Toplumda Allah'in Dini Yerine "Karma? Dinler Tercih Edilmektedir. Siz Hangi Dini Seçtiniz?

Insanlik tarihindeki dinlere baktigimizda birbirinden farkli yüzlerce dinin var oldugunu görürüz; ancak Allah'in kitabina...
Toplumda Allah'in Dini Yerine
Beşir İSLAMOĞLU
Beşir İSLAMOĞLU
Eklenme Tarihi : 22.03.2022
Okunma Sayısı : 645

Insanlik tarihindeki dinlere baktigimizda birbirinden farkli yüzlerce dinin var oldugunu görürüz; ancak Allah’in kitabina göre dinler tasnife tabi tutuldugunda, hak ve batil olmak üzere iki çesit dinin oldugu görülecektir. (9/33)

Kur’an’a göre dinin adi Islam’dir ve sahibi de sadece Allah’tir. Islam adini bizzat Allah vermektedir: “Allah katinda din Islam’dir.” (3/19) “Bugün sizin için dininizi ikmal ettim, üzerinizdeki nimetimi tamamladim, din olarak sizin için Islâm’i seçtim.” (5/3)

Allah’in dini olan Islam, bütünüyle vahye dayanan bir disiplindir. Her ne kadar Hiristiyanlik ve Yahudilik kismen vahye dayanmakta ise de netice itibariyle muharreftir ve kaynak itibariyle “karma” dinlerdir; çünkü bazi ayetlerin kaynagi ilahi, bazilarinin kaynagi da beseridir. Karma oldugunu, yani tahrif edildigini bizzat Allah bildirmektedir. (2/75, 79)

Bu makalede Batil dinler üzerinde duracak degiliz; ancak bilmeliyiz ki insanlik tarihi boyunca, hiçbir topluluk dinsiz olmamistir. Her insan, fitratina kodlanan bir ruhla, bir ilah ve bir din seçmek zorundadir. Yani insandaki inanç kodlari, onu mutlaka bir inanisa götürecektir.

Kainatin yaratilisi, evrendeki mükemmel sistem ve isleyisi üzerinde tefekkür eden her akli selim insan, hakikati ve mutlak yaraticiyi (Allah’i) idrak edecek ve O’na teslim (Müslüman) olacaktir; ancak bu teolojiye uzak ve yabanci kalan kimse,  hakikati ve mutlak yaraticiyi (Allah’i) idrak edemeyecek, dolayisiyla kendisine baska bir tanri ve baska bir din arayisina gidecektir.

Evet, dinin bir yasam biçimi, hayat tarzi, (örf-adet, gelenek görenek, yönetme-yönetilme, hukuk vs.) oldugu hakikatinden yola çikarak diyebiliriz ki her bireyin ve her toplumun kendine özgü bir yasam biçimi (bir dini) vardir. Zaten Kur’an,  din kelimesini sadece Müslümanlarin inançlari için degil, baskalarinin inançlari için de kullanmaktadir.  (109/6, 48/28, 43/22)

Günümüzde felsefi olarak ateizm, deizm, agnostisizm, nihilizm gibi inançlara sahip olanlar da esasen bir tanri ve bir dine sahiptirler. Içlerinde “biz hiçbir tanriya ve hiçbir dine inanmiyoruz” diyenler çikmis olsa da bu söylemleri hakikat ile bagdasmaz; zira üstün görüp taptiklari güç, onlarin ilahi/tanrisidir. Bu ilah, kendi nefisleri de olabilir, (nefsini, hevasini ilah edineni görmedin mi? 45/23) Aziz bildikleri baska insanlar da olabilir, canli-cansiz baska varliklar da olabilir. Büyük tehlikelerle karsilastiklarinda, içlerinde sakladiklari “ilahlar” kendiliginden ortaya çikacaktir.

Ateistlerin kullandigi söylenen su ifade, hiç kimsenin tanrisiz yasayamadiginin açik kanitidir: “hiçbir tanriya inanmadigimi bir türlü çevreme anlatamadim; fakat Allah sahittir ki ben hiçbir tanriya inanmiyorum!”

Evet, insanlarin sorunu dinsizlik degildir; zira her insanin kendine göre bir dini (hayat tarzi) vardir. Sorun, tevhit dinini parçalara bölmeleri ve gruplara ayrilip birden fazla (karma) dine sahip olmalaridir. (6/159). Birakin bütün insanlari, Müslüman oldugunu iddia edenlerin önemli bir kismi, karma bir dine sahiptir. Onun için su soru önem kazaniyor: Hangi dini ve/ya hangi Islam’i seçtiniz?

