Cinlerin Mitlestirilmesi (5)

Kur'an'da geçen cin kavraminin "nasil anlasilmasi gerektigi? ile ilgili dört küçük makale paylastik...
Cinlerin Mitlestirilmesi (5)
Beşir İSLAMOĞLU
Beşir İSLAMOĞLU
Eklenme Tarihi : 23.11.2022
Okunma Sayısı : 872

(Ins ve cin terkibine devam…)

Kur’an’da geçen cin kavraminin “nasil anlasilmasi gerektigi” ile ilgili dört küçük makale paylastik.  Simdi de insanlik tarihinin erken dönemlerinden itibaren “cin” adi verilen varligin halkin muhayyilesinde nasil efsanelestigi ve köklü bir inanç haline geldigi üzerinde durmaya çalisacagiz.

Cin inancinin tarihi kökenlerini arastirdigimizda, tüm toplumlarda arkaik (geçmise ait) bir inanis ve düsünce oldugunu rahatlikla görmek mümkündür. Ilkel toplumlarda sebebi bilinmeyen bütün tabiat ve insani olay ve görüntüler cinlere baglanmaktaydi. Hatta anlasilmayan tüm bedensel ve ruhsal/psikolojik rahatsizliklarin kaynagi “habis ruhlar” olan cinlerden/seytanlardan olduguna inanilirdi.

Kur’an indirilmeye baslandigi dönemde, cahiliye Araplarinin cin/seytan (cinciler, müneccimler, büyücüler vs.) inançlari önemli bir yere sahipti. Kur’an, sahip olduklari bu mitolojik inançlarini, onlarin anladigi bir terminoloji ile ele alarak düzeltmeye çalisti; ancak Kur’an’in bu beyanlari, Müslüman ilahiyatinda, eskiden devam edip gelen cin hurafesinin gölgesinde kaldi. Cinlerle ilgili batil inanç ve düsünce, neredeyse tüm Müslümanlarin üzerinde ittifak etikleri dini bir dogma haline getirildi.

On dört asirdir devam eden “cin efsanesi”, günümüzde de bütün ihtisamiyla (!) devam etmektedir. Cahiliye Araplarindan bir kisim insanlar nasil cinlere tapiyor idiyse, (34/41) günümüz cahiliyesi de onlardan geri kalmamaktadir. “Müslüman” adini tasiyanlardan pek çok kimse, cinlere tanrisal nitelikler atfederek, zor durumlarda ve korku anlarinda –hayali olarak- onlara siginmaktadir. Oysa Müminler için tek ilah (tek otorite) Allah’tir. Hiçbir varliga Allah’in yani sira ilahi yetkiler verilemez, olaganüstü nitelikler atfedilemez. Her türlü zorluklara ve korkulara karsi –hiç kimse araci kilinmadan- müminler sadece Allah’tan yardim istenmeli ve O’na siginmalidir. (Bak. Felak ve Nas sureleri)

Simdi, -Kur’an’a ragmen- cinlerle ilgili üretilen efsanelere (hurafe ve batil inançlara) bir göz atalim. Bakalim halkin muhayyilesinde cinler nasildir, nasil bilinmektedir?

1.Cinler; insanlar gibi bedene sahip olan, insanlarin yani basinda yasayan ve insanlarla temas halinde olan, cinsel temas kurabilen (evlenebilen), üreyen, çogalan, yiyip içen, kötü ve kuytu yerlerde yasayan, iyi ve kötüleri (mümin ve kafir) olan varliklardir.

2. Cinler; olaganüstü yeteneklere sahip, çok hizli hareket edebilen, istedikleri yere giden, her yerde bulunan, zor isleri beceren, istedikleri kimselere yardim eden, hoslanmadiklari kimseler zarar veren varliklardir.

3. Kimi insanlarin vücuduna girerek nüfuz eden, bazi varliklara dönüsebilen (tenasüh), çesitli hastaliklara sebebiyet veren, insani çarpan, psikolojik ve kisilik bozukluklari meydana getiren varliklardir.

4. Büyücülerin, müneccimlerin, kahinlerin, kimi hocalarin, isbirlikçilerin hizmetinde bulunup onlara gayptan her türlü bilgi veren varliklardir.

