Zekât Kurumunun Güncellenmesi (6)

Zekât kurumunun güncellenerek aktif hale getirilmesi ile ilgili son yaziya gelmis bulunuyoruz...
Zekât Kurumunun Güncellenmesi (6)
Beşir İSLAMOĞLU
Beşir İSLAMOĞLU
Eklenme Tarihi : 18.02.2021
Okunma Sayısı : 1315

Zekât kurumunun güncellenerek aktif hale getirilmesi ile ilgili son yaziya gelmis bulunuyoruz.

Birinci yazida “zekâtin anlam ve önemi”, ikinci yazida “zekâtin, Sadaka ve Infak ile Iliskisi”, üçüncü yazida “zekât-vergi iliskisi”, dördüncü yazida “zekâtin nelerden verilmesi gerektigi ve zekât mükellefiyeti”, besinci yazida da “kazançlarimizin ne kadarini, kime, nasil infak edecegimiz” üzerinde durmustuk.

Bugün de -sonuç olarak- “Zekâtin güncellenmesi” basligi ile yazdigimiz bes yaziyi özetleyerek maddeler halinde vermeye çalisacagiz.

1. Zekât, sosyal dayanisma sisteminin vazgeçilmez temellerinden biridir; fakirin zenginde olan hakkidir; zira yüce Allah: “onlarin mallarinda muhtaç ve yoksullarin hakki vardir” (Zariyat,19)

2. Sosyal dayanisma sisteminin vazgeçilmez temellerinden biri de sadakadir. Sadaka, her türlü “iyi ve yararli is” demektir. Zekât da her türlü mali ve ahlaki sorumluluklari kapsadigi -iyi ve yararli bir is- oldugu için, sadakanin bir parçasi olarak kabul edilmistir.

3. Zekât vermek, sadaka vermek demektir. Tövbe suresinde, “zekâtin verilecegi yerler” olarak kabul edilen ayette (60) zekât degil, “sadakat/sadakalar” olarak ve hem de “feride/farz” olarak geçmektedir.

4. Zekât, Kur’an’da sadakanin bir parçasi olarak tanitilirken, zamanla Islam fikhinda bütün infaklarin basi kabul edilmistir.

5. Kur’an’da zekât ile ilgili herhangi bir ayrinti yoktur. Zekât ile ilgili ayrintilar, tamamen “sünnet” denilen Nebi as’in uygulamalariyla sekillenmistir. Bu da zekât uygulamalarinin degiskenligini göstermektedir.

6. Fikih literatüründe- zekât ayri, vergi ayri tanimlanmis ise de “hakkin edasi” anlaminda ikisi de vergidir. Dolayisiyla “zekât vergisi” olarak ifade etmenin hiçbir sakincasi yoktur.

7. Nebi as ve ilk iki halife döneminde zekât sadakasi bir vergi (hak) olarak yönetim/idare tarafindan hazinede toplatilir, sonra ihtiyaç sahiplerine dagitilirdi.

8. Zekâta tam bir islerlik kazandirip faal hale getirmek için Türkiye’de “sosyal güvenlik bakanligi” adiyla bir bakanlik kurulmali, “zekât” adi altinda her türlü sadakalar (infaklar/yardimlar) bu bakanlik eliyle ve belgeyle toplanarak “Kur’an’in öngördügü” ihtiyaçlara harcanmalidir.

9. Kurulacak olan “sosyal güvenlik bakanligi” köylere varincaya kadar subeler açmali ve tüm ülkede ihtiyaç sahiplerini hakkaniyetle tespit ederek derecelendirmeli (mesela 1. 2. 3. Derecede ihtiyaç sahibidir) ve her yil bilgileri güncellemelidir. 

10. Kimlerin “zekât mükellefi” olacagi, “zekât kurulu” tarafindan, Istatistik Kurumu’nun verileri –sosyo-ekonomik durum- dikkate alinarak hazirlamali ve ihtiyaç duyuldugunda veriler yenilemelidir.

11. Zekât mükellefi olmak için Türkiye’de bugün itibariyle -Istatistik Kurumu’nun verileri dikkate alindiginda, dört kisilik bir ailenin yeme, içme, giyinme, iskan, isinma, enerji, saglik, egitim, iletisim, ulasim, seyahat gibi zorunlu ihtiyaçlarinin karsilanmasi için yaklasik aylik bes bin liraya ihtiyaç oldugu görülür. Dört kisilik bir aile için nisap miktari “bes bin lira” ise, iki kisilik bir aile için de “üç bin lira” kabul edilebilir.

