanin Ön Kosulu, Nesil Emniyetidir77 Er Kisi Niyetine78 Buhari’nin ?Camiu’s-Sahih? Adli Eserinin, Kur’an’la Esitlenmesi Çabalari Üzerine79 Akilla Temellendirilmeyen Iman, Koftur -2-80 Vahiy ve Akilla Temellendirilmeyen Iman, Koftur -1-81 Güçlünün Yaninda Yer Almak82 Mesafe, Maske ve Temizlik Sadece Coronavirüse Karsi Degil83 Müslümanlar Kimlik Krizi Mi Yasiyor; Yoksa Sahte Kimlik Mi Tasiyor?84 Ibn Rüsd Müktesebatinin Temeli Akildir85 Imam Gazali’yi Dogru Anlamak86 Bilim Gelistikçe Din Tasavvuru Da Degisir87 Dava Sahipleri Nerdesiniz? 88 Sahitlik, (Sehitlik), Hak ve Adaletin Gerçeklesmesi Içindir89 Görevimiz ?Iman Sorgulamak? Degil, Zulmü Sorgulamaktir90 Kaluu Bela Allah Ile Ahitlesmektir. Bakin Nasil!91 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (6)92 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (5)93 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (4)94 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (3)95 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (2)96 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (1)97 Dini 21. Asrin Akliyla Anlamak / Yorumlamak
YORUMLAR
YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!