5. Allah’in pek çok güç ve yetkisine sahip olan, her seye vakif olan, her türlü meçhul ve karanlikta kalan hadiseleri ve failleri ortaya çikarip aydinlatan varliklardir. Dolayisiyla cinlerle ortaklik kuran insanlar, her türlü gaybi bilgiye ulasabilirler.  

Bilindigi gibi gaybi sadece Allah bilir. Allah’in gaybi olarak belirttigi varlik ve hadiseleri baskalarinin bilmesi mümkün degildir. Allah, insanlara her ne bildirecek ise, elçileri araciligi ile bildirir. Onun muhatabi elçilerdir ve gaybi hadiseleri vahiyle sadece elçilerine bildirir; onlar da o bilgileri insanlara iletirler. Dolayisiyla “cin” denen varlik, gaybi bilemez ve gayb konusunda kimseye bilgi veremez.

Cinleri efsanelestirenlere sunu sormak lazim: Olaganüstü gibi görünen her bir hadiseyi niçin “cin” denen varliga ait kiliyorsunuz? “Onlar, gaybi mi biliyor; yoksa Rahman’dan bir söz mü aldilar?” (19/78) Rahman size “böyle yapin” dedi? Olaganüstü, fizikötesi, insan gücünü asan hadislerin sahibi Allah degil midir? Yoksa (hasa) O’nun ortaklari mi var?

Esasen “cin” denen varligi -daha önceki dört yazimizda tanittigimiz gibi- Kur’an mesajini dikkate alip, tarih, bilim ve akil isiginda anlamaya çalismadigimiz sürece korku, bilinmezlik ve olaganüstülük gibi duygularla üretilen cin hurafeciliginden kurtulamayiz. Cin adiyla korkular yaratmaya devam edecegiz. Bilindigi gibi cinler üzerinden halka öylesine bir korku pompalanmis ki halk o korkuyla, “cin” adi yerine “üç harfliler” ifadesini kullanmayi tercih etmistir. Halk, cinlerin, her türlü zarar verme gücünün bulunduguna inanarak, “psikolojik rahatsizliklari olanlara cin musallat olmus” yalanini rahatlikla yutmaktadir.

Bu inanca mahküm olanlar, cinleri her türlü güce sahip varliklar kabul ederek, onlara teslim (tapinmis) olurlar. Içinden çikamadiklari her sikintiyi cincilere/hocalara götürerek çözmeye çalisirlar. Böylece öteden beri devam edip gelen “cinciler” sektörüne de destek vermis olurlar.

Bilindigi gibi, “sehir efsanesi” denilen haber ve bilgiler cinciler sektöründe büyük öneme sahiptir. “arkadasimiz falanca hocaya gitti, hoca cinleriyle iletisime geçerek, onlarca km. uzaklikta bulunanlardan tek tek haber verdi” veya falan kisiye cin musallat olmustu; hocaya/cinciye götürdüler. Hoca, üzerindeki cinleri alip bir siseye koydu ve adam sagligina kavustu” gibi hikayeler anlatilarak sektör güçlendirilmektedir.

Bati dünyasinda, insanlar yüzyillarca “seytan” üzerinden korkutulup her yönden sömürülürken, Müslüman dünyasinda da “cinler” üzerinden korkutularak sömürülmektedir. Orta çagda dini otorite olan kilise, yüz binlerce insani “ruhlarini seytan ele geçirdi” diye engizisyondan geçirip, iskencelere maruz birakirken, Müslüman dünyasi da “cin çikarma” seanslariyla benzer engizisyonla ruhlari arindirmaya (!) çalismaktadirlar.

Avrupa’da “seytan çagi” denilen o vahset çagi (engizisyon mahkemeleri) ihtilalle kapatilirken, Müslüman dünyasinda cin kavrami üzerinden etrafa pompalanan korku insanlari esir almaya devam etmektedir. Bu korkuya teslim olanlar, her tarafta cinlerin, seytanlarin, ifritlerin, perilerin, uzaylilarin, habis ruhlarin dolastigini, insanlarin tepesine dikildiklerini, hatta esir aldigini zan ederler. Her türlü sikintiyi bu habis ruhlardan kaynaklandigini bilirler. Oysa kendi nefislerinden kaynaklandigini bilmeleri gerekir.

Ilahiyatçilarin, basta cinler olmak üzere her türlü batil inanç ve hurafelerle –birinci derecede afet kabul edip- mücadele etmeleri gerekirken, bunlara din adina “dokunulmazlik” atfetmeleri ve hakikatmis gibi savunmaya çalismalari asla kabul edilemez.