12. Zenginlik ölçüsü (nisap); 80 gram altin, 40 koyun/keçi gibi belli miktarda mala-servete-ticarete sahip olmak degil, ne kadar riziklandigimiz (kullandigimiz, yararlandigimiz) ile ölçülmelidir. Mesela; maas 5 bin, ticaret 3 bin, zirai ürünlerden 2 bin, hayvan ürünlerinden bin lira (toplam 11 bin lira) gibi.  

13. Aylik 5 bin,  yilda (5x12) 60 bin lirayi esas alarak “altin kiymeti” üzerinden bir nisap miktari (zenginlik ölçüsü) çikarmanin hiçbir yarari ve anlami yoktur; zira hayat standartlari sürekli degistigi için bu rakamlar göreceli ve sürekli degismektedir. Onun için her yil zekât vergisi –tipki fitir/fitre sadakasi gibi- yenilenmesi zorunludur.

14. Zekât mükellefiyeti konusunda Müslümanlari üç sinifta toplamak mümkündür. Birinci sinif; zekât vermek zorunda olanlardir ki onlarin dört kisilik aylik gelir/gideri bes bin liranin üzerindedir.

Ikinci sinif: Orta halli kimseler; bunlar ne zekât verir, ne de alir ki onlarin da dört kisilik aylik gelir/gideri bes bin liranin altindadir.

Üçüncü sinif: Muhtaç kimseler; bunlar zekât alanlardir ki onlarin da dört kisilik aylik gelir/gideri çok düsüktür. Tabi, bunlarin siniflandirilmasi gerekir. (1. 2. 3. Derce gibi)

15. “Zekât nelerden verilmelidir” sorusunun cevabi, nelerden riziklaniyorsak (faydalaniyorsak, harciyorsak) onlarin toplamindan verilmelidir. Yeme, içme, giyinme, mefrusat, iskan, isinma, enerji, saglik, egitim, iletisim, ulasim, seyahat gibi ihtiyaçlarinin tümünün toplami olmalidir.

Özellikle belirtelim, kendi evinde oturanlar, yaklasik bir kira belirleyerek harcamalara katmalari gerekir. Arabasi olanlar da arabalarindan yararlandiklari ölçüde gider kaydedeceklerdir. Dolayisiyla lüks konut/villada oturanlar ve lüks arabalar kullananlar, yararlandiklari o lüks nimetlerin bedelini zekât vergisi olarak ödemelidirler.

16. Resmi tapusu bizde olsa bile, riziklanmadiklarimiz (faydalanmadiklarimiz) mal ve servetin zekât vergisi yoktur. Zira Allah’in istedigi, “RIZIK” olarak faydalandiklarimizdan vermektir.

“Size rizik olarak verdiklerimizden infak edin.” (Bakara 3, 254, Kasas 54, Ra’d 22 gibi)

17. Allah’in nimetlerinden yararlandigimiz ölçüde zekât vergisini ödemeliyiz. Tipki evlerimizde su, elektrik, gaz kullanip faturasini ödedigimiz gibi. Nasil kullanmadigimiz su, elektrik ve gaz için bir ödeme yapmiyorsak, kullanmadigimiz (faydalanmadigimiz) Allah’in nimetlerinden de zekât vergisi ödemek zorunda degiliz.

18. Yararlandiklarimizin vergisini devlete veriyorsak -su, elektrik, gaz gibi- o harcamalar da zekât giderlerine dahil oldugundan, ayrica “vergi zekât yerine geçer mi” sorusu da önemini yitirmis olur; lakin yararlanmadigimiz bir mal için verdigimiz vergi, zekât giderlerine dahil edilemez. O verginin zekât harcamalarinda yeri yoktur. Arsa vergisi gibi

19. Borç ödeyenlerin ödedikleri para, zekât gelir/giderlerine eklenip eklenmedigi hususunda neye borçlandiklarina bakmak gerekir. Nimetlerden yararlanmak için borçlanmislar ise, zekât gelir/giderlerine dahil edilmelidir. Insaat, arsa, tarla gibi gayri menkule yatirim yapmak için borç ödüyorlar ise, dahil edilemez; zira o insaat, arsa, tarladan henüz yararlanmamislardir ve kimlerin yararlanacagini da ancak Allah bilir.

20. Günümüzde zekât vergisi Müslümanlarin vicdanina birakildigi için, Müslümanlar, -tipki namaz, oruç gibi- ciddiye almali, Allah’in kullarina olan borcunu titizlikle ödemelidirler.

