Dinde Tahrifat Yapmak, Apaçik Bir Bühtandir -4-

?Bak, nasil da Allah’a iftira ediyorlar! Apaçik bir günah olarak bu onlara yeter.? (Nisa 50)...
Dinde Tahrifat Yapmak, Apaçik Bir Bühtandir -4-
Beşir İSLAMOĞLU
Beşir İSLAMOĞLU
Eklenme Tarihi : 14.07.2021
Okunma Sayısı : 757

 “Bak, nasil da Allah’a iftira ediyorlar! Apaçik bir günah olarak bu onlara yeter.” (Nisa 50)

Allah’in hükümlerine aykiri yeni inanç ve hükümler ihdas edenlere Allah söyle beddua ediyor: “… Allah onlari kahretsin! Nasil uyduruyorlar?” (Tevbe 30)

 “La reybe fih” olarak kendini tanimlayan Kur’an’in, toplumda maalesef kissacilarin, masalcilarin, rivayetçilerin ve hurafecilerin söylemleri kadar kiymeti olmadi. Onlarin ne demek istedigini herkes anlamaya çalisti; lakin Kur’an’i anlamaya çalismadilar. Maalesef, Kur’an’i, seslendirerek sevap devsirmek için, rivayetleri de anlayip uygulanmak için okudular.

Basta sunu hatirlatalim ki uydurma ve tahrifatla ilgili verecegimiz örnekler, sadece zayif veya mevzu hadislerde geçen rivayetler degildir; Türkiye’de basta DIB olmak üzere kendilerine “Ehl-i Sünnet” (ES) adini veren halkin büyük çogunlugu (yüzde doksani) tarafindan kabul görüp “akaid” haline getirilen resmi örneklerdir. Bu örnekler öyle kaniksanmis ki bunlari kabul etmeyenler, din disina itilmektedir.

Bu yazida “tahrifat” ile ilgili örneklere geçmeden, bazi yanlis algilamalarin önüne geçmek için “usul” hakkinda bazi açiklamalar yapmayi gerekli gördüm. Bazi okuyucular, makalelerimizi ön yargili ve mezhep taassubuyla okuyup bizi Resulullah karsiti ilan edebilirler. Buradan açikça ilan ediyorum ki Resulullah bize nefsimizden ve ailemizden daha kiymetlidir. Eger aramizda yasasaydi, Ona salat etmemiz (onun yaninda yer almamiz, onu desteklememiz ve ona yardim etmemiz) kurtulusumuzun sarti olurdu. Bugün onun yaninda olmak ise, onun biraktigi mirasa (Kur’an’a) sahip çikmakla mümkün olacaktir. Zaten bizzat kendisi de “size bir kaynak birakiyorum; ona sarildiginiz sürece, hak yolda olacaksiniz; o kaynak Kur’an’dir” (Müslim, Ebu Davud, Ibn Mace) buyurarak insanliga Allah’in kitabini miras/sünnet olarak birakip dünyadan ayrilmistir. 

Bu durumda elbette herkesin aklina Nebi’nin sünneti ve hadisleri gelecektir; Onlar ne olacak? Bana sorarsaniz, açikça ifade edeyim ki basta Nebi as’a atfedilenler olmak üzere, bütün insanlarin sözleri, fiilleri ve görüsleri Kur’an akaidine (kaide ve kurallarina) uydugu sürece alinir ve istifade edilir; ancak söz konusu kaide ve kurallara uymuyorsa, Nebi’ye de atfedilse (ki Nebi, zaten Kur’an’a aykiri konusmaz) alinmaz; zira biliyoruz ki Nebi’nin vefatindan sonra çogu insanlar, kendi görüsünü dogru göstermek için, Nebi’yi kullanmislar (iftira etmisler) ve ondan yüz-iki yüz sene sonra milyona varan rivayetler piyasaya sürmüslerdir.

Iste, onun için “tahrifat” üzerinde durmaya çalisiyoruz. Dinde yapilan tahrifati görmezseniz, hurafeleri din sayarak yasamaya çalisirsiniz, “Allah’in kitabini arkaniza atarsiniz” ve adres olarak gösterenlere de karsi çikarsiniz.

“Mümin” oldugunu iddia edenler bilsinler ki Resulullah’i baglayan sadece Kur’an oldugu gibi, sahabilerini de ve bizi de baglayan Kur’an’dir. Tekrar söylüyorum; “Kur’an” derken Resulullah’i asla disarida birakmiyorum; Zira Kur’an’siz Resulullah olamayacagi gibi, Resullullahsiz Kur’an da olamaz. Kur’an, Allah’in ne istedigini bize ögretir; Resulullah da Allah’in bizden istedigini nasil uygulamamiz gerektigini ögretir.

Sunu da altini çizerek tekrar belirteyim ki hem tefsir alaninda ve hem de hadisler alaninda çok büyük tahrifatlar yapilmistir. Kim ne duymussa, kaynaklara koymustur. Kur’an ayetleri yerine bu hurafeler toplumda kabul görmüstür. Kur’an, baska amaçlara kaydirilmistir. En büyük mezhep olarak kabul edilen Ehl-i Sünnet (ES), “Allah’in kitabi” söylemine karsi, “benim sünnetim” söylemini ekleyerek, Nebi as’a ait oldugu kesin olmayan rivayetleri Allah’in kitabi olan Kur’an’a es hale getirmistir. Ikinci büyük mezhep olan Sia da “Allah’in kitabi” söylemine karsi, “Ehl-i Beytim” söylemini ekleyerek Kur’an’in yaninda ikinci bir kaynak olusturarak Kur’an’la esitlemistir. Baktigimizda her iki ekleme de Nebi as’a iftiradir; zira o, sadece Allah’in kitabina uymus ve onu miras olarak birakmistir.

Biraz Kur’an bilgisine sahip olan ve geçmisi (atalarimizin yaptiklarini) arastiran hiçbir mümin, körü körüne uyduruk rivayetlere itibar etmez; seçici olur. (Pirinci pisirmeye hazirlarken, içindeki taslari ayiklar; ayiklamazsa, o taslar dislerini kirar, zarar verir.) Üzülerek söyleyeyim ki ES ve SIA taraftarlari Kur’an mesajlari yerine uyduruk rivayetleri tercih etmektedirler; hatta hurafeye bayilmaktadirlar. Dolayisiyla Kur’an mesajlari yerine, toplumda hurafe ve masal anlatan rivayetçiler itibar görmekte ve bas taci edilmektedir.

Netice itibariyle bilelim ki hak yolda olmak, ne Ehl-i Sünnetin, ne Sia’nin, ne de baskalarinin kuruntulariyla olunur. Hak yolu ve o yolun akaidini (kaidelerini, kurallarini, ilkelerini) bizzat Allah belirlemistir. Ya bu yola uyarak mümin olursunuz, ya da uyduruk rivayetlerle (hurafelerle) iç içe olusturulan yeni dine (bid’ata) uyarsiniz. “Hurafelerin dine zarari yoktur, bizi dinden çikartmaz” demeyin. Büyük mütefekkir olan Aliya Izzetbegoviç’in dedigi gibi, “din hurafeleri ortadan kaldirmazsa, hurafeler dini bozar, yok eder.”

 Sunu da hatirlatalim ki atalarinin inançlarina kayitsiz sartsiz teslim olanlar, Kur’an’in maksadini anlamadiklari gibi, Kur’an’a çagiranlari da anlayamaz ve din disi ilan ederler. Atalardan gelen uyduruk dinleri Kur’an mesajlari ile yikilacagi için, Kur’an akaidini (kaide ve kurallarini) öne sürenlere siddetle tepki göstererek söyle demektedirler: “Dikkat edin! Kur’an diyenler, dinimizi bozmaktadirlar; onlar “bozguncu”durlar.”

Tipki geçmiste elçilere gösterilen tepki gibi. Bilindigi gibi elçiler ne zaman Allah’in mesajlarini insanlara iletmeye çalistilarsa, karsilarinda müstekbirleri gördüler. Müstekbirler halka söyle diyorlardi: “Dikkat edin! Bu sahis dininizi degistirmeye kalkiyor.” Firavun da Musa as’a söyle demisti: “Ey halkim! Bilin ki bu Musa, sizin dininizi degistirmeye gelmis!”

Makalelerimizi takip eden arkadaslar bilsinler ki “ahirette Kur’an hükümlerine göre hesaba çekilecegimiz” düsturundan hareketle, bütün çabamiz, Allah’in kitabini, dolayisiyla dinini dogru bir sekilde anlayip tanitmaktir. Yanlis ve hatalarimiz elbette olacaktir; ancak düzeltmeye kalkanlar, ayetler ve akil (hikmet) isiginda düzeltmeye kalksinlar. Uyduruk rivayetlerle düzelmeye kalkarlarsa, daha da batacaklardir. Bilindigi gibi, dinde de medeni hukukta da iddialar delil ile (kanitla) ancak geçerlilik kazanir. Allah da kendi mesajlarina karsi çikanlardan delil istemektedir. Binaenaleyh, elestirmek veya düzeltmek isteyenler, suçlamayi birakmali, delillerle konusmali, yanlis gördüklerini delillerle çürütmelidirler.

Bu uzun girizgahtan sonra “dinde yapilan tahrifatlar” konusuna devam edelim. Daha önceki üç makalemizde Kur’an’a ragmen dinde yapilan tahrifatlari, uydurmalari ve degisiklikleri maddeler halinde (15 adet) siralamistik. Simdi de konuya devam ederek, baska hurafeleri tanitalim.   

16. Kur’an, iman esaslarini bes madde olarak ilan ederken, ES;  rivayetlerle bir madde daha (kader, hayir ve ser) ilave ederek altiya çikartti.

17. Kur’an, kader kavramini açikça kainatta yerlestirdigi “ölçü, düzen, kanun” olarak bildirdigi halde, ES; kaderi insanin iradesini sinirlayan, adeta elini kolunu baglayan 6. Iman esasi olarak ilan etti.

18. Kur’an, “her insan kendi çabasina baksin, kendi emegi disinda bir seye sahip olamayacaktir” derken, ES; Kisi daha dünyaya gelmeden, rizkinin, ecelinin, saki ve said oldugunun melek tarafindan yazilarak kayit altina alindigini bildirdi ve bunu inanç haline getirdi.

19. Kur’an, kendisini apaçik ve anlasilir bir kitap oldugunu bildirmesine ragmen, ES; “rivayetler olmadan anlasilamaz” diyerek Kur’an’in anlasilmasini rivayetlere bagladi.

20. Kur’an, Isa as’in öldügünü ve ölen hiç kimsenin geri gelemeyecegini bildirirken, Es; Isa as’in tekrar dirilip yeryüzüne gelecegini ve “Mehdi” adinda biriyle birlikte dünyayi küfür ve zulümden kurtaracagini akidelestirdi.

(Devam edecegiz, insallah..)

Selam ve muhabbetlerimle
BESIR ISLAMOGLU

(Bu yazida yer alan fikirler yazara aittir. Hikmet Akademisi’nin bakis açisini yansitmayabilir.)

YAZARA AİT BÜTÜN YAZILAR
1 Resu ve Kitap ile İlgili Bitmeyen Münakaşalar2 MÜSLÜMANLAR CEHENNEME GİRİP TEKRAR ÇIKACAK MI?3 ESKİ ÇAĞLARIN TASAVVURU İLE KUR’AN ANLAŞILMAZ4 KUR’AN’IN DOĞRU ANLAŞILMASINDA MECAZ, TEŞBİH VE TEMSİLİN ÖNEMİ5 Müslüman Geçinenler Nerelerde Yanlış Yaptı?6 Kitle Kültürü Manipülasyondur7 MUHAMMED AS’IN GERÇEK SÜNNETİNİ/YOLUNU, ANCAK KUR’AN’DAN ÖĞRENEBİLİRİZ8 Sorun Dindemi, Dini Yanlış Anlamadamı?9 ALLAH TASAVVURUMUZ, DİN ANLAYIŞIMIZI BELİRLER10 KUR’AN BEŞ TEMEL ÜZERİNE BİNA EDİLMEKTEDİR11 İNSAN OLMANIN ÖLÇÜSÜ,AHLAKTIR.12 GECEYI KADIR YAPAN KURANDIR13 INSAN OLMAK ISTIKAMET ÜZERE OLMAKTIR14 Hesap Vakti Yakindir; Ölümle Baslar15 Seytan Neyimiz Olur?16 Musa (as) Ile Bir Kul Yolculugunda Verilen Mesaj17 Harut Ve Marut Kissasinda Verilen Mesaj18 Cinlerin Mitlestirilmesi (5) 19 Cinlerin Insan Anlaminda Kullanilmasi (4)20 Ayetler Baglaminda Cin Kavrami (3)21 Cin Kavramini Hurafelerden Arindirmak (2)22 Ins ve Cin Terkibi Ne Demektir? (1)23 Tasavvuf Ilmi Ve Tarikat Dinciligi (2)24 Tasavvuf Ilmi Ve Tarikat Dinciligi (1)25 Insani Kölelestirmek En Agir Suçtur 26 Dua-Kader-Imtihan Iliskisi (Dua kaderi degistirir mi?) 27 Elestirilerde En Büyük Sorun, Ahlaksizliktir28 Kitap'i Dogru Tanimak29 Illet/Sebepler Degistiginde Hükümler De Degisir30 Kurban Sadakasinin Güncellenmesi Zorunludur31 Hac Ibadetini Güncellemek, Zarurettir Haccin Vakti (Hac Aylari)32 Hac Ibadetini Güncellemek, Zarurettir 33 Din Ögrenmede Kistas Nedir?34 Kur' an-i Reyi Ile Tefsir Edenler Kafir Olur Mu?35 Tenkit, Bir Tezin Dogrulugu Için Zaruridir; Ancak Cedele Dönüstürülmemelidir36 Dava, Hakka Riayet Etmekle Kazanilir37 Geceyi Kadir Yapan, Kur'an'dir38 Salatin, Namazla Iliskisi Üzerine?39 Kur'an'in Maksat ve Misyonu, Sorun Çözmektir40 Kur'an'da Ne Aradiniz Da Bulamadiniz? 41 Toplumda Allah'in Dini Yerine "Karma? Dinler Tercih Edilmektedir. Siz Hangi Dini Seçtiniz?42 "Kur'an Bize Yeter? Üzerine Yapilan Tartismalar43 Sirk Kosmanin Temel Nedeni, Allah'a Olan Güvensizliktir44 Imanlarina Zulüm Bulastirmayanlar Ancak Güvendedir 45 Haddini Bilmek, Insan Olmanin Temel Sartidir46 Hakikat, Batini Yollarla Ögrenilebilir Mi? 47 Din Üzerinden Yapilan Zulümler48 Zulüm Devam Ediyorsa, Tövbe ve Helallesme Anlamsizdir49 Gençlik Niçin Islam'a Mesafelidir? (Enes Kara ve benzer durumlar üzerine)50 "Kabir Ehlinden Yardim Isteyiniz?! "Allah Ile Beraber Baska Bir Ilah! Öyle MI??51 Kimin Isigiyla Nurlaniyorsunuz?52 Hangi Unsurlar Sirke Götürür?53 Islam, Kisi Odakli Degil, Ilke Odakli Bir Sistemdir 54 Kur'an'in Dogru Anlasilmasina Yönelik Sorun, Zihniyet Sorunudur55 Erdemli Toplum Nasil Olusur?56 Islam’da Ilkeler Kadim ve Bakidir, Içtihat Ise Hadis ve Konjonktureldir57 Siyaseti Dinlestirmek ve Dini Siyasallastirmak Üzerine?58 Sünnete Kimler Daha Baglidir?59 Ehl-i Sünnet Bir Koalisyondur; Homojen Bir Yapi Degildir60 Aliya Izzetbegoviç’i Mütefekkir Kilan Faktörler61 Allah Hakkinda Delilsiz Konusmak, Ona Iftira Atmaktir62 Resulullah As’dan Sonra Yasanan Hadiseler, Onun Mesajini (Yolunu) Degistirmistir/Saptirmistir -2-63 Resulullah As’dan Sonra Yasanan Hadiseler, Onun Mesajini (Yolunu) Degistirmistir/Saptirmistir -1-64 Hak Gaspi, Ibadetlerin Kazancini Tüketir65 Ahlakin Sarti Kaçtir?66 Her Iyi Müslüman, Ayni Zamanda Iyi Insandir67 Kurban Ibadetini (Kurban Etmeden!) Dogru anlamak -2- 68 Hayvanlar Ihtiyaç Üzerine Kesilir; Gelenege Kurban Edilemez -1-69 Kur’an’in Hükümlerinde Tahrifat Yapmak, ?Dine Karsi Din? Uydurmaktir -6-70 Kur’an’in Hükümlerinde Tahrifat Yapmak, ?Dine Karsi Din? Uydurmaktir -5-71 Dinde Tahrifat Yapmak, Apaçik Bir Bühtandir -4-72 Dinde Tahrifat Yapmak, Apaçik Bir Günahtir -3-73 Dinleri Ile Ilgili Uydurduklari Kendilerini Aldatmisti -2-74 Dinleri Ile Ilgili Uydurduklari Kendilerini Aldatmisti -1-75 Insan Hayatinin Güvencesi Kisastir76 Insanca Yasamanin Ön Kosulu, Nesil Emniyetidir77 Er Kisi Niyetine78 Buhari’nin ?Camiu’s-Sahih? Adli Eserinin, Kur’an’la Esitlenmesi Çabalari Üzerine79 Akilla Temellendirilmeyen Iman, Koftur -2-80 Vahiy ve Akilla Temellendirilmeyen Iman, Koftur -1-81 Güçlünün Yaninda Yer Almak82 Mesafe, Maske ve Temizlik Sadece Coronavirüse Karsi Degil83 Müslümanlar Kimlik Krizi Mi Yasiyor; Yoksa Sahte Kimlik Mi Tasiyor?84 Ibn Rüsd Müktesebatinin Temeli Akildir85 Imam Gazali’yi Dogru Anlamak86 Bilim Gelistikçe Din Tasavvuru Da Degisir87 Dava Sahipleri Nerdesiniz? 88 Sahitlik, (Sehitlik), Hak ve Adaletin Gerçeklesmesi Içindir89 Görevimiz ?Iman Sorgulamak? Degil, Zulmü Sorgulamaktir90 Kaluu Bela Allah Ile Ahitlesmektir. Bakin Nasil!91 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (6)92 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (5)93 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (4)94 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (3)95 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (2)96 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (1)97 Dini 21. Asrin Akliyla Anlamak / Yorumlamak
YORUMLAR
YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!