Hülasa; cin konusu istismara çok açik olan bir konudur. Tarih boyunca yapilan yorumlar, mitolojik anlatimin etkisinde yapilmistir. Konunun dogru anlasilmasi için mitolojik anlatimlarin etkisinden kurtulmak ve Kur’an’in temel ilkelerini esas alarak anlamaya çalismak gerekir. Aksi takdirde her korkunun basi olan bu cin mitolojisinden (sarmalindan/hurafesinden) kurtulamayiz.

(Mutlak dogruyu bilen ancak Allah’tir.)

Selam ve muhabbetlerimle… BESIR ISLAMOGLU

(Bu yazida yer alan fikirler yazara aittir. Hikmet Akademisi’nin bakis açisini yansitmayabilir.)

YAZARA AİT BÜTÜN YAZILAR
1 Resu ve Kitap ile İlgili Bitmeyen Münakaşalar2 MÜSLÜMANLAR CEHENNEME GİRİP TEKRAR ÇIKACAK MI?3 ESKİ ÇAĞLARIN TASAVVURU İLE KUR’AN ANLAŞILMAZ4 KUR’AN’IN DOĞRU ANLAŞILMASINDA MECAZ, TEŞBİH VE TEMSİLİN ÖNEMİ5 Müslüman Geçinenler Nerelerde Yanlış Yaptı?6 Kitle Kültürü Manipülasyondur7 MUHAMMED AS’IN GERÇEK SÜNNETİNİ/YOLUNU, ANCAK KUR’AN’DAN ÖĞRENEBİLİRİZ8 Sorun Dindemi, Dini Yanlış Anlamadamı?9 ALLAH TASAVVURUMUZ, DİN ANLAYIŞIMIZI BELİRLER10 KUR’AN BEŞ TEMEL ÜZERİNE BİNA EDİLMEKTEDİR11 İNSAN OLMANIN ÖLÇÜSÜ,AHLAKTIR.12 GECEYI KADIR YAPAN KURANDIR13 INSAN OLMAK ISTIKAMET ÜZERE OLMAKTIR14 Hesap Vakti Yakindir; Ölümle Baslar15 Seytan Neyimiz Olur?16 Musa (as) Ile Bir Kul Yolculugunda Verilen Mesaj17 Harut Ve Marut Kissasinda Verilen Mesaj18 Cinlerin Mitlestirilmesi (5) 19 Cinlerin Insan Anlaminda Kullanilmasi (4)20 Ayetler Baglaminda Cin Kavrami (3)21 Cin Kavramini Hurafelerden Arindirmak (2)22 Ins ve Cin Terkibi Ne Demektir? (1)23 Tasavvuf Ilmi Ve Tarikat Dinciligi (2)24 Tasavvuf Ilmi Ve Tarikat Dinciligi (1)25 Insani Kölelestirmek En Agir Suçtur 26 Dua-Kader-Imtihan Iliskisi (Dua kaderi degistirir mi?) 27 Elestirilerde En Büyük Sorun, Ahlaksizliktir28 Kitap'i Dogru Tanimak29 Illet/Sebepler Degistiginde Hükümler De Degisir30 Kurban Sadakasinin Güncellenmesi Zorunludur31 Hac Ibadetini Güncellemek, Zarurettir Haccin Vakti (Hac Aylari)32 Hac Ibadetini Güncellemek, Zarurettir 33 Din Ögrenmede Kistas Nedir?34 Kur' an-i Reyi Ile Tefsir Edenler Kafir Olur Mu?35 Tenkit, Bir Tezin Dogrulugu Için Zaruridir; Ancak Cedele Dönüstürülmemelidir36 Dava, Hakka Riayet Etmekle Kazanilir37 Geceyi Kadir Yapan, Kur'an'dir38 Salatin, Namazla Iliskisi Üzerine?39 Kur'an'in Maksat ve Misyonu, Sorun Çözmektir40 Kur'an'da Ne Aradiniz Da Bulamadiniz? 41 Toplumda Allah'in Dini Yerine "Karma? Dinler Tercih Edilmektedir. Siz Hangi Dini Seçtiniz?42 "Kur'an Bize Yeter? Üzerine Yapilan Tartismalar43 Sirk Kosmanin Temel Nedeni, Allah'a Olan Güvensizliktir44 Imanlarina Zulüm Bulastirmayanlar Ancak Güvendedir 45 Haddini Bilmek, Insan Olmanin Temel Sartidir46 Hakikat, Batini Yollarla Ögrenilebilir Mi? 47 Din Üzerinden Yapilan Zulümler48 Zulüm Devam Ediyorsa, Tövbe ve Helallesme Anlamsizdir49 Gençlik Niçin Islam'a Mesafelidir? (Enes Kara ve benzer durumlar üzerine)50 "Kabir Ehlinden Yardim Isteyiniz?! "Allah Ile Beraber Baska Bir Ilah! Öyle MI??51 Kimin Isigiyla Nurlaniyorsunuz?52 Hangi Unsurlar Sirke Götürür?53 Islam, Kisi Odakli Degil, Ilke Odakli Bir Sistemdir 54 Kur'an'in Dogru Anlasilmasina Yönelik Sorun, Zihniyet Sorunudur55 Erdemli Toplum Nasil Olusur?56 Islam’da Ilkeler Kadim ve Bakidir, Içtihat Ise Hadis ve Konjonktureldir57 Siyaseti Dinlestirmek ve Dini Siyasallastirmak Üzerine?58 Sünnete Kimler Daha Baglidir?59 Ehl-i Sünnet Bir Koalisyondur; Homojen Bir Yapi Degildir60 Aliya Izzetbegoviç’i Mütefekkir Kilan Faktörler61 Allah Hakkinda Delilsiz Konusmak, Ona Iftira Atmaktir62 Resulullah As’dan Sonra Yasanan Hadiseler, Onun Mesajini (Yolunu) Degistirmistir/Saptirmistir -2-63 Resulullah As’dan Sonra Yasanan Hadiseler, Onun Mesajini (Yolunu) Degistirmistir/Saptirmistir -1-64 Hak Gaspi, Ibadetlerin Kazancini Tüketir65 Ahlakin Sarti Kaçtir?66 Her Iyi Müslüman, Ayni Zamanda Iyi Insandir67 Kurban Ibadetini (Kurban Etmeden!) Dogru anlamak -2- 68 Hayvanlar Ihtiyaç Üzerine Kesilir; Gelenege Kurban Edilemez -1-69 Kur’an’in Hükümlerinde Tahrifat Yapmak, ?Dine Karsi Din? Uydurmaktir -6-70 Kur’an’in Hükümlerinde Tahrifat Yapmak, ?Dine Karsi Din? Uydurmaktir -5-71 Dinde Tahrifat Yapmak, Apaçik Bir Bühtandir -4-72 Dinde Tahrifat Yapmak, Apaçik Bir Günahtir -3-73 Dinleri Ile Ilgili Uydurduklari Kendilerini Aldatmisti -2-74 Dinleri Ile Ilgili Uydurduklari Kendilerini Aldatmisti -1-75 Insan Hayatinin Güvencesi Kisastir76 Insanca Yasamanin Ön Kosulu, Nesil Emniyetidir77 Er Kisi Niyetine78 Buhari’nin ?Camiu’s-Sahih? Adli Eserinin, Kur’an’la Esitlenmesi Çabalari Üzerine79 Akilla Temellendirilmeyen Iman, Koftur -2-80 Vahiy ve Akilla Temellendirilmeyen Iman, Koftur -1-81 Güçlünün Yaninda Yer Almak82 Mesafe, Maske ve Temizlik Sadece Coronavirüse Karsi Degil83 Müslümanlar Kimlik Krizi Mi Yasiyor; Yoksa Sahte Kimlik Mi Tasiyor?84 Ibn Rüsd Müktesebatinin Temeli Akildir85 Imam Gazali’yi Dogru Anlamak86 Bilim Gelistikçe Din Tasavvuru Da Degisir87 Dava Sahipleri Nerdesiniz? 88 Sahitlik, (Sehitlik), Hak ve Adaletin Gerçeklesmesi Içindir89 Görevimiz ?Iman Sorgulamak? Degil, Zulmü Sorgulamaktir90 Kaluu Bela Allah Ile Ahitlesmektir. Bakin Nasil!91 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (6)92 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (5)93 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (4)94 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (3)95 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (2)96 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (1)97 Dini 21. Asrin Akliyla Anlamak / Yorumlamak
YORUMLAR
YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!