Sunu özellikle belirtelim ki “zekât” basligi altinda dile getirdiklerimiz -zekât kurumuna islerlik kazandirmak maksadiyla hazirlanan- bir taslaktir. Yeni bir takim ilkeler önerirken, basata Nebi as olmak üzere “öncekiler yanlis yapmistir” demiyorum. Onlar kendi konjonktüründe belki en dogrusunu yapmislardir; ancak yasadigimiz bu 21. Asirda tüm gelismeleri dikkate alarak “hakkaniyet üzere bir paylasim ortaya koymaktan baska çaremiz yoktur” diye inaniyorum.

“Mallarini Allah yolunda harcayanlarin durumu, her basaginda yüz tane olmak üzere yedi basak veren tanenin durumu gibidir. Allah, diledigine kat kat verir. Allah’in lütfu genistir. O her seyi bilendir.” (Bakara,  261)

Selam ve muhabbetlerimle…
Besir ISLAMOGLU

 

YAZARA AİT BÜTÜN YAZILAR
1 Resu ve Kitap ile İlgili Bitmeyen Münakaşalar2 MÜSLÜMANLAR CEHENNEME GİRİP TEKRAR ÇIKACAK MI?3 ESKİ ÇAĞLARIN TASAVVURU İLE KUR’AN ANLAŞILMAZ4 KUR’AN’IN DOĞRU ANLAŞILMASINDA MECAZ, TEŞBİH VE TEMSİLİN ÖNEMİ5 Müslüman Geçinenler Nerelerde Yanlış Yaptı?6 Kitle Kültürü Manipülasyondur7 MUHAMMED AS’IN GERÇEK SÜNNETİNİ/YOLUNU, ANCAK KUR’AN’DAN ÖĞRENEBİLİRİZ8 Sorun Dindemi, Dini Yanlış Anlamadamı?9 ALLAH TASAVVURUMUZ, DİN ANLAYIŞIMIZI BELİRLER10 KUR’AN BEŞ TEMEL ÜZERİNE BİNA EDİLMEKTEDİR11 İNSAN OLMANIN ÖLÇÜSÜ,AHLAKTIR.12 GECEYI KADIR YAPAN KURANDIR13 INSAN OLMAK ISTIKAMET ÜZERE OLMAKTIR14 Hesap Vakti Yakindir; Ölümle Baslar15 Seytan Neyimiz Olur?16 Musa (as) Ile Bir Kul Yolculugunda Verilen Mesaj17 Harut Ve Marut Kissasinda Verilen Mesaj18 Cinlerin Mitlestirilmesi (5) 19 Cinlerin Insan Anlaminda Kullanilmasi (4)20 Ayetler Baglaminda Cin Kavrami (3)21 Cin Kavramini Hurafelerden Arindirmak (2)22 Ins ve Cin Terkibi Ne Demektir? (1)23 Tasavvuf Ilmi Ve Tarikat Dinciligi (2)24 Tasavvuf Ilmi Ve Tarikat Dinciligi (1)25 Insani Kölelestirmek En Agir Suçtur 26 Dua-Kader-Imtihan Iliskisi (Dua kaderi degistirir mi?) 27 Elestirilerde En Büyük Sorun, Ahlaksizliktir28 Kitap'i Dogru Tanimak29 Illet/Sebepler Degistiginde Hükümler De Degisir30 Kurban Sadakasinin Güncellenmesi Zorunludur31 Hac Ibadetini Güncellemek, Zarurettir Haccin Vakti (Hac Aylari)32 Hac Ibadetini Güncellemek, Zarurettir 33 Din Ögrenmede Kistas Nedir?34 Kur' an-i Reyi Ile Tefsir Edenler Kafir Olur Mu?35 Tenkit, Bir Tezin Dogrulugu Için Zaruridir; Ancak Cedele Dönüstürülmemelidir36 Dava, Hakka Riayet Etmekle Kazanilir37 Geceyi Kadir Yapan, Kur'an'dir38 Salatin, Namazla Iliskisi Üzerine?39 Kur'an'in Maksat ve Misyonu, Sorun Çözmektir40 Kur'an'da Ne Aradiniz Da Bulamadiniz? 41 Toplumda Allah'in Dini Yerine "Karma? Dinler Tercih Edilmektedir. Siz Hangi Dini Seçtiniz?42 "Kur'an Bize Yeter? Üzerine Yapilan Tartismalar43 Sirk Kosmanin Temel Nedeni, Allah'a Olan Güvensizliktir44 Imanlarina Zulüm Bulastirmayanlar Ancak Güvendedir 45 Haddini Bilmek, Insan Olmanin Temel Sartidir46 Hakikat, Batini Yollarla Ögrenilebilir Mi? 47 Din Üzerinden Yapilan Zulümler48 Zulüm Devam Ediyorsa, Tövbe ve Helallesme Anlamsizdir49 Gençlik Niçin Islam'a Mesafelidir? (Enes Kara ve benzer durumlar üzerine)50 "Kabir Ehlinden Yardim Isteyiniz?! "Allah Ile Beraber Baska Bir Ilah! Öyle MI??51 Kimin Isigiyla Nurlaniyorsunuz?52 Hangi Unsurlar Sirke Götürür?53 Islam, Kisi Odakli Degil, Ilke Odakli Bir Sistemdir 54 Kur'an'in Dogru Anlasilmasina Yönelik Sorun, Zihniyet Sorunudur55 Erdemli Toplum Nasil Olusur?56 Islam’da Ilkeler Kadim ve Bakidir, Içtihat Ise Hadis ve Konjonktureldir57 Siyaseti Dinlestirmek ve Dini Siyasallastirmak Üzerine?58 Sünnete Kimler Daha Baglidir?59 Ehl-i Sünnet Bir Koalisyondur; Homojen Bir Yapi Degildir60 Aliya Izzetbegoviç’i Mütefekkir Kilan Faktörler61 Allah Hakkinda Delilsiz Konusmak, Ona Iftira Atmaktir62 Resulullah As’dan Sonra Yasanan Hadiseler, Onun Mesajini (Yolunu) Degistirmistir/Saptirmistir -2-63 Resulullah As’dan Sonra Yasanan Hadiseler, Onun Mesajini (Yolunu) Degistirmistir/Saptirmistir -1-64 Hak Gaspi, Ibadetlerin Kazancini Tüketir65 Ahlakin Sarti Kaçtir?66 Her Iyi Müslüman, Ayni Zamanda Iyi Insandir67 Kurban Ibadetini (Kurban Etmeden!) Dogru anlamak -2- 68 Hayvanlar Ihtiyaç Üzerine Kesilir; Gelenege Kurban Edilemez -1-69 Kur’an’in Hükümlerinde Tahrifat Yapmak, ?Dine Karsi Din? Uydurmaktir -6-70 Kur’an’in Hükümlerinde Tahrifat Yapmak, ?Dine Karsi Din? Uydurmaktir -5-71 Dinde Tahrifat Yapmak, Apaçik Bir Bühtandir -4-72 Dinde Tahrifat Yapmak, Apaçik Bir Günahtir -3-73 Dinleri Ile Ilgili Uydurduklari Kendilerini Aldatmisti -2-74 Dinleri Ile Ilgili Uydurduklari Kendilerini Aldatmisti -1-75 Insan Hayatinin Güvencesi Kisastir76 Insanca Yasamanin Ön Kosulu, Nesil Emniyetidir77 Er Kisi Niyetine78 Buhari’nin ?Camiu’s-Sahih? Adli Eserinin, Kur’an’la Esitlenmesi Çabalari Üzerine79 Akilla Temellendirilmeyen Iman, Koftur -2-80 Vahiy ve Akilla Temellendirilmeyen Iman, Koftur -1-81 Güçlünün Yaninda Yer Almak82 Mesafe, Maske ve Temizlik Sadece Coronavirüse Karsi Degil83 Müslümanlar Kimlik Krizi Mi Yasiyor; Yoksa Sahte Kimlik Mi Tasiyor?84 Ibn Rüsd Müktesebatinin Temeli Akildir85 Imam Gazali’yi Dogru Anlamak86 Bilim Gelistikçe Din Tasavvuru Da Degisir87 Dava Sahipleri Nerdesiniz? 88 Sahitlik, (Sehitlik), Hak ve Adaletin Gerçeklesmesi Içindir89 Görevimiz ?Iman Sorgulamak? Degil, Zulmü Sorgulamaktir90 Kaluu Bela Allah Ile Ahitlesmektir. Bakin Nasil!91 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (6)92 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (5)93 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (4)94 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (3)95 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (2)96 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (1)97 Dini 21. Asrin Akliyla Anlamak / Yorumlamak
YORUMLAR
YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!