Elbette Allah katinda Islam tektir; birden fazla Islam yoktur. Islam, degismez evrensel ilkelere sahiptir; ancak Islam, Kur’an’da belirtildigi sekilde anlasilmadi. Kendilerini Müslüman kabul edenlerin sahip oldugu bilgiye, çevre ve kültüre göre farkli Islam çesitleri ortaya çikti. Ortaya çikan bu “islam”larin birçogu maalesef, Kur’an’nin ön gördügü Islam’indan uzak, tipki Hiristiyan ve Yahudilerin sahip oldugu karma (muharref) dinler mesabesindedir. 

Kur’an’in ögrettigi dinden uzaklasanlara baktigimizda, kimileri atalarinin içtihatlarini (mezheplerini) din edinirken, kimiler de Bati’dan ithal ettikleri kanunlari din edinmektedirler.

Yine, kimileri Müslüman olmadan önceki geleneklerini (saman ve Arap gelenekleri gibi) Islam’a tasirken, kimileri de “tasavvuf” adi altinda Hindistan’dan devsirdikleri mitolojileri Islam’a tasimistir.

Diger taraftan, kimileri modernizm, kimileri tarihselcilik adina Allah’in önemli ölçüde hükümlerini pay-pas ederken, kimileri de -1400 yillik tarihte- , “Islamcilik” ve gelenek adina, söylenen ve yapilan her ne varsa onlari ayiklamadan Islam’a eklemislerdir.

Yine kimileri mezhep ve mesreplerini din edinirken, kimileri de Islam’i siyasete (yönetime) meze ederek (dini siyasallastirarak) tahrif etmislerdir. Netice itibariyle, 1400 yillik tarihi süreç içerisinde Islam, çesitli argümanlarla degisime ugramis, tahrif edilmis ve sonuç itibariyle pek çok “Islam çesitleri” ortaya çikmistir.

Yeryüzüne baktigimizda Arap Islam’i, Iran Islam’i, Afgan Islam’i, Hint Islam’i, Afrika Islam’i, Anadolu Islam’i, Dogu Islam’i, Bati Islam’i gibi bölgelere göre Islam çesitleri görürüz.

Müslümanlarin aralarindaki siyasal çatismalar nedeniyle de Sünni Islam, Emevi Islam’i, Sia Islam’i, Alevi Islam’i, haricilik Islam’i, Isit Islam’i, Deas  Islam’i, radikal Islam,  saray Islam’i,  Rabitatül Islamiyye (Suud Vahhabiligi) gibi çesitli akimlar dogmustur.

Yine, modern Islam, geleneksel Islam, Maturidi Islam’i, Esari Islam’i, Hanbeli Islam’i, Hadisçi Islam, selefi Islam, resmi-diyanet Islam’i, akademik Islam, medrese Islam’i, tasavvuf-tekke Islam’i, halk Islam’i, elit-kent Islam’i, kirsal-köy Islam’i gibi asiri yorum ve adrese dayali Islam çesitleri bulunmaktadir. Ayrica her bir cemaatin kendine özgü Islam anlayislari vardir.

Bilindigi gibi, Kur’an’a göre birden fazla Islam yoktur. Sadece Kur’an Islam’i vardir. Tabi ki Kur’an Islam’ini anlamaya çalisirken pek çok farkli yorum ortaya çikacaktir. Bu yorumlar, Kur’an’in temel ilkeleri olan tevhit, hak ve adalet, dürüstlük ve sadakat, liyakat ve ehliyet, vicdan ve merhamet, dua ve ibadet, salihat ve hasenat gibi temel ilkeler çerçevesinde yapildigi sürece sorun olmayacaktir; hatta zenginlik olarak kabul edilecektir.

Diger taraftan, her toplumun ve her cografyanin kendine özgü örf adetleri, gelenek ve görenekleri (kültürü) vardir ve olmalidir; ancak o kültür, bütünüyle Islami ilkelerle (kurallarla) sekillenmelidir. Aksi takdirde yeni bir dine evrilmis olur.

Hülasa, mademki Müslümanlar için tek hakem (6/114) ve seref ve itibar kaynagi Kur’an’dir ve mademki Kur’an’in ilkeleri çerçevesinde sorguya çekilecegiz (43/44), o zaman Kur’an’i dogru anlamak ve yasamaktan baska kurtulus yolumuz yoktur.

Öyle ise, kalbimize ve beynimize yeni bir Format atip, geçmisteki –varsa- düsünsel yanlislarimizi, sucu bucu olmayi ve karma dinleri hayatimizdan temizleyerek, Kur’an Islami’na göre bir hayat tarzi ortaya koymak zorundayiz. Bizim kaynagimiz Kur’an, rehberimiz Resulullah, dinimiz Islam ve adimiz da sadece Müslüman olmalidir. Illa bir iltisak (mensubiyet) olacaksa, biz sadece ehl-i Islamiz. Baska mensubiyet kabul edemeyiz; zira Müslümanlar kardestirler ve bu isim altinda birlesmekten baska seçenekleri yoktur.

“Hanif/tevhit (fitrat) dinini terk edip, parça parça gruplara ayrilip, her biri sahip olduklariyla sevinen kimselerden olmamak” dileklerimle… (30/30, 31, 32)

Selam ve muhabbetlerimle…  BESIR ISLAMOGLU

(Bu yazida yer alan fikirler yazara aittir. Hikmet Akademisi’nin bakis açisini yansitmayabilir.)

 

YAZARA AİT BÜTÜN YAZILAR
1 Resu ve Kitap ile İlgili Bitmeyen Münakaşalar2 MÜSLÜMANLAR CEHENNEME GİRİP TEKRAR ÇIKACAK MI?3 ESKİ ÇAĞLARIN TASAVVURU İLE KUR’AN ANLAŞILMAZ4 KUR’AN’IN DOĞRU ANLAŞILMASINDA MECAZ, TEŞBİH VE TEMSİLİN ÖNEMİ5 Müslüman Geçinenler Nerelerde Yanlış Yaptı?6 Kitle Kültürü Manipülasyondur7 MUHAMMED AS’IN GERÇEK SÜNNETİNİ/YOLUNU, ANCAK KUR’AN’DAN ÖĞRENEBİLİRİZ8 Sorun Dindemi, Dini Yanlış Anlamadamı?9 ALLAH TASAVVURUMUZ, DİN ANLAYIŞIMIZI BELİRLER10 KUR’AN BEŞ TEMEL ÜZERİNE BİNA EDİLMEKTEDİR11 İNSAN OLMANIN ÖLÇÜSÜ,AHLAKTIR.12 GECEYI KADIR YAPAN KURANDIR13 INSAN OLMAK ISTIKAMET ÜZERE OLMAKTIR14 Hesap Vakti Yakindir; Ölümle Baslar15 Seytan Neyimiz Olur?16 Musa (as) Ile Bir Kul Yolculugunda Verilen Mesaj17 Harut Ve Marut Kissasinda Verilen Mesaj18 Cinlerin Mitlestirilmesi (5) 19 Cinlerin Insan Anlaminda Kullanilmasi (4)20 Ayetler Baglaminda Cin Kavrami (3)21 Cin Kavramini Hurafelerden Arindirmak (2)22 Ins ve Cin Terkibi Ne Demektir? (1)23 Tasavvuf Ilmi Ve Tarikat Dinciligi (2)24 Tasavvuf Ilmi Ve Tarikat Dinciligi (1)25 Insani Kölelestirmek En Agir Suçtur 26 Dua-Kader-Imtihan Iliskisi (Dua kaderi degistirir mi?) 27 Elestirilerde En Büyük Sorun, Ahlaksizliktir28 Kitap'i Dogru Tanimak29 Illet/Sebepler Degistiginde Hükümler De Degisir30 Kurban Sadakasinin Güncellenmesi Zorunludur31 Hac Ibadetini Güncellemek, Zarurettir Haccin Vakti (Hac Aylari)32 Hac Ibadetini Güncellemek, Zarurettir 33 Din Ögrenmede Kistas Nedir?34 Kur' an-i Reyi Ile Tefsir Edenler Kafir Olur Mu?35 Tenkit, Bir Tezin Dogrulugu Için Zaruridir; Ancak Cedele Dönüstürülmemelidir36 Dava, Hakka Riayet Etmekle Kazanilir37 Geceyi Kadir Yapan, Kur'an'dir38 Salatin, Namazla Iliskisi Üzerine?39 Kur'an'in Maksat ve Misyonu, Sorun Çözmektir40 Kur'an'da Ne Aradiniz Da Bulamadiniz? 41 Toplumda Allah'in Dini Yerine "Karma? Dinler Tercih Edilmektedir. Siz Hangi Dini Seçtiniz?42 "Kur'an Bize Yeter? Üzerine Yapilan Tartismalar43 Sirk Kosmanin Temel Nedeni, Allah'a Olan Güvensizliktir44 Imanlarina Zulüm Bulastirmayanlar Ancak Güvendedir 45 Haddini Bilmek, Insan Olmanin Temel Sartidir46 Hakikat, Batini Yollarla Ögrenilebilir Mi? 47 Din Üzerinden Yapilan Zulümler48 Zulüm Devam Ediyorsa, Tövbe ve Helallesme Anlamsizdir49 Gençlik Niçin Islam'a Mesafelidir? (Enes Kara ve benzer durumlar üzerine)50 "Kabir Ehlinden Yardim Isteyiniz?! "Allah Ile Beraber Baska Bir Ilah! Öyle MI??51 Kimin Isigiyla Nurlaniyorsunuz?52 Hangi Unsurlar Sirke Götürür?53 Islam, Kisi Odakli Degil, Ilke Odakli Bir Sistemdir 54 Kur'an'in Dogru Anlasilmasina Yönelik Sorun, Zihniyet Sorunudur55 Erdemli Toplum Nasil Olusur?56 Islam’da Ilkeler Kadim ve Bakidir, Içtihat Ise Hadis ve Konjonktureldir57 Siyaseti Dinlestirmek ve Dini Siyasallastirmak Üzerine?58 Sünnete Kimler Daha Baglidir?59 Ehl-i Sünnet Bir Koalisyondur; Homojen Bir Yapi Degildir60 Aliya Izzetbegoviç’i Mütefekkir Kilan Faktörler61 Allah Hakkinda Delilsiz Konusmak, Ona Iftira Atmaktir62 Resulullah As’dan Sonra Yasanan Hadiseler, Onun Mesajini (Yolunu) Degistirmistir/Saptirmistir -2-63 Resulullah As’dan Sonra Yasanan Hadiseler, Onun Mesajini (Yolunu) Degistirmistir/Saptirmistir -1-64 Hak Gaspi, Ibadetlerin Kazancini Tüketir65 Ahlakin Sarti Kaçtir?66 Her Iyi Müslüman, Ayni Zamanda Iyi Insandir67 Kurban Ibadetini (Kurban Etmeden!) Dogru anlamak -2- 68 Hayvanlar Ihtiyaç Üzerine Kesilir; Gelenege Kurban Edilemez -1-69 Kur’an’in Hükümlerinde Tahrifat Yapmak, ?Dine Karsi Din? Uydurmaktir -6-70 Kur’an’in Hükümlerinde Tahrifat Yapmak, ?Dine Karsi Din? Uydurmaktir -5-71 Dinde Tahrifat Yapmak, Apaçik Bir Bühtandir -4-72 Dinde Tahrifat Yapmak, Apaçik Bir Günahtir -3-73 Dinleri Ile Ilgili Uydurduklari Kendilerini Aldatmisti -2-74 Dinleri Ile Ilgili Uydurduklari Kendilerini Aldatmisti -1-75 Insan Hayatinin Güvencesi Kisastir76 Insanca Yasamanin Ön Kosulu, Nesil Emniyetidir77 Er Kisi Niyetine78 Buhari’nin ?Camiu’s-Sahih? Adli Eserinin, Kur’an’la Esitlenmesi Çabalari Üzerine79 Akilla Temellendirilmeyen Iman, Koftur -2-80 Vahiy ve Akilla Temellendirilmeyen Iman, Koftur -1-81 Güçlünün Yaninda Yer Almak82 Mesafe, Maske ve Temizlik Sadece Coronavirüse Karsi Degil83 Müslümanlar Kimlik Krizi Mi Yasiyor; Yoksa Sahte Kimlik Mi Tasiyor?84 Ibn Rüsd Müktesebatinin Temeli Akildir85 Imam Gazali’yi Dogru Anlamak86 Bilim Gelistikçe Din Tasavvuru Da Degisir87 Dava Sahipleri Nerdesiniz? 88 Sahitlik, (Sehitlik), Hak ve Adaletin Gerçeklesmesi Içindir89 Görevimiz ?Iman Sorgulamak? Degil, Zulmü Sorgulamaktir90 Kaluu Bela Allah Ile Ahitlesmektir. Bakin Nasil!91 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (6)92 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (5)93 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (4)94 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (3)95 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (2)96 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (1)97 Dini 21. Asrin Akliyla Anlamak / Yorumlamak
YORUMLAR
YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!