Seytan Neyimiz Olur?

Seytan; hayirdan ve rahmetten uzaklasmis varlik demektir. Ibranicede "satan? (satanist) olarak ifade edilen...
Seytan Neyimiz Olur?
Beşir İSLAMOĞLU
Beşir İSLAMOĞLU
Eklenme Tarihi : 16.01.2023
Okunma Sayısı : 789

Seytan; hayirdan ve rahmetten uzaklasmis varlik demektir. Ibranicede “satan” (satanist) olarak ifade edilen seytan; karsi çikan,  düsmanlik eden, suçlayan anlamina gelmektedir. Seytan; tagut, caan, ifrit, marid (inatçi) ve garûr (aldatan) kelimeleriyle de nitelendirilir. Iblis ise, ümit kesmek, pisman olmak, sasirip kalmak gibi anlamlara gelmektedir.  (Isl. Ansk)

Kur’an’da, seytan ile insan arasindaki iliskiye temas eden doksana yakin ayet bulunmaktadir. Meleklerden, Adem’e secde etmelerinin istendigi dokuz ayette iblis, insanlara düsmanlik ederek onlari çesitli hile ve desiselerle aldatmaya çalismasi ile ilgili diger ayetlerde ise seytan kelimesi geçmektedir.

Melekler, ilahi emre uyarak Adem’e (insanogluna) secde ederken,  seytan, kibirlenip ilahi emre karsi çikmis, gerekçe olarak da kendisinin atesten, Adem’in çamurdan yaratildigini ileri sürerek secde etmeyi ret etmistir. Bu noktada bazi kimselerin, “iblis/seytan da meleklerdendir” diye bir yargida bulunmasi, isabetli degildir; zira Kur’an, meleklerin kendilerine emredilen her seyi yerine getirdiklerini ifade etmektedir. (66/6)

Bilinmelidir ki iblisin/seytanin, nar/atesten olmasi, temsili/mecazi bir ifadedir. Bu ifade, seytanin/seytanligin temelinde haset, kiskançlik, çekememezlik, kin, nefret, isyan, düsmanlik, kibir, kan, vahset, sirret gibi dürtülerin oldugunu göstermek için kullanilmaktadir. Bu dürtülere/kötü vasiflara sahip olmak, kendini atese atmak, yakmak demektir. Dolayisiyla “atesten yaratilmis olmasi”, temsili bir ifadedir ve nar/ates, serri/kötülügü temsil etmektedir.

Temsili bir anlatim olmasinin diger bir kaniti da Allah’in, hiç kimseye gelecekle ilgili bir pazarliga girmemis olmasidir. Düsünün! “Iblis, (siradan bir varlik) insanlari yoldan çikarmam için bana kiyamete kadar mühlet ver” diyecek, Allah da “haydi sana mühlet verdim” diyecek. Allah, böyle bir pazarliktan münezzehtir. Allah, bu temsili anlatimla kendi nizamini, iyilik-kötülük, dogru-yanlis üzerine kurdugunu beyan etmektedir.

Peki, seytan kimdir; nasil bir varliktir?

Baslangiçta (Adem-Havva hadisesinde oldugu gibi) insanlari saptirmaya çalisan varlik, “iblis” olarak isimlendirildi. Daha sonra kötülügü meslek edinince ve “kötülügün sembolü” haline gelince, “seytan” olarak isimlendirildi ve her kötülük “seytanlik” olarak kabul edildi.

Esasen seytan; Hakka aykiri hareket eden ve insanlari dogru yoldan saptirmaya çalisan her türlü gücün karakteristik adidir.

Evet, hak yerine batili, itaat yerine isyani, düzen yerine azginligi, açik olmak yerine sinsi hareket etmeyi, yaniltici ve kiskirtici olmayi, hile ve tuzaklarla insanlari adatmayi temel vazife edinen ve her türlü hayri/iyiligi engellemeye çalisan tüm serli varliklarin adi seytandir. Mesela, yoksullari gözetmeyi istersiniz, seytan hemen devreye girerek sizi fakir düsmekle korkutur. (2/268)

Kur’an’da seytanin gücünün sinirli, hile ve tuzaklarinin zayif oldugu haber verilmektedir. (4/76) Seytanin bütün mahareti, insanlari tahrik etmek ve kendi yoluna çagirmaktan ibarettir. (14/22) Seytana uyup uymamak kisinin iradesine baglidir. Seytanin salih kisiler üzerinde bir etkisi yoktur. (15/39, 40) Dolayisiyla insanlarin yaptiklari kötülükler için seytani bahane etmeleri gerçekçi olmadigi gibi, Allah katinda da herhangi bir degere sahip degildir.

Peki, Allah’a itaat etmeyen bir varligi, Allah niçin kiyamete kadar yasatir? Veya “Allah, niçin seytana/kötülüge izin verir” sorusunun cevabi, tek kelimeyle “imtihan”dir. Yüce Allah, sistemini iyilik ve kötülük, itaat ve isyan, üzerine kurmustur. O’nun kainata yerlestirdigi sistem, sebep-sonuç ilkesi üzerinden yürür ve hiç kimseye elestirme hakki vermez; zira her sey/varlik O’nundur. Insan, dünyaya sinav için geldiginden ötürü (Mülk 2) Allah, hayirdan ve rahmetinden uzaklastirdigi seytana, insanoglunu saptirmasina kiyamete kadar izin vermistir.

Insan, fitrat (fabrika ayarlari) olarak, iyilik ve kötülük yapma kabiliyeti ile yaratilmistir. Insan tabiatinin temel karakteristigi, iyilik ve kötülük kabiliyeti ile donatilmistir.  Iyiligi veya kötülügü tercih etme insanin kaderi olmustur. Bundan hiç kimse kaçamaz. Tabi Allah, iyilikten yanadir; seytan da kötülükten yanadir.

Allah, -imtihan geregi- insanin fitratina hem fücur (kötülük yapma kabiliyeti) ve hem de takvaya ulasma melekesini ilham etmistir/kodlamistir. (91/18) Allah, insana akil ve irade vererek, elçiler gönderip kendilerine dogru yolu göstererek özgür birakmistir. Dileyen dogru yolu (Islami) seçer; dileyen seytani/nefsani duygularina esir düserek yanlis yollara yönelir.  

Allah-Iblis diyalogu da temsili bir anlatimdir. Bu anlatimda Iblisin nesnel gerçekliginden ziyade, vahyin ilk muhataplarinin önceden bildigi kissa/hikaye üzerinden mesaj verilmek istenmektedir. Verilen mesaj ise, insanin fitratinda mevcut olan iyilik ve kötülük (91/8) dürtüsünün çatisma halinde oldugunu hatirlatmaktir. Onun için Allah ile seytan arasindaki diyalogu, insanlar arasindaki karsilikli konusmaya benzetmek dogru degildir.

Allah’in karsisinda “ sana itaat etmiyorum; senin kullarini dogru yoldan saptiracagim; bana izin ver” diyen bir varligi O yüce varlik (Allah) muhatap alir mi? Allah, siradan bir insan gibi tasavvur edilebilir mi? Ayet ve kissalari dogru anlamak için, önce Allah tasavvurumuzu ayetlere göre anlamak zorundayiz. Aksi takdirde ne Allah’i ne de diger varliklari dogru anlayamayiz.

Seytan denen varligi genel olarak iki baslik (tür) altinda degerlendirebiliriz; bunlardan biri, “dahili” yani, sahsin kendisinde bulunan nefsi, digeri de “harici” yani, çevresindeki insanlardir. Baska yerlerde seytan aramaya gerek yoktur. Her iki seytan türünü de karakterinden taniyoruz. 

Birinci tür seytan, insanin zihnine ve içgüdülerine (nefsine) kötülügü fisildayan seytandir (50/16) ki o, takva sahibi insanlar üzerinde asla etkili olamaz. (15/39) O, iradesini dogru yönetemeyen, nefsine hakim olamayan insanlar üzerinde etkili olur.

Yani, insana sürekli vesveseler vererek kötülüge sevk eden seytan, insanin içindeki nefisten/dürtülerden baskasi degildir. Kur’an’in beyaniyla iyilikler Allah’tan, kötülükler insanin kendisindendir (4/79, 30/41) Öyle ki seytan, insanin içinde ikinci bir sahis gibi hareket etmekte, onu vesveseleriyle ele geçirmeye çalismaktadir.  

“Ne zaman seytandan kötü bir düsünce seni dürterse, Allah’a sigin…”(7/200) Seytanin dürtmesi, insanin aklini isletmeyerek içgüdülerinin kontrolüne girmesi ve insani tarafini birakarak beseri güçlerinin pesine takilmasini ifade eder.

Ikinci tür seytan ise, kisinin karsisindaki insanlardir. Fazlurrahman’in dedigi gibi, Kur’an, kötülük ilkesini iblis ve seytan olarak kisilestirir. Bir çok ayette seytanlar, mecazi olarak insanlar yerine kullanilir. Dolayisiyla seytan, insanin rakibi ve düsmanidir. Kur’an’da seytanin tek bir varlik olmadigi, onun yandaslari ve ordusunun (kurum ve düzenlerin) oldugu (7/27, 26/95) haber verilmektedir.

“Münafiklar, inanmis olanlara rastladiklari zaman, inandik derler; lakin seytanlariyla bas basa kaldiklarinda, ‘biz sizinle beraberiz, onlarla sadece alay ediyorduk’ derler” (2/14) ayeti, seytanin insan anlaminda kullanildigina açik bir örnektir.

Yine, “her nebiye ins ve cin seytanlarini düsman yaptik” (6/112) ayeti, seytanligin insanlara verilen bir sifat oldugunu göstermektedir.

Ayrica, Kur’an’da inkârcilarin seytanlarla beraber hasredilecegi (19/68) ve dünyada bir arkadas gibi onunla birlikte hareket eden kisinin kiyamet günü, “Keske benimle senin aranda dogu ile bati arasi kadar uzaklik olsaydi” diyecegi ifade edilmis olmasi (43/36-38), seytanlarin bir kisminin insanlardan olduklarini göstermektedir.

Özetle belirtelim ki iblis/seytan, bizim egomuzdur, nefsimizin doyumsuz halidir. Azginlasan hirsimiz, kibrimiz, öfkemiz, sehvetimiz ve her türlü insanlik disi eylemlerimizdir.

Evet, seytan bizim savunma mekanizmamizdir, kabahatlerimizi yükledigimiz günah keçimizdir. Nasil ki kendimizi tezkiye etmek için tüm olumsuzluklari kadere yüklüyorsak, ayni sekilde hesap vermekten kaçmak adina her kabahatimizi ve suçumuzu maalesef “seytan” denen varliga yüklüyoruz; lakin bilinmelidir ki böyle bir savunma mekanizmanin Allah katinda hiçbir kiymeti yoktur.

Selam ve muhabbetlerimle… BESIR ISLAMOGLU

(Bu yazida yer alan fikirler yazara aittir. Hikmet Akademisi’nin bakis açisini yansitmayabilir.)

YAZARA AİT BÜTÜN YAZILAR
1 Resu ve Kitap ile İlgili Bitmeyen Münakaşalar2 MÜSLÜMANLAR CEHENNEME GİRİP TEKRAR ÇIKACAK MI?3 ESKİ ÇAĞLARIN TASAVVURU İLE KUR’AN ANLAŞILMAZ4 KUR’AN’IN DOĞRU ANLAŞILMASINDA MECAZ, TEŞBİH VE TEMSİLİN ÖNEMİ5 Müslüman Geçinenler Nerelerde Yanlış Yaptı?6 Kitle Kültürü Manipülasyondur7 MUHAMMED AS’IN GERÇEK SÜNNETİNİ/YOLUNU, ANCAK KUR’AN’DAN ÖĞRENEBİLİRİZ8 Sorun Dindemi, Dini Yanlış Anlamadamı?9 ALLAH TASAVVURUMUZ, DİN ANLAYIŞIMIZI BELİRLER10 KUR’AN BEŞ TEMEL ÜZERİNE BİNA EDİLMEKTEDİR11 İNSAN OLMANIN ÖLÇÜSÜ,AHLAKTIR.12 GECEYI KADIR YAPAN KURANDIR13 INSAN OLMAK ISTIKAMET ÜZERE OLMAKTIR14 Hesap Vakti Yakindir; Ölümle Baslar15 Seytan Neyimiz Olur?16 Musa (as) Ile Bir Kul Yolculugunda Verilen Mesaj17 Harut Ve Marut Kissasinda Verilen Mesaj18 Cinlerin Mitlestirilmesi (5) 19 Cinlerin Insan Anlaminda Kullanilmasi (4)20 Ayetler Baglaminda Cin Kavrami (3)21 Cin Kavramini Hurafelerden Arindirmak (2)22 Ins ve Cin Terkibi Ne Demektir? (1)23 Tasavvuf Ilmi Ve Tarikat Dinciligi (2)24 Tasavvuf Ilmi Ve Tarikat Dinciligi (1)25 Insani Kölelestirmek En Agir Suçtur 26 Dua-Kader-Imtihan Iliskisi (Dua kaderi degistirir mi?) 27 Elestirilerde En Büyük Sorun, Ahlaksizliktir28 Kitap'i Dogru Tanimak29 Illet/Sebepler Degistiginde Hükümler De Degisir30 Kurban Sadakasinin Güncellenmesi Zorunludur31 Hac Ibadetini Güncellemek, Zarurettir Haccin Vakti (Hac Aylari)32 Hac Ibadetini Güncellemek, Zarurettir 33 Din Ögrenmede Kistas Nedir?34 Kur' an-i Reyi Ile Tefsir Edenler Kafir Olur Mu?35 Tenkit, Bir Tezin Dogrulugu Için Zaruridir; Ancak Cedele Dönüstürülmemelidir36 Dava, Hakka Riayet Etmekle Kazanilir37 Geceyi Kadir Yapan, Kur'an'dir38 Salatin, Namazla Iliskisi Üzerine?39 Kur'an'in Maksat ve Misyonu, Sorun Çözmektir40 Kur'an'da Ne Aradiniz Da Bulamadiniz? 41 Toplumda Allah'in Dini Yerine "Karma? Dinler Tercih Edilmektedir. Siz Hangi Dini Seçtiniz?42 "Kur'an Bize Yeter? Üzerine Yapilan Tartismalar43 Sirk Kosmanin Temel Nedeni, Allah'a Olan Güvensizliktir44 Imanlarina Zulüm Bulastirmayanlar Ancak Güvendedir 45 Haddini Bilmek, Insan Olmanin Temel Sartidir46 Hakikat, Batini Yollarla Ögrenilebilir Mi? 47 Din Üzerinden Yapilan Zulümler48 Zulüm Devam Ediyorsa, Tövbe ve Helallesme Anlamsizdir49 Gençlik Niçin Islam'a Mesafelidir? (Enes Kara ve benzer durumlar üzerine)50 "Kabir Ehlinden Yardim Isteyiniz?! "Allah Ile Beraber Baska Bir Ilah! Öyle MI??51 Kimin Isigiyla Nurlaniyorsunuz?52 Hangi Unsurlar Sirke Götürür?53 Islam, Kisi Odakli Degil, Ilke Odakli Bir Sistemdir 54 Kur'an'in Dogru Anlasilmasina Yönelik Sorun, Zihniyet Sorunudur55 Erdemli Toplum Nasil Olusur?56 Islam’da Ilkeler Kadim ve Bakidir, Içtihat Ise Hadis ve Konjonktureldir57 Siyaseti Dinlestirmek ve Dini Siyasallastirmak Üzerine?58 Sünnete Kimler Daha Baglidir?59 Ehl-i Sünnet Bir Koalisyondur; Homojen Bir Yapi Degildir60 Aliya Izzetbegoviç’i Mütefekkir Kilan Faktörler61 Allah Hakkinda Delilsiz Konusmak, Ona Iftira Atmaktir62 Resulullah As’dan Sonra Yasanan Hadiseler, Onun Mesajini (Yolunu) Degistirmistir/Saptirmistir -2-63 Resulullah As’dan Sonra Yasanan Hadiseler, Onun Mesajini (Yolunu) Degistirmistir/Saptirmistir -1-64 Hak Gaspi, Ibadetlerin Kazancini Tüketir65 Ahlakin Sarti Kaçtir?66 Her Iyi Müslüman, Ayni Zamanda Iyi Insandir67 Kurban Ibadetini (Kurban Etmeden!) Dogru anlamak -2- 68 Hayvanlar Ihtiyaç Üzerine Kesilir; Gelenege Kurban Edilemez -1-69 Kur’an’in Hükümlerinde Tahrifat Yapmak, ?Dine Karsi Din? Uydurmaktir -6-70 Kur’an’in Hükümlerinde Tahrifat Yapmak, ?Dine Karsi Din? Uydurmaktir -5-71 Dinde Tahrifat Yapmak, Apaçik Bir Bühtandir -4-72 Dinde Tahrifat Yapmak, Apaçik Bir Günahtir -3-73 Dinleri Ile Ilgili Uydurduklari Kendilerini Aldatmisti -2-74 Dinleri Ile Ilgili Uydurduklari Kendilerini Aldatmisti -1-75 Insan Hayatinin Güvencesi Kisastir76 Insanca Yasamanin Ön Kosulu, Nesil Emniyetidir77 Er Kisi Niyetine78 Buhari’nin ?Camiu’s-Sahih? Adli Eserinin, Kur’an’la Esitlenmesi Çabalari Üzerine79 Akilla Temellendirilmeyen Iman, Koftur -2-80 Vahiy ve Akilla Temellendirilmeyen Iman, Koftur -1-81 Güçlünün Yaninda Yer Almak82 Mesafe, Maske ve Temizlik Sadece Coronavirüse Karsi Degil83 Müslümanlar Kimlik Krizi Mi Yasiyor; Yoksa Sahte Kimlik Mi Tasiyor?84 Ibn Rüsd Müktesebatinin Temeli Akildir85 Imam Gazali’yi Dogru Anlamak86 Bilim Gelistikçe Din Tasavvuru Da Degisir87 Dava Sahipleri Nerdesiniz? 88 Sahitlik, (Sehitlik), Hak ve Adaletin Gerçeklesmesi Içindir89 Görevimiz ?Iman Sorgulamak? Degil, Zulmü Sorgulamaktir90 Kaluu Bela Allah Ile Ahitlesmektir. Bakin Nasil!91 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (6)92 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (5)93 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (4)94 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (3)95 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (2)96 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (1)97 Dini 21. Asrin Akliyla Anlamak / Yorumlamak
YORUMLAR